Museet

Muséet är öppet regelbundet under sommartiden, men vi har öppet också utanför öppethållningstiderna året om, beroende på förhandsreserveringar.

Inträdesbiljettpris:
Basbiljett: 10€/person
Pensionär/arbetslös/grupper på min. 10 personer: 8€/person
Barn 12-17 år: 4€/person
Under 12 år: barn gratis

 

 

Guideservice

Kotkaniemis museipersonal står alltid till ditt förfogande under öppettiderna med guidning för enskilda museibesökare. Guidningen ingår i priset för inträdesbiljetten.

Vid gruppbesök med guidning på andra språk än finska ber vi att guidningen alltid bokas i förväg. Gruppbesök ordnas på beställning under öppettiderna samt utanför dem. Mer information om språkalternativen för guidningar tillhandahålls av museet!

 

Kuva: Kari Qvist

 

Utställningarna

Kotkaniemi är ett personhistoriskt  hemmuseum, som presenterar livet hos president P. E. och Ellen Svinhufvud samt vardagen på gården Kotkaniemi i Luumäki. Hemmuseets rum, återställda i deras skick under Pehrs och Ellens tid, har inretts med ursprungliga möbler och föremål. Därtill har museet ett rum för växlande utställningar, där fördjupande kunskap om olika ämnessfärer presenteras.

Basutställningen

Kotkaniemis basutställning innefattar sex rum för hemmuseet, vilka återställts i sitt skick på 1920-1930-talet under P.E. och Ellen Svinhufvuds tid. Dessutom har det i övre våningen inretts ett museirum, som presenterar Kotkaniemi under tiden då gården var ett pensionat. I museet kan du insupa atmosfären på gården Kotkaniemi och livets gång i en förgången värld. I Pehrs arbetsrum förmedlas en föraning om hur husets herre där han gjorde sig förtrogen med  sitt arbete eller ägnade sig åt sina fritidssysselsättningar. Stora salen utstrålar sitt eget värde som en representationssalong, där man umgicks med husets gäster, och i matsalen kan man nästan höra en livlig diskussion om ämnen för dagen. Var kunde månne fru Ellen och hushållsmamsellen Alma Kottelin slå sig ned för att koppla av med sina handarbeten, då dagens arbeten var avklarade?

 

Kuva: Kari Qvist

Alternerande utställning

Förutom hemmuséet finns det ett utrymme där utställningarna byts ut och var man framför olika motiv.

Utställningen 2022-2023: ”Hur bibehölls demokratin i Finland? – 90 år sedan upproret i Mäntsälä”.

De utställningar, som byts ut åren 2022-2023 sätter sig in i demokratins kritiska skeden på 1930- talet, då den högerradikala Lapua rörelsen, som motsatte sig kommunismen blev ett hot mot demokratin.

Ödet för rörelsen, som tytt sig till olagligheter blev Mäntsälä upproret för 90 år sedan, på vårvintern 1932, som siktade in sig på att fälla Finska regeringen. Det spelade en stor roll då P. E. Svinhufvud återkom till politiken som statsministser och sedan president för att lugna ner Lapua rörelsen och kuva upproret.

Tidigare utställningar:

2018-2019 Den första, utställningens manuscript, som skrevs av professor Martti Häikiö, öppnade Finlands självständighetsskedens vändpunkter.

2020-2021 P.E.Svinhufvud: vapen- och vandrare- utställning gjorde besökaren bekant med Svinhufvuds älsklingshobby. Skogstripparna och skjuttävlingarna var domarens och statsmannens fritids avkopplning.

Museibutiken

Kotkaniemi museibutik har försäljning av litteratur och understödsprodukter. Intäkterna från museibutiken går till förmån för Kotkaniemi-stiftelsen.

Produkterna finns tillgängliga endast hos museet.