Museet

Museet är regelbundet öppet under sommarsäsongen.

Under vintersäsongen från september till början av maj har vi öppet på beställning och i samband med specialtillställningar. Tag kontakt och fråga om mer information!

 

Entréavgifter (under öppettiderna):

8 e / vuxna

6 e / studerande, pensiönärer, arbetslösä

under 18 år fri entré

 

 

 

Guideservice

Kotkaniemis museipersonal står alltid till ditt förfogande under öppettiderna med guidning för enskilda museibesökare. Guidningen ingår i priset för inträdesbiljetten.

Vid gruppbesök med guidning på andra språk än finska ber vi att guidningen alltid bokas i förväg. Gruppbesök ordnas på beställning under öppettiderna samt utanför dem. Mer information om språkalternativen för guidningar tillhandahålls av museet!

 

Kuva: Kari Qvist

 

Utställningarna

Kotkaniemi är ett personhistoriskt  hemmuseum, som presenterar livet hos president P. E. och Ellen Svinhufvud samt vardagen på gården Kotkaniemi i Luumäki. Hemmuseets rum, återställda i deras skick under Pehrs och Ellens tid, har inretts med ursprungliga möbler och föremål. Därtill har museet ett rum för växlande utställningar, där fördjupande kunskap om olika ämnessfärer presenteras.

Basutställningen

Kotkaniemis basutställning innefattar sex rum för hemmuseet, vilka återställts i sitt skick på 1920-1930-talet under P.E. och Ellen Svinhufvuds tid. Dessutom har det i övre våningen inretts ett museirum, som presenterar Kotkaniemi under tiden då gården var ett pensionat. I museet kan du insupa atmosfären på gården Kotkaniemi och livets gång i en förgången värld. I Pehrs arbetsrum förmedlas en föraning om hur husets herre där han gjorde sig förtrogen med  sitt arbete eller ägnade sig åt sina fritidssysselsättningar. Stora salen utstrålar sitt eget värde som en representationssalong, där man umgicks med husets gäster, och i matsalen kan man nästan höra en livlig diskussion om ämnen för dagen. Var kunde månne fru Ellen och hushållsmamsellen Alma Kottelin slå sig ned för att koppla av med sina handarbeten, då dagens arbeten var avklarade?

Kuva: Kari Qvist
Alternerande utställning

Ett av rummen i hemmuseet har reserverats för alternerande utställningar. Temat för utställningen sommaren 2020 & 2021 är Svinhufvud som tävlingsskytt och jaktintresserad, där får man också bekanta sig med självhushållningen på Kotkaniemi.

Museibutiken

Kotkaniemi museibutik har försäljning av litteratur och understödsprodukter. Intäkterna från museibutiken går till förmån för Kotkaniemi-stiftelsen.

Produkterna finns tillgängliga endast hos museet.