Museo

Museo on säännöllisesti auki kesäkaudella. Talvikaudella syyskuusta toukokuun alkuun olemme auki tilauksesta ja erikoistilaisuuksien yhteydessä.

Aukioloaikoina liput museolle 7/5 e.

Kesäkaudella 2021 aukioloaikamme:

15.5.-30.5.: La & su 10-15

1.6.-15.8.: Ma: kiinni / Ti-pe: 11-17 / La-su: 10-15

16.8.-29.8.: Ma-ke: kiinni / To-pe: 11-17 / La-su: 10-15

Kotkaniemen kotimuseota ylläpitää ja näyttelytoiminnasta vastaa Kotkaniemi-säätiö.

Presidentti P. E. Svinhufvudin uskomattomasta elämästä pääset lukemaan P. E. Svinhufvudin Muistosäätiön sivuilta.

 

Opastuspalvelut

Kotkaniemen museohenkilökunta on käytössäsi aina museon aukioloaikoina ja he opastavat yksittäisiä vierailijoita museolla sisältyen sisäänpääsylipun hintaan.

Ryhmävierailuissa toivomme, että varaatte aina opastuksen ennakkoon. Ryhmävierailut onnistuvat tilauksesta aukioloaikoina sekä aukioloaikojen ulkopuolella.

Museo-opastuksen voi varata olittepa liikkeellä pienellä tai isolla ryhmällä. Yhdelle kierrokselle mahtuu korkeintaan 25 hlö, joten siitä isommat ryhmät jaamme kahdelle tai useammalle kierrokselle. Tarkemmat tiedot ja hinnoittelun saatte museolta!

Yleisöopastukset 2021

Kotkaniemen pihapiirissä on kaikille avoimia museo-opastuksia seuraavasti:

Ilman ennakkovarausta, museon sisäänpääsymaksun hinnalla

to 17.6. klo 13
la 26.6. klo 11, klo 12, klo 13
su 27.6. klo 11, klo 12 (rooliopas Rissanen), klo 13
to 1.7. klo 13
to 8.7. klo 13
to 15.7. klo 13
to 22.7. klo 13
to 29.7. klo 13

Pellosta pöytään -teemaopastukset, johdattelevat Ellenin keittiöpuutarhan saloihin:

la 3.7. klo 11 & 12
Hinta kierrokselle 10 e / hlö, varaa paikkasi ennakkoon: info(at)kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553

Koronatilanteesta johtuen kesästä 2020 alkaen opastukset on toteutettu ulkotiloissa ja sisätiloihin otetaan rajattu määrä ihmisiä kerrallaan. Sisätiloissa suosittelemme maskien käyttöä ja olemme tehostaneet siivoamista. Ajantasaiset tiedot turvallisuusohjeistuksista ryhmävierailuilla saat museoltamme.

Kuva: Kari Qvist

Draamalliset opastukset

Kotkaniemen draamallisista opaskierroksista vastaa Näytelmäryhmä Ukonhatut ry.

Kesällä 2021 ohjelmistossa jatkaa 2020 ensi-illassa ollut esitys Kesäpäivä Kotkaniemessä (ohjaus Päivi Lahtinen)

Kotkaniemen tämän kesän draamakierros sijoittuu presidenttiparin elämässä leppoisalle 1920-luvulle. Svinhufvudit olivat palanneet Turusta ja asettuneet pysyvästi heille rakkaaseen Kotkaniemeen. Tämä muutto aloitti rauhallisen kymmenisen vuotta kestäneen, molemmille mieluisan jakson maatilalla. Viihdyttävä, vajaan tunnin mittainen kierros on esteetön ja tapahtuu Kotkaniemen pihapiirissä. Elleniä lainaten , tervetuloa luonnonihanaan ja terveelliseen lepokotiin!

Näytösajat 2021
5.6. & 6.6.
19.6. & 20.6.
31.7. & 1.8.
14.8. & 15.8.
21.8. & 22.8.

Kaikkina päivinä näytökset ovat klo 12. Varaa paikkasi ennakkoon museolta: info(at)kotkaniemi.fi / puh. 040 522 7553

Näyttelyt

Kotkaniemi on henkilöhistoriallinen kotimuseo, joka esittelee P. E. ja Ellen Svinhufvudin elämää sekä Kotkaniemen tilan arkea Luumäellä. Pehrin ja Ellenin ajalle palautetut kotimuseohuoneet on sisustettu alkuperäisin kalustein ja esinein. Lisäksi museossa on vaihtuvien näyttelyiden huone, jossa esitellään syventävää tietoa eri aihepiireistä.

Perusnäyttely

Kotkaniemen perusnäyttely sisältää kuusi kotimuseohuonetta, jotka on palautettu P. E. ja Ellen Svinhufvudin aikaiseen 1920–1930-luvun asuunsa. Lisäksi yläkertaan on sisustettu yksi museohuone, joka esittelee Kotkaniemen täyshoitola-aikaa. Museossa saat aistia Kotkaniemen tilan tunnelmaa ja menneen maailman elämänmenoa. Pehrin työhuoneessa välittyy aavistus siitä, kuinka isäntä on siellä paneutunut työhönsä tai iltapuhteinaan vapaa-ajan harrastuksiinsa. Suuri sali henkii omaa arvoaan edustustilana, jossa on seurusteltu talon vieraiden kanssa, ja ruokasalissa voi lähes kuulla vilkkaan keskustelun päivän aiheiden parissa. Entä minne asettuivat rouva Ellen ja taloudenhoitajatar Alma Kottelin rentoutumaan käsitöidensä parissa, kun päivän työt oli hoidettu?

Kuva: Kari Qvist
Vaihtuva näyttely

Kotimuseohuoneiden lisäksi museo sisältää vaihtuvien näyttelyiden tilan, jossa esitellään eri aihepiirejä:

2018 – 2019 Ensimmäinen, professori Martti Häikiön käsikirjoittama näyttely avasi Suomen itsenäistymisvaiheiden käännekohtia. Svinhufvudin kautta näyttely käsitteli oikeustaistelun, eduskuntauudistuksen, Siperian karkotuksen ja erityisesti itsenäistymisvuosien 1917–1918 tapahtumia, jolloin Svinhufvud johti itsenäisyyssenaattia ja toimi itsenäisen Suomen ensimmäisenä valtionpäämiehenä. Perhettä unohtamatta!

2020 – 2021 P. E. Svinhufvud: ase- ja erämies -näyttely tutustuttaa kävijän Svinhufvudin mieliharrastusten pariin. Metsästysretket ja ampumakilpailut olivat tuomarin ja valtionpäämiehen vapaa-ajan henkireikä. Tunnollinen perehtyminen asetekniikkaan ja patruunoiden valmistukseen johti myös merkittäviin virkoihin suomalaisen asetuotannon parissa. Nuorena aloitettu metsästysharrastus taas yhdistyi Kotkaniemessä omavaraiseen elämäntyyliin, ja saaliista hyödynnettiin kaikki mahdollinen liharuoasta nahkaremmeihin. Kestävä käyttö ja luonnosta nauttiminen määrittivät Ukko-Pekan harrastusten luonnetta suuresti.

Mestariampuja P. E. Svinhufvud

Mestariampuja P. E. Svinhufvud

Tarmo 1918

Pääministeri Svinhufvudin pako punaisesta Helsingistä.

Tutustu virtuaalikierroksella Kotkaniemen kotimuseoon.

Virtuaalikierros 2021 >>