Ajankohtaista

23.6.2022: Juhannus Kotkaniemessä

Kotkaniemen kahvila ja museo ovat juhannuksena auki seuraavasti: suljettu pe 24.6., avoinna normaalisti la-su klo 11-17. Tervetuloa!

Juhannuspäivänä la 25.6. ohjelmassa on haitarimusiikkia pihalla klo 12-14 välillä, yleisöopastukset museon pääsymaksun hinnalla klo 11 ja klo 14.

23.6.2022: Kotkaniemi-foorumin ilmoittautuminen täynnä

Viime viikolla ilmoitimme Kotkaniemen puutarhassa 4.8. pidettävän uuden poliittishistoriallisen keskustelutilaisuuden, Kotkaniemi-foorumin, yleisöpaikoille ilmoittautumisen avautumisesta. Tilaisuudessa on kutsuvieraiden lisäksi rajatusti paikkoja yleisölle. Suosio foorumia kohtaan on ollut niin suurta, että yleisöilmoittautumiseen avatut paikat tulivat hetkessä täyteen, minkä vuoksi ilmoittautumislomake sivuillamme on nyt suljettu. Jos tilaisuus kiinnostaa, voitte ilmoittautua varasijalle laittamalla viestiä info( at) kotkaniemi.fi

Paikkoja vapautuu heinäkuun aikana mahdollisesti lisää ja ilmoitamme niistä varasijalla oleville.

Tilaisuudesta järjestetään myös livestriimilähetys. Kotkaniemi-foorumin ajantasaiset tiedot saat sivujamme seuraamalla!

16.6.2022: Kotkaniemi-foorumin ilmoittautuminen on avattu

Elokuun alussa järjestettävän ensimmäisen Kotkaniemi-foorumin ohjelma on täydentynyt ja ilmoittautuminen tapahtumaan on avattu. Kutsuvieraiden lisäksi tilaisuuteen mahtuu myös muuta yleisöä. Paikkoja on kuitenkin rajoitetusti, minkä vuoksi ilmoittautuminen on suositeltavaa. Tilaisuuteen voi ilmoittautua osoitteen www.kotkaniemi.fi/foorumi kautta.

Kotkaniemi-foorumi on keskustelutilaisuus, joka järjestetään Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla Luumäellä torstaina 4.8.2022 klo 10–17. Ensimmäisen foorumin aiheeksi on valittu ”Demokratian ja Suomen suvereniteetin turvaaminen nyt ja sata vuotta sitten”.

Ohjelmassa kuullaan muun muassa eduskunnan puhemies Matti Vanhasen sekä ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan puheenvuorot. Muita esiintyjiä ovat historioitsija Matti Lackman, dosentti Marko Paavilainen, Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, kansanedustaja ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin sekä Ylen ulkomaantoimittajat Marja Manninen ja Mika Hentunen. Tilaisuuden juontaja ja keskustelujen moderaattori on Kari Lumikero.

Keskustelutilaisuus toteutetaan Kotkaniemen puutarhassa. Tilaisuus on avoin, mutta osallistujamäärää on rajoitettu, minkä vuoksi Kotkaniemi-foorumi lähetetään myös striimattuna.

Luumäellä sijaitseva Kotkaniemi-museo oli presidentti P. E. Svinhufvudin koti. Museotoiminnasta vastaa nykyisin Kotkaniemi-säätiö. Talon pihapiireineen omistaa valtio. Paikan henkeä kunnioittaen seminaarin teemat tulevat vuosittain kytkeytymään Suomen kansakunnan merkittäviin koossapitäviin teemoihin – demokratiaan, oikeusvaltioon ja kansanvaltaan. Ensimmäisen foorumin teemaan liittyen museossa on myös nähtävänä näyttely ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta”.

Kotkaniemi-foorumi on Luumäen kunnan aloitteesta ideoitu uusi tapahtuma, joka järjestetään jatkossa vuosittain. Foorumin järjestävät yhteistyössä Kotkaniemi-säätiö, Luumäen kunta ja Etelä-Karjalan liitto. Tapahtuma on tänä vuonna myös osa Luumäen kunnan 380-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kotkaniemen-foorumin ohjelman löydät täältä linkistä.

Lisätiedot:
Risto Alaheikka, Luumäen kunnanjohtaja, puh. 0500 700249
ja Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen, puh. 0400 661 318,

 

 

10.6.2022: Kotkaniemen käsityöpäivän 11.6. ohjelma

Kotkaniemen käsityöpäivää vietetään huomenna la 11.6. klo 11-15!

Mukana ohjelmaa koko perheelle – nappaa tästä talteen päivän tarkempi ohjelma:
▪️Materiaalien vaihtotori – tuo turhat käsityömateriaalit kiertoon (langat, jämäkankaat ja muut tarvikkeet) ja ota mukaasi jotain uutta!
▪️ 11.6. vietetään maailmanlaajuista KIP eli knit in public -päivää ja toivotamme kaikki neulojat lämpimästi tervetulleiksi neulomaan Kotkaniemeen kahvilalle ja puutarhaan!
▪️Marja Metsävuoren pisteellä kukkopillin maalausta
▪️Taito Etelä-Suomen Luumäen keskus, Toikkalan Martat, Mallun Martat ja Lappeen Marttayhdistys ovat paikalla myymässä tuotteita, sekä järjestävät monenlaista kokeiltavaa ja nähtävää, kuten: kivenmaalaus, neulahuovutus, kehrääminen, puupoltto, makrame, lankojen kasvivärjäys, nypläys.
▪️ Kierrätystä kyliin -hanke esittelee mahdollisuuksia kierrätysmateriaalien monipuolisesta käytöstä.
▪️Paikalla myös räsymattojen myyjä, koruntekijä Terhi Rounela sekä Toimintakeskus Luumäki.
▪️Kotkaniemen oma Oksa Style käsityömyymälä renkituvassa palvelee myös lauantaina, järjestäen monipuolisesti ostettavaa ja nähtävää!
▪️Museolla on ohjelmassa pääsylipun hinnalla klo 12 ja klo 14 opastuksia käsityöteemalla Ellen Svinhufvudin käsitöiden maailmaan.

Kotkaniemessä, Svinhufvudien kotimuseolla, puutarhassa tapahtuva tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Museo ja Kahvila Ellen – Kotkaniemi palvelevat päivän ajan normaalisti klo 11-17.

Lämpimästi tervetuloa!

16.5.2022: Kotkaniemen käsityöpäivää vietetään 11.6.

Käsityöharrastajat ja kaikki käsillä tekemisestä kiinnostuneet – nyt kannattaa laittaa jo kalenteriin ylös lauantai 11.6., sillä silloin vietetään Kotkaniemen käsityöpäivää! Teeman mukaista ohjelmaa on tuolloin tarjolla Kotkaniemen puutarhassa ja museolla klo 11-15 välillä. Kahvila ja museo ovat päivän aikana auki normaalisti klo 11-17.

Päivän aikana ilmaista ohjelmaa puutarhassamme:
– työnäytöksiä (kehräystä, lankojen kasvivärjäystä, nypläystä, puupolttoa, makrameeta)
– työpajoja (huovutusta, betonitöiden maalausta, kankaanpainantaa, kukkopillien maalausta)
– käsityömateriaalien vaihtotori (tuo omat ylijäämälangat ja muut materiaalit kiertoon ja nappaa mukaan jotain uutta!)
– käsitöitä myynnissä ja esillä

Lisäksi museolla pääsylipun hinnalla opastuskierros Ellen Svinhufvudin käsitöihin.

Tekemistä ja näkemistä on kaiken ikäisille! Tarkemmin aikataulusta ilmoittelemme myöhemmin – tervetuloa!

Tapahtuman järjestelyissä mukana Kotkaniemen museon kanssa Toikkalan Martat, Mallun Martat ja Taito Etelä-Suomi ry:n Luumäen taitokeskus.

13.5.2022: ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta” -museonäyttely avautuu 21.5.2022

Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseossa, avautuu uusi vaihtuva näyttely 21.5.2022

Luumäellä sijaitsevassa Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseossa, avautuu 21.5. uusi vaihtuva museonäyttely ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta”.

Säännöllisesti kesäaikaan avoinna olevassa museossa vuosien 2022–2023 aikana avoinna oleva museonäyttely paneutuu kansanvallan kriittisiin vaiheisiin 1930-luvulla, jolloin oikeusvaltion uhaksi muodostui oikeistoradikaali Lapuan liike. Laittomuuksiin tukeutuneen liikkeen kohtaloksi koitui Suomen hallituksen kaatamiseen tähdännyt Mäntsälän kapina 90 vuotta sitten. Takaisin politiikkaan palanneen P. E. Svinhufvudin rooli pääministerinä ja presidenttinä oli merkittävä Lapuan liikkeen hillitsemisessä ja kapinan kukistamisessa.

Presidentti Svinhufvud otti Mäntsälän kapinan aikana johdon käsiinsä, ja piti radiossa kapinallisille suunnatun puheen. P. E. Svinhufvudin kapinan kukistanut radiopuhe on jäänyt historiaan yhtenä suurista puheista – vedoten omaan arvovaltaansa Svinhufvud sai kapinalliset luopumaan aikeistaan. Vallanvaihto epäonnistui ja kansanvalta säilyi Suomessa toisin kuin suuressa osassa muuta Eurooppaa.

Mäntsälän kapinan yhteydessä julkaistiin myös Ilta-Sanomien ensimmäinen numero ja osana museonäyttelyä myös Kotkaniemen museolla on jaossa yhdessä Päivälehden museon kanssa toteutettu Mäntsälä 1932 -erikoislehti. Lehti koostuu useista asiantuntijakirjoituksista, jotka käsittelevät kapinan kotimaista ja eurooppalaista kontekstia sekä avainhenkilöitä. Lehden mukana toimitetaan näköispainos ensimmäisestä julkaistusta Ilta-Sanomista.

Näyttelyn kutsuvierasavajaisia vietetään pe 20.5. iltapäivällä ja yleisöavajaisia la 21.5. klo 11–17. Yleisöavajaisten ohjelmassa on:
– Avajaissanat klo 12
– Pohjois-Kymen Sotilaspoikakillan kuoron ja orkesterin esitykset klo 12 ja klo 14
– museonäyttelysuunnittelijan Annastiina Löppösen teemaopastukset klo 11.30 ja 13.30 museon sisäänpääsylipun hinnalla

Kotkaniemen museon ylläpidosta ja näyttelyistä vastaa Kotkaniemi-säätiö. Kotkaniemen rakennuksen pihapiireineen omistaa ja ylläpidosta vastaa valtio – Senaatti-kiinteistöt vuokralaisenaan Museovirasto. Museonäyttely on saanut rahoitusta P. E. Svinhufvudin Muistosäätiöltä, Jenny ja Antti Wihurin rahastolta sekä Maanpuolustuksen kannatussäätiöltä.

Lisätiedot: museonhoitaja Heini Kähkönen, puh. 040 522 7553

10.5.2022: Kotkaniemen kesän 2022 museodraamat

Näytelmäryhmä Ukonhattujen kesän 2022 esitys ”Kotkaniemen rauhasta kapinaa taltuttamaan” saa ensi-iltansa 4.6.22. Kotkaniemen museon tämän kesän draama paneutuu tapahtumiin, kun Svinhufvudien leppoisa maalaiselämä muuttuu ja entinen valtionpäämies vedetään takaisin politiikkaan. Maan hallitus oli voimaton uhkaavan kapinaliikkeen edessä, ja ainoaksi keinoksi nähtiin pyytää Svinhufvud apuun. Svinhufvudille se merkitsi valtiollisen uran käynnistymistä uudelleen, ensin pääministerinä ja sitten presidenttinä. Mäntsälän kapina v. 1932 oli hänen presidenttikautensa kovin paikka. Sen hän kukisti arvovallallaan, radiopuheella ilman aseita. Svinhufvudista kansanvallan pelastajana kertoo myös museon uusi näyttely: Miten kansanvalta säilyi Suomessa? — Mäntsälän kapinasta 90 vuotta.
Draaman ovat käsikirjoittaneet Hilkka Suoanttila ja Seija Suurinkeroinen, ohjaus ja sovitus: Sami Sivonen.
ESITYSPÄIVÄT 2022:
La 4.6. klo 12
La 18.6. klo 12
Su 19.6. klo 12
Su 3.7. klo 12
La 16.7. klo 12
Su 17.7. klo 12
La 23.7. klo 12
Su 24.7. klo 12
Liput: 18 €
Näytöksiin on rajattu määrä paikkoja, varaathan paikkasi ennakkoon!
Lippujen varaus ja myynti: info (at) kotkaniemi tai puh. 040 522 7553

29.4.2022: Tule mukaan myymään tuotteitasi Maalaismarkkinoille 20.8.22!

Luumäellä tapahtuu la 20.8.22 – tuolloin Voiton Soutajat järjestävät Salpa soudut -tapahtuman Kivijärvellä ja Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla, järjestetään päivällä maalaismarkkinat. Järjestimme vastaavanlaisen tapahtuman menestyksekkäästi myös vuonna 2021, tuolloinkin Soutujen paras katsomopaikka oli Kotkaniemen puutarhassa.

Tapahtumaan tulee myyjäisten ja soutujen lisäksi muuta oheisohjelmaa, joista ilmoittelemme elokuun puolella. Tapahtuman ajankohta on la 20.8. klo 11–17 välillä.

Oletko paikallinen kädentaitaja, elintarvikevalmistaja tai muu paikallinen osaaja? Jos haluat mukaan myymään tai esittelemään paikallisia tuotteitasi/palvelujasi markkinatapahtumaamme, laita viestiä: heini. kahkonen (at ) kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553

Markkinat järjestään museomme pihapiirissä ja puutarhassa. Myyntipaikat maksavat 30 e / paikka (ei sisällä alv eikä sitä hintaan lisätä), sisältäen mahdollisuuden käyttää sähköä ja lainata esimerkiksi pöytiämme, katokset pitää myyjien itse.
Tietoa saa välittää eteenpäin!

22.4.2022: Uusi valtakunnallinen tapahtuma, Kotkaniemi-foorumi, järjestetään ensimmäisen kerran 4.8.2022

Kotkaniemi-foorumi-keskustelutilaisuus järjestetään Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla Luumäellä to 4.8.2022 klo 10–17 välillä. Otsikolla ”Demokratian ja Suomen suvereniteetin turvaaminen nyt ja sata vuotta sitten” -kulkevaan tapahtumaan osallistuvat mm. eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, historioitsija Matti Lackman, dosentti Marko Paavilainen, Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, kansanedustaja ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin sekä Ylen ulkomaantoimittajat Marja Manninen ja Mika Hentunen. Tilaisuuden juontaa toimittaja Kari Lumikero. Ohjelma täydentyy loppukevään aikana vielä mm. puolustusvoimien puheenvuoron osalta.

”Kotkaniemi-foorumi” on uusi Luumäen kunnan aloitteesta ideoitu tapahtuma, josta kehitetään uutta kärkitapahtumaa Etelä-Karjalaan. Foorumin areenana toimii itseoikeutetusti yksi maakunnan ykkösnähtävyyksistä, Kotkaniemi-museo. Foorumin järjestävät yhteistyössä Kotkaniemi-säätiö, Luumäen kunta ja Etelä-Karjalan liitto. Tapahtuma on tänä vuonna myös osa Luumäen kunnan 380-juhlavuoden ohjelmaa. Jatkossa tapahtuma on tarkoitus järjestää säännöllisesti vuosittain.

Kotkaniemi on presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisin koti, jossa museotoiminnasta nykyisin vastaa Kotkaniemi-säätiö. Talon pihapiireineen omistaa valtio. Paikan henkeä kunnioittaen seminaarin teemat tulevat vuosittain kytkeytymään Suomen kansakunnan merkittäviin koossapitäviin teemoihin – demokratiaan, oikeusvaltioon ja kansanvaltaan, onhan tapahtumapaikka Suomen itsenäisyyden ja oikeusvaltion puolustajan pitkäaikaisin koti.

Seminaari toteutetaan Kotkaniemen puutarhassa katetuissa ulkotiloissa ja se lähetetään myös livelähetyksenä striimattuna. Tilaisuus on avoin, mutta osallistujamäärä on rajoitettu. Lisätietoja lähempänä ajankohtaa.

Tapahtumakonseptin luomiseen saadaan rahoitusta Etelä-Karjalan liiton maakunnan omaehtoisesta kehittämisrahasta (MOKRA). Kotkaniemi-säätiön saama rahoitus Kotkaniemi-foorumi-hankkeelle on suuruudeltaan 38 400 euroa.

24.3.2022: Kotkaniemen museon kesän aukiolot ja tapahtumat

Kevät etenee kovaa vauhtia ja samalla lähestyy myös Kotkaniemen museon kesäkausi!

Kotkaniemen museo ja kahvila ovat kesällä 2022 avoinna seuraavin aukioloin:
21.5.22 – 28.8.22
TI-SU klo 11-17 
Maanantaisin suljettu. Poikkeuksena aukioloihin suljettu pe 24.6.

Kesän aikana Kotkaniemen museolla ja puutarhassa tapahtuu monipuolisesti, tässä kesän tapahtumakalenterimme:

 •  LA 21.5. – kesäkauden ja uuden ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta” -museonäyttelyn yleisöavajaiset.
 •  LA 11.6. Kotkaniemen käsityöpäivä
  Mukana Kotkaniemen museon kanssa järjestelyissä Mallun Martat, Toikkalan Martat, Taito Etelä-Suomi.
 • LA 25.6. Juhannuspäivä Kotkaniemessä
 • TO 7.7. Oikeusvaltion pelastaminen -seminaari.
  Järjestäjinä P. E. Svinhufvudin Muistosäätiö ja Suomalainen lakimiesyhdistys ry.
 • TI 26.7. Martan päivän ohjelmaa
 • TO 4.8. Kotkaniemi-foorumi
  Valtakunnallinen seminaari teemalla ”Demokratian ja Suomen suvereniteetin turvaaminen nyt ja 100 vuotta sitten”. Kotkaniemen museon kanssa järjestelyissä mukana Luumäen kunta ja Etelä-Karjalan liitto.
 • SU 7.8. Avoimet puutarhat -teemapäivä
 • LA 13.8. Presidenttien puolisot -seminaari
  Järjestäjänä P. E. Svinhufvudin Muistosäätiö
 • LA 20.8. Kivijärvellä Salpasoudut ja Kotkaniemessä maalaismarkkinat
  Lisätietoja kaikkien tapahtumien tarkemmasta ohjelmasta tulee kevään ja kesän aikana!

Lämpimästi tervetuloa viihtymään kesällä Kotkaniemen historiallisen kauniiseen ympäristöön!

Ilmoitamme myöhemmin tietoa kesän yleisöopastusten aikataulusta, ennakkoon vierailuja opastuksineen ja tarjoiluineen voi eri kokoisille ryhmille tilata info ( at) kotkaniemi.fi

Tarjoilut ja kahvilan avoinna pidon kesällä 2022 Kotkaniemessä hoitaa Hotelli Salpa , joka myös tarjoaa majoitus- ja ravintolapalveluita parin kilometrin päässä Kotkaniemestä.

23.3.2022: Kesätöihin Kotkaniemeen, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolle?

Me Kotkaniemen museolla haimme alkuvuodesta kesätyöntekijöitä museolle. Nyt avaamme vielä haun yhteen kesätyöpestiin. Jos olet asiakaspalvelutöissä viihtyvä ja historiasta kiinnostunut tekijä, hae meille kesäksi töihin Luumäelle, kauniisiin Kivijärven maisemiin!

Haemme nyt yhtä kesäopasta 6–8 viikon työsuhteeseen . Työ on kvtes:n mukaan palkattua, tuntiperusteista työtä, tunteja on 15–30 h /vko. Töitä on museon aukioloaikoina, myös viikonloppuisin. Töiden teon ajankohta on kesä-elokuun välillä, joten työ soveltuu hyvin opiskelijoille ja koululaisille. Huomaathan, että Kotkaniemi sijaitsee paikassa, jonne julkisilla kulkeminen on haastavaa, joten joko oma auto tai muu kulkuväline on hyvä olla.

Edellytämme kesätyöntekijöiltämme asiakaspalveluhenkeä, rohkeutta esiintyä, kiinnostusta historiaan, oma-aloitteisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti. Työt sisältävät monipuolisesti työtehtäviä kotimuseossa: siivoamista ulkona ja sisällä, kassatyöskentelyä, opastamista sekä lipunmyynnin ja museokaupan hoitoa.

Kotkaniemi on presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisin koti, jossa museotoiminnasta on vuodesta 2018 alkaen vastannut Kotkaniemi-säätiö. Kotkaniemen omistaa valtio, Senaatti-kiinteistöt vuokralaisenaan Museovirasto. Luumäellä, n. 20 min matkan päässä Lappeenrannasta sijaitseva museo on säännöllisesti avoinna kesäaikaan.

Jos kiinnostuit, jätä hakemuksesi 6.4. mennessä: info(at)kotkaniemi.fi

Lisätiedot: Heini Kähkönen, heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553

16.3.2022: Pellolta pöytään

Kevään edetessä on hyvä alkaa suunnata ajatuksia jo puutarhaan! Jos haluat olla mukana seuraamassa Kotkaniemen museopuutarhan upeiden hyötypuutarhapalstojen kasvua kesällä 2022, tervetuloa mukaan ”Pellolta pöytään” -projektiin – mukaan mahtuu vielä! Seuraavaksi hyötyviljelystä kiinnostunut porukkamme tapaa Luumäellä Kotkaniemessä ke 23.3. klo 17.30.

”Pellolta pöytään” -tapaamisten järjestelyissä mukana ovat Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo, Toikkalan Martat sekä Länsi-Saimaan 4H. Tapaamisiin mukaan tulevat pääsevät oppimaan Marttojen puutarhaniksejä ja kuulemaan viljelyperinteistä, samalla voit osallistua puutarhassamme sijaitsevan yhteispalstan kasvun seuraamiseen ja loppukesästä nauttia palstan antimia.

Ensimmäisen kerran hyötyviljelystä kiinnostunut porukkamme tapasi helmikuussa ja mukaan mahtuu vielä lisääkin osallistujia. Mukaan tulo ei sido mihinkään palstaviljelyn suhteen – voit osallistua matalalla kynnyksellä omien aikataulujen mukaan. Yhteisiä kokoontumisia on kevään ja kesän aikana 4-6, lisäksi voit osallistua palstan hoitoon toiveittesi mukaan. Toiminta on suunnattu varsinkin paikallisille perheille sekä lapsille/nuorille, mutta osallistumiselle ei ole ikärajoja tai tarkempia vaatimuksia.

Osallistuminen on ilmaista, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan tapaamisten järjestelyjä varten, joten jos olet kiinnostunut, laita ennakkoon viestiä: Heini Kähkönen / Kotkaniemen museo: heini.kahkonen( at )kotkaniemi. fi

Projekti on osa Kotiseutuliiton Mestarit ja Kisällit -hanketta.

23.2.2022: Hotelli Salpa Kotkaniemen museon kahvilayrittäjäksi

Kotkaniemen, presidentti P. E. Svinhufvudin, kotimuseon kahvilatiloissa uutena yrittäjänä kesällä 2022 aloittaa Hotelli Salpa. Luumäellä Kotkaniemen naapurissa sijaitsevan Hotelli Salpan siirtyminen yhteistyökumppanista myös kahvilatoimijaksi Kotkaniemen tiloihin on jatkumoa museon ja hotellin monta vuotta hyvin sujuneelle yhteistyölle, tiivistäen sitä lisää. Sopimus loppuvuodelle 2022 Kotkaniemi-säätiön ja Hotelli Salpan kesken allekirjoitettiin Luumäellä 22.2.22.

Kotkaniemen, presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisimman kotitalon, museon aukioloista ja näyttelyistä vastaa Kotkaniemi-säätiö. Kotkaniemen pihapiiristä ja talosta vastaa sekä omistaa valtio – Senaatti-kiinteistöt vuokralaisenaan Museovirasto. Kotkaniemi avautui uudelleen valtion toteuttaman peruskorjauksen jälkeen kesällä 2018. Kahvila toimii talon tiloissa omalla erillisellä sisäänkäynnillään, palvellen museon aukioloina ja tilauksesta ryhmille sekä yksityistilaisuuksissa muutoinkin. Kahvilaa, kuten kaikkia muitakin toimintoja Kotkaniemessä, kehitetään paikan henkeä ja Svinhufvudin perintöä kunnioittaen.

Säännöllisesti kesäaikaan auki olevan Kotkaniemen museon kesäkausi 2022 avautuu yleisölle la 21.5., jolloin museolla myös aukeaa uusi vaihtuva näyttely ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta”. Tarkemmat kesän aukiolot ja tapahtumat julkaistaan myöhemmin.

Lisätiedot:
Heini Kähkönen, museonhoitaja, Kotkaniemi-säätiö:
heini.kahkonen(at )kotkaniemi.fi, puh. 040 5227553

Lev Pervykh, toimitusjohtaja, Hotelli Salpa:
lev.pervykh(at )hotellisalpa.fi, puh. 040 0169757

 

Kuvassa Kotkaniemessä 22.2.22 Vesa Kourula (Hotelli Salpa), Matti Hirvikallio (Kotkaniemi-säätiö), Lev Pervykh (Hotelli Salpa)

22.2.2022: Kotkaniemen kesätyöhausta

Kotkaniemi-säätiöllä oli alkuvuoden aikana käynnissä kesätyöhaku, joka päättyi 21.2. Haastattelut yhden uuden koko kesän työpaikkaan käydään maaliskuun alussa, haastatteluihin valituille ilmoitetaan pian.

Toisen paikan hakuaikaa on jatkettu, eli tähän toiseen pestiin ehdit vielä hakea! Alla lisätietoa.

Kotkaniemi-säätiö kesäopasta kesäksi 2022 1–2 kuukauden mittaiseen työsuhteeseen.

Kotkaniemi on toiminut mittavan, valtion toteuttaman, peruskorjauksen jälkeen Kotkaniemi-säätiön hallinnoimana museona vuodesta 2018 alkaen. Kotimuseo on säännöllisesti auki yleisölle kesäkaudella touko-syyskuun välillä.

Työtehtäviin kuuluu mm. yleisöopastuksia, museon asiakaspalvelua, museokaupan ja lipunmyynnin hoitoa, kassatyöskentelyä sekä siivoamista sisällä ja ulkona. Oppaat osallistuvat monipuolisesti museon tehtäviin.
Työt edellyttävät oma-aloitteisuutta, kykyä työskennellä itsenäisesti, joustavuutta, hyvää asiakaspalvelu- ja esiintymistaitoa. Kokemus asiakaspalvelutyöstä, historia-alan osaaminen sekä kielitaito katsotaan hakijoille eduksi. Huomaathan, että sijainnin vuoksi liikkumiseen on hyvä olla oma auto tai jokin muu kulkuneuvo.
Työtä tehdään museon aukioloina, työvuoroja on myös viikonloppuisin.

Haemme nyt vielä työntekijää seuraavaan työsuhteeseen:
– 1–2 kk museo-opas: sesonkiapulainen heinäkuulle painottuen. Työvuoroja on varsinkin museon kiireisimpinä aikoina eli viikonloppuisin. Tehtävä soveltuu varsinkin esim. lukiolaisille aiheesta kiinnostuneille. Työaika on 10–30 h /vko.

Palkkaus: kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus

Tarjoamme monipuolisen kesätyön hyvässä porukassa, mitä kauneimmalla paikalla luonnon keskellä, Kivijärven rannalla!

Mikäli kiinnostuit, lähetä meille kirjallinen hakemus ja CV ma 8.3.2022 iltaan mennessä sähköpostitse osoitteeseen: info(at)kotkaniemi.fi
Lisätietoja tehtävistä:
Heini Kähkönen / heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi
puh. 040 522 7553

31.1.2022: Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo Luumäellä etsii kahta kesätyöntekijää kesäksi 2022

Kotkaniemi-säätiö hakee kahta kesäopasta: yhtä 3–4 kuukauden mittaiseen työsuhteeseen ja yhtä 1–2 kuukauden mittaiseen työsuhteeseen.

Kotkaniemi on toiminut mittavan peruskorjauksen jälkeen Kotkaniemi-säätiön hallinnoimana museona vuodesta 2018 alkaen. Kotkaniemestä löytyy Svinhufvudien kotimuseon lisäksi kahvila ja kokoustiloja sekä 1920–30-luvun asuun restauroitu puutarha piharakennuksineen. Museo koostuu kotimuseohuoneista sekä yhdestä vaihtuvan näyttelyn huoneesta. Kotkaniemi sijaitsee Luumäellä, n. 20 km Lappeenrannasta.

Kotimuseo on säännöllisesti auki yleisölle kesäkaudella touko-syyskuun välillä. Varsinainen sesonki, jolle opasta nyt haemme, on 21.5.–28.8. välillä.

Työtehtäviin kuuluu mm. yleisöopastuksia, museon asiakaspalvelua, museokaupan ja lipunmyynnin hoitoa, kassatyöskentelyä sekä siivoamista sisällä ja ulkona. Oppaat osallistuvat monipuolisesti museon tehtäviin.

Työt edellyttävät oma-aloitteisuutta, kykyä työskennellä itsenäisesti, joustavuutta, hyvää asiakaspalvelu- ja esiintymistaitoa. Museolla työskentely edellyttää perehtymistä aihealueeseen ja historiaan. Kokemus asiakaspalvelutyöstä, historia-alan osaaminen sekä kielitaito katsotaan hakijoille eduksi. Huomaathan, että sijainnin vuoksi liikkumiseen on hyvä olla oma auto tai jokin muu kulkuneuvo.

Työaika on 10–35 h/vko. Työtä tehdään museon aukioloina, työvuoroja on myös viikonloppuisin.

Haemme työntekijää kahteen erilaiseen työsuhteeseen:
– 3–4 kk museo-opas: koko kesän työ, soveltuen varsinkin esim. historia-alan opiskelijoille.
– 1–2 kk museo-opas: sesonkiapulainen heinäkuulle painottuen. Työvuoroja on varsinkin museon kiireisimpinä aikoina eli viikonloppuisin. Tehtävä soveltuu varsinkin esim. lukiolaisille aiheesta kiinnostuneille.

Palkkaus: kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus

Tarjoamme monipuolisen kesätyön hyvässä porukassa, mitä kauneimmalla paikalla luonnon keskellä, Kivijärven rannalla!

Mikäli kiinnostuit, lähetä meille kirjallinen hakemus ja CV ma 21.2. mennessä sähköpostitse osoitteeseen: info(at)kotkaniemi.fi

Lisätietoja tehtävistä:
Heini Kähkönen / heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553

13.1.2022: Tule mukaan Pellolta pöytään -projektiin oppimaan puutarhanhoidosta

Kotkaniemen upeat puutarhapalstat herättävät kesäisin museovieraiden keskuudessa paljon ihasteluja. Palstojen hyvästä kunnosta saammekin kiittää niitä hoitavia paikallisia vapaaehtoisia, erityisesti Marttoja!

Nyt tänä vuonna tarjoamme mahdollisuuden olla mukana palstoilla pistämässä kädet multaan ja oppimassa palstaviljelyä. Kotkaniemen museo, Toikkalan Martat ja Länsi-Saimaan 4H järjestävät kevään 2022 aikana yhteisen ”Pellolta pöytään” – projektin, jossa pääset mukaan oppimaan Marttojen puutarhaniksejä ja kuulemaan viljelyperinteistä. Projektissa mukana olijat voivat osallistua yhteispalstan kasvun seuraamiseen ja loppukesästä nauttia palstan antimia sadonkorjuujuhlassa.

Kokoonnumme ensimmäisen kerran Kotkaniemessä ke 16.2. klo 17.30. Mukaan tulo ei sido mihinkään palstaviljelyn suhteen, vaan mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä omien aikataulujen mukaan. Kokoontumisia on kevään ja kesän aikana 3-6. Toiminta on suunnattu varsinkin paikallisille perheille, mutta osallistumiselle ei ole ikärajoja tai tarkempia vaatimuksia. Osallistuminen on ilmaista, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan: https://lansisaimaan.4h.fi/

Projekti on osa Kotiseutuliiton Mestarit ja Kisällit -hanketta.

22.12.2021: Museolla lomaillaan 23.12.-3.1.

Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo, toivottaa asiakkailleen, yhteistyökumppaneilleen ja tukijoilleen hyvää joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta 2022!

Kulunutta vuotta on edelleen värittänyt koronapandemian mukanaan tuoneet haasteet, mutta vankan yhteistyökumppaniemme tuen olemme saaneet tänäkin vuonna useita onnistumisia. Kotkaniemi on läpi vuosikymmenten selvinnyt monenlaisista koettelemuksista, ja historiaperspektiivi mielessä me museollakin suuntaamme tulevaan valoisin mielin!

Museon kävijämäärä nousi hieman vuoden 2020 notkahduksen jälkeen, olleen koko vuoden 2021 aikana 5 600 (vuonna 2020 4 200). Erilaisten kehittämishankkeiden ja -projektien avulla saimme monimuotoisia uudistuksia museokokonaisuutemme – näistä esimerkkeinä yläkerrassa esiteltiin valokuvakokoelman luettelointityön tuloksia, venelaituri avautui Kivijärven veneilijöille, rantasaunan kunnostus valmistui ja luontopolku saatiin kunnostettua museomme pihapiiriin. Ensi vuonna edessä on näyttelyuudistus, kun museon toukokuussa 2022 avautuva vaihtuva näyttely keskittyy Mäntsälän kapinan 90-vuotisvuoteen.

Me museolla lomailemme 23.12.21 – 3.1.22. Tällä välillä tulleisiin yhteydenottoihin ja museon verkkokaupan tilauksiin vastaamme tammikuun puolella. Rauhallista joulua!

16.12.2021: Museolla koronapassi käytössä

Kotkaniemen museo ja kahvila Ellen ovat viimeistä kertaa tänä vuonna auki tulevana lauantaina, la 18.12. klo 11.00-15.00. Tervetuloa nauttimaan joulutunnelmasta ja tutustumaan 160-vuotta sitten syntyneen Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön, presidentti P. E. Svinhufvudin, kotitaloon. Museolla opastamme jouluisissa tunnelmissa tasatunnein pääsylipun hinnalla.

Huom! Huomioimme ajantasaiset terveysturvallisuusohjeet – tiloissamme on vahva maskisuositus ja museolla käytössä koronapassi. Tarkistamme tästä viikosta alkaen koronapassin ja henkilöllisyystodistuksen kaikilta yli 16-vuotiailta museolle tulijoilta.

25.11.2021: Joulunaika Kotkaniemessä

Kotkaniemen museo ja kahvila Ellen ovat loppuvuoden 2021 aikana avoinna jouluisessa asussaan yleisölle joulukuussa seuraavin aukioloajoin:
– la 4.12. klo 11-15
– su 5.12. klo 14-18
– la 11.12. klo 11-15
– su 12.12. klo 11–15
– la 18.12. klo 11–15

Päivien aikana ohjelmaa seuraavasti:
– Joka aukiolopäivä tasatunnein pääsylipun hinnalla jouluinen lyhyt opastus museolla.
– 4.12. ja 5.12. myyjäiset museon ulkorakennuksissa ja yläkerrassa – myynnissä paikallisia kädentaitoja.
– 5.12. museon yläkerrassa mahdollisuus osallistua perinteisen himmelin tekoon aukioloaikoina.
– 5.12. klo 18 pihalla yhteislaulua ja glögitarjoilu
– Itsenäisyyspäivän aaton aukioloissa olemme huomioineet luumäkeläisen perinteen käydä sytyttämässä alkuillasta 5.12. kynttilät presidentti P. E. Svinhufvudin haudalle. Käyntiin haudalla voi nyt yhdistää myös vierailun Kotkaniemessä.

Joulukuun aika on Kotkaniemelle merkityksellinen myös sen suhteen, että joulukuussa tulee kuluneeksi tasan 160 vuotta presidentti P. E. Svinhufvudin syntymästä.

Ajantasaiset tiedot aukioloista ja tapahtumista löytyvät täältä kotisivuiltamme, pidätämme oikeudet muutoksiin.

Tervetuloa nauttimaan joulutunnelmasta Kotkaniemeen, presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisimpaan kotiin Luumäelle!

23.11.2021: Kotkaniemi-säätiö hakee vuokralaista Kotkaniemen kahvilayrittäjäksi

Luumäellä sijaitseva presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo, etsii tiloihinsa vuokralaista vastaamaan kahvila- ja ravintolatoiminnoista ”Kahvila Ellenin” tiloihin huhtikuusta 2022 alkaen.

Kotkaniemi sijaitsee Luumäellä, noin 20 kilometrin päässä Lappeenrannasta. Museo ja kahvila ovat säännöllisesti auki kesäkaudella, syyskuusta huhtikuuhun tilauksesta ja erikoistilaisuuksien yhteydessä. Kahvila on avoinna museon ollessa auki. Museo esittelee Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisinta kotia Kivijärven äärellä luonnon helmassa. Kotkaniemessä on päärakennuksesta kotimuseon lisäksi kahvila ja kokoustiloja, sekä 1930-luvun asuun restauroitu puutarha piharakennuksineen. Museotoiminnasta Kotkaniemessä vastaa Kotkaniemi-säätiö, talosta ja puutarhasta Senaatti-kiinteistöt vuokralaisenaan Museovirasto.

Kilpailutamme parhaillaan museon kahvilan yritystoimintaa, uusi sopimuskausi alkaa huhtikuussa 2022. Kahvila on avoinna vähintään museon ollessa auki (säännöllisesti kesäaikaan, erikseen sovittaessa muulloinkin). Hae mukaamme kehittämään rouva Ellen Svinhufvudin keittiön tiloissa sijaitsevasta kulttuuriympäristöstä sen arvon mukainen kahvila ja vierailukohde.

Jos uskot olevasi hakemamme Ellenin jalanjäljissä kulkeva kahvila/ravintolayrittäjä, ota yhteyttä!

Tarjoukset on jätettävä 12.1.2022 mennessä:
info(at)kotkaniemi.fi

Tarkemman hakuilmoituksen löydät täältä: KLIK!

Lisätiedot:
heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553
www.kotkaniemi.fi

20.10.2021: Kotkaniemen loppuvuoden aukioloajat

Kotkaniemen museo ja kahvila ovat loppuvuoden aikana avoinna jouluisessa asussaan yleisölle seuraavin aukioloin:

 • la 4.12. klo 11-15
 • su 5.12. klo 14-18
 • la 11.12. klo 11-15
 • su 12.12. klo 11-15
 • la 18.12. klo 11-15

Itsenäisyyspäivän aaton aukioloissa olemme huomioineet luumäkeläisen perinteen käydä sytyttämässä alkuillasta 5.12. kynttilät presidentti P. E. Svinhufvudin haudalle. Käyntiin haudalla voi yhdistää myös vierailun Kotkaniemessä.

4.12. ja 5.12. ohjelmassa on myös myyjäiset, joihin otamme vielä myyjiä mukaan! Jos olet paikallisten tuotteiden valmistaja, ota yhteyttä ja kerromme lisää: heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi
Myyjäiset järjestetään museon yläkerrassa ja ulkorakennuksissa.

Päivien muusta ohjelmasta tiedotamme lisää syksyn edetessä!

18.10.2021: Perinteistä peleiksi -hankkeen ensimmäinen testipeli ”Suvorovin arvoitus” 28.10. ja 29.10.

Tervetuloa sukeltamaan historiaan – historiallinen pakohuonepeli avoinna Taavetissa syyslomaviikolla torstaina ja perjantaina!

Mitä tapahtui 1790-luvulla Taavetissa? Suvorovin arvoitus -pakohuonepeli johdattelee mysteerien ja tehtävien kautta venäläisen sotapäällikön, kenraali Suvorovin aikakaudelle Luumäellä. Pelin ovat tehneet paikalliset nuoret. Peli on ilmainen testipeli, keräämme samalla pelaajilta palautetta pelin toimivuudesta.

Peliin voivat osallistua ryhmät kooltaan 2-6 hlöä ja osallistuminen vaatii ennakkovaraamisen.

Varaa paikkasi täältä: KLIK! tai numerosta: 040 522 7553

Peli sijaitsee Taavetin linnoituksen kupeessa olevassa Punaisessa tuvassa, osoitteessa Linnalantie 29, Taavetti. Huomaathan, että pelejä järjestetään kahden päivän aikana rajattu määrä, joten peliin pääset mukaan vain nopeimmat – varaathan siis paikkasi nopeasti!

Peli on tehty osana ”Perinteistä peleiksi” -hanketta (rahoitus: Leader Länsi-Saimaa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto), jota yhteistyössä toteuttavat Kotkaniemi-säätiö, Länsi-Saimaan 4H ry. ja Kulttuuritila Nuijamies ry.

Lisätiedot hankkeesta ja pelistä:
https://perinteista-peleiksi.webnode.fi/

16.9.2021: Tervetuloa mukaan Kotkaniemen museon hankkeiden tapaamisiin!

Tekemisvinkkejä syksyyn Kotkaniemen museon hankkeista!

Oletko kiinnostunut historiasta ja ihmisten kanssa toimiminen? Tervetuloa mukaan Kotkaniemen museon vapaaehtoisppaisiin! Kaikille avoin tapaaminen to 23.9. klo 16 Kotkaniemessä – tule kuulemaan paikan päälle aiheesta lisää. Tilaisuuden järjestää Kotkaniemi kohillaan -hanke.

Haluatko olla mukana tekemässä pelejä ja oppimaan mm. videoiden tekoa? Perinteistä peleiksi -hankkeessa uppoudutaan paikallishistorian tarinoihin pelien muodossa. Seuraava kaikille avoin työpaja järjestetään Kulttuuritila Nuijamiehessä Lappeenrannassa su 3.10. klo 14. Toiminta on pääasiassa suunnattu nuorille, mutta kaiken ikäiset aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan pelaamaan ja pelejä rakentamaan!

Perinteistä peleiksi- ja Kotkaniemi kohillaan -hankkeita rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto / Leader Länsi-Saimaa ry

20.8.21: Kotkaniemessä vietetään maalaismarkkinoita lauantaina 28.8.

Kotkaniemessä vietetään kesäkauden päättäjäisiä markkinatunnelmissa la 28.8. klo 10–15, tervetuloa! Luumäen yrittäjät tarjoavat kaikille museon asiakkaille päivän aikana ilmaisen sisäänpääsyn Kotkaniemeen, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolle. Ilmaisen museovierailun lisäksi tapahtumapäivänä on mahdollista seurata Kotkaniemen puutarhasta käsin Kivijärvellä tapahtuvia Salpa Soutuja, osallistua opastuksille pihalla ja ostaa paikallisia tuotteita.

Järjestämme tapahtuman turvallisuusseikat huomioiden, rajaamme sisätiloissa olijoiden määrää, kiinnitämme huomiota siisteyteen, suosittelemme vahvasti maskin käyttöä ja turvavälit huomioidaan.

Markkinoiden aikana puutarhassamme on esillä ja myynnissä paikallisia tuotteita, ja päivän aikana ohjelmassa:
klo 10–13 välillä talutusratsastusta (Kartanomäen tila)
klo 11–13 Duo Seppo ja Oiva – viihdemusiikkia
klo 12 Luumäen kunnanjohtajan tervehdys
klo 11–13 välillä Lappeenrannan puutarhaseuran kukkakimppukilpailu – tuo mukanasi oma luonnonkukkakimppu ja osallistu kilpailuun
klo 13–15 Voiton Soutajien järjestämiä Salpa Soutuja Kivijärvellä voi myös seurata Kotkaniemen puutarhasta käsin, paikalla kuuluttaja.

Tasatunnein pihalla ilmaisia museo-opastuksia.

Lisäksi: Maa- ja kotitalousnaiset paistavat lettuja, Lappeenrannan puutarhaseuran puutarha-aiheinen vaihtotori, käsityönäytöksiä, Kotkaniemen hyötypuutarhapalstojen kasvitunnistuskilpailu ja arvonta.

Tulethan paikalle vain täysin terveenä – lämpimästi tervetuloa!

Kotkaniemi / Itsenäisyydetie 799a / 54530 Luumäki

13.8.21: Kotkaniemen elokuun aukioloajat

Kotkaniemen kesäkausi päättyy sunnuntaihin 28.8. Elokuun loppuajan olemme avoinna seuraavasti:
16.8.-29.8. välillä suljettu ma-ke, to-pe klo 11-17, la-su klo 10-15. Kahvila Ellen avautuu ja sulkeutuu aina puoli tuntia ennen museota.

Kesän yleisöaukiolomme päättyvät elokuun loppuun, mutta muistattehan että olemme ympäri vuoden avoinna ennakkotilauksesta ryhmille ja yksityistilaisuuksiin! Voitte varata tilojamme – kahvilalta, kokoushuoneita ja rantasaunalta aina ennakkovarauksesta tarjoiluineen ja opastuksineen. Kysy lisää: puh. 040 522 7553

10.8.21: Kotkaniemen maalaismarkkinat la 28.8.

Tervetuloa viettämään Kotkaniemen kesäkauden päättäjäisiä ja nauttimaan markkinatunnelmasta Kotkaniemeen elokuun lopussa!

Luumäellä tapahtuu la 28.8. – Voiton Soutajat järjestävät Salpa soudut -tapahtuman Kivijärvellä ja samana päivänä Hotelli Salpalla vietetään illalla venetsialaisia. Tuolloin me Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla, järjestämme päivällä maalaismarkkinat. Paikalle on tulossa monipuolisesti paikallisten tuotteiden myyjiä.

Tapahtumaan tulee myyjäisten lisäksi muuta oheisohjelmaa koko perheelle, kuten:
– Puutarhassa opastuksia tasatunnein, klo 11, 12, 13 ja 14
– Poniratsastusta (Kartanonmäen tila)
– Mahdollisuus seurata rannassa Salpa soutujen kirkkovenesoutua 13-14 välillä
– Lappeenrannan puutarhaseuran puutarha-aiheinen vaihtotori
– Maa- ja kotitalousnaiset paistavat lettuja
– Kotkaniemen rantasauna lämpiää

Päivitämme lisätietoja ohjelmasta elokuun aikana!

Huomaathan, että myyntipaikkoja markkinoille voi yhä varata: jos olet paikallinen kädentaitaja, elintarvikevalmistaja tai muu luova osaaja ja haluat mukaan myymään tai esittelemään paikallisia tuotteitasi/palvelujasi markkinatapahtumaamme, laita viestiä: heini.kahkonen(at) kotkaniemi.fi
Markkinat järjestään museomme pihapiirissä ja puutarhassa. Myyntipaikat ovat ilmaisia, sillä ehdolla että myyjä järjestää oman katoksen, pöydän jne. paikalleen. Tietoa saa välittää eteenpäin!

Pidätämme oikeudet muutoksiin tapahtumajärjestelyissä, seuraamme aina ajantaisia viranomaisohjeistuksia.

27.7.2021: Draamallisia opaskierroksia järjestetään vielä kolmena viikonloppuna

Näytelmäryhmä Ukonhattujen suositut draamakierrokset jatkuvat taas puutarhassamme tulevana viikonloppuna! Tervetuloa kokemaan tämä ainutlaatuinen aikamatka 1920-luvun Kotkaniemeen.
Draamallinen opaskierros kiertää Kotkaniemen puutarhan, johdatellen Svinhufvudien elämään kotitilallaan 1920-luvun kesäpäivänä. Kierroksen päätteeksi vierailla on mahdollisuus tutustua mm. aikakauden käsitöihin ja nauttia musiikista.
Kierroksille mahtuu mukaan rajattu määrä osallistujia, joten varmistathan paikkasi varaamalla lipun etukäteen (info(at)kotkaniemi.fi / puh. 040 522 7553).
Pääsylippu 15e / hlö sisältää myös sisäänpääsyn museolle.
Loppukesän esitysten aikataulu:
🔹La 31.7.
🔹Su 1.8.
🔹La 14.8.
🔹Su 15.8. (näytös täynnä)
🔹La 21.8.
🔹Su 22.8.
Kierrokset lähtevät klo 12.

15.7.2021 Puutarhakonsertti Kotkaniemen pihalla tiistaina 3.8. klo 15

Sopraano Senja Syrjälä ja pianisti Joel Papinoja tulevat esiintymään puutarhakonserttiin 3.8. klo. 15:00. Tarinoita Satakielestä on Etelä-Karjalan maakuntarahaston mahdollistaman konserttikiertueen toinen osa, joka esitetään myös 2.8. Lappeenrannassa Lappeen Marian kirkossa ja 3.8. Lemin Vanhassa pappilassa.

Senja Syrjälä kuvailee konserttiaan seuraavasti: ”Tarinoita Satakielestä vie kuulijan aikamatkalle vuodesta 1835 kohti nykypäivää. Matkalla jännitämme miten käy Momolon Venetsiassa järjestettävässä regatassa sekä kuulemme saksankielisiä tarinoita Satakielestä eri säveltäjiltä. Selvitämme myös suomalaisen piirakan alkujuuria ja sukellamme upeiden suomalaisen kansanlaulujen pyörteisiin Ralf Gothónin sovitusten saattelemana.”
Konsertti on ilmainen, paikkaa ei tarvitse varata ennakkoon. Konsertista voi nauttia myös eväiden kera, sillä kahvila Ellenistä on ennakkoon varattavissa piknik-korit. Tervetuloa!

5.7.2021: Tuuliajolla -katusirkuskiertue Kotkaniemessä su 18.7.

Tuuliajolla -katusirkuskiertue rantautuu Kotkaniemen puutarhaan su 18.7. klo 13! Esitys vie katsojat päätähuimaavalle purjehdusseikkailulle, josta voidaan nauttia jalat visusti maan kamaralla.

Esitys on ilmainen ja suunnattu kaikenikäisille. Kesto n. 20min, säävaraus. Tervetuloa!

18.6.2021: Kotkaniemessä vietetään koko perheen perinnepäivää 3.7.

Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo, kutsuu pihapiiriinsä viihtymään koko perheen perinnepäivätapahtumaan lauantaina 3.7. klo 10–15!

Tule viihtymään Luumäelle Kivijärven rannalle, ainutlaatuiseen historialliseen miljööseen, johon presidenttiparikin aikanaan ihastui! Kotkaniemi kutsuu luokseen viihtymään ja viettämään aikaa, siksi olemme koonneet koko perheelle tekemistä pihapiiriimme 3.7. Tänä kesänä Kotkaniemeen pääsee kätevästi Kivijärveltä käsin vesitse uuden venelaiturin ansiosta.

Päivän järjestelyissä Kotkaniemen museon kanssa apuna toimivat mm. Luumäen kunta, CreativeKaiku, kahvila Ellen, Näytelmäryhmä Ukonhatut, Mallun Martat, Taitokeskus Luumäki.

Päivän aikana ohjelmassa seuraavaa:

 • Kotkaniemen museon uusi laserammuntapiste Ukko-Pekan ampumaradalla lanseerataan käyttöön ja on ilmaiseksi yleisön kokeiltavissa.
 • Kotkaniemen rantasaunan kunnostus on valmistunut ja sauna lämpiää tapahtumapäivän ajan – liput näille yleisövuoroille ostettavissa paikan päältä museolta, ei ennakkovarauksia. Naisten vuoro 10–12, miesten vuoro 12–15.
 • Kotkaniemen aittaan on valmistunut lasten leikkipiste, jonka luona on klo 10–14 välisen ajan ohjelmassa perinnepelejä ja muuta puuhaa koko perheelle.
 • Klo 10.30 lapsille suunnattu museon lyhyt opastus pihalla, opastus on ilmainen.
 • Kädentaitojen työnäytöksiä pihapiirissä: parsimista, Luumäen lapasen neulomista, neulekintaan tekoa ja muita perinteisiä tekniikoita esittelyssä.
 • Kahvila Ellen on auki herkkuineen klo 9.30–14.30 välillä ja kotimuseo on avoinna klo 10–15.
 • ”Pellosta pöytään” -teemalliset opaskierrokset johdattelevat Ellen Svinhufvudin keittiöpuutarhan saloihin lähtien hyötypuutarhaviljelmistä päätyen herkullisiin resepteihin. Kierrokset lähtevät klo 11 ja klo 12, liput kierroksella 10e / hlö ja voit varata paikkasi opastuksille ennakkoon: info(at)kotkaniemi.fi
 • Kotkaniemen uusittu luontopolku on avautunut ja tutustuttavissa.

Pihan ohjelma on kaikille avointa ja ilmaista, museolle sisälle normaalit sisäänpääsymaksut.  Lämpimästi tervetuloa!

11.6.2021: Hae mukaan Kotkaniemen asiakasraatiin

Me Kotkaniemen museolla toimimme aina arvokas paikan historia edellä, mutta haluamme myös kuulla asiakkaitamme toimintaa kehittäessä. Siispä haluamme muodostaa oman asiakasraadin ja nyt kutsumme kaikkia aiheesta kiinnostuneita hakemaan mukaan tähän toimintaan!

Mistä on kyse? Kotkaniemi on presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisin kotitalo ja Suomen itsenäistymisen historian merkkikohde, sekä idyllinen viihtymispaikka Kivijärven rannalla. Mietimme jatkuvasti kuinka kehittää toimintaamme eteenpäin, kutsuen niin paikalliset kuin matkailijat luoksemme viihtymään.

Siksi kutsumme nyt eri ikäisiä ihmisiä asiakasraatiimme. Raadin jäsenet toimivat kesän ja syksyn 2021 aikana palvelujemme ja tuotteidemme testaajina sekä arvokkaan palautteen antajina. Pääset mukaan Kotkaniemen museolle, opastuksille ja tapahtumiin ilmaisena testiasiakkaana. Saat ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan museotyön kulisseihin sekä kertomaan ehdotuksia Kotkaniemen kehittämisestä eteenpäin. Kiitoksena ajankäytöstä saat museokaupan tuotepaketin ja ilmaisia sisäänpääsyjä opastuksille. Testauksia toteutetaan heinä-joulukuun aikana ja toteutustavat ja ajankohdat muokataan sen mukaan, keitä asiakasraatiin tulee mukaan.

Raatiin valitaan 10–25 ihmistä vuodeksi 2021. Raatilaisten tekemät testaukset ja osallistuminen museon toimintaan tehdään pääosin yksittäin / pareittain, eli tehtäviä annetaan ennakkoon kunkin aikatauluihin sopien.

Jos kiinnostuit, laita viestiä 30.6.2021 mennessä ja kerro vapaamuotoisesti kuka olet ja miksi haluat mukaan Kotkaniemen asiakasraatiin: heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi

Lisätiedot: heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi / puh. 040 522 755