Ajankohtaista

6.9.22: Perinteistä peleiksi -hankkeessa rakennetaan mysteeripeliä Kotkaniemeen syksyllä 2022

Perinteistä peleiksi -hanke on aiemmin toteuttanut kaksi pakopeliä Luumäellä Taavetin linnoituksella, ja tänä syksynä ratkomme mysteereitä Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla. Nyt haussa on aiheesta kiinnostuneita peliä rakentamaan ja osallistumaan syksyn ilmaisiin työpajoihin. Toiminta on suunnattu varsinkin nuorille, mutta työpajoihin voivat osallistua kaiken ikäiset. Perinteistä peleiksi -hanketta toteuttavat yhdessä Kotkaniemi-säätiö, Länsi-Saimaan 4H ry. ja Kulttuuritila Nuijamies. Rahoitusta hanke saa Leader Länsi-Saimaalta.

– Hanke järjestää kaikille avoimet ideointitapaamiset ke 14.9. klo 16 sekä to 22.9. klo 17, Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla (Itsenäisyydentie 799a, 54530 Luumäki).
– Jatkossa syksyn aikana järjestetään ilmaiset työpajat keskiviikkoisin 28.9.–23.11. klo 16–18
– Peli rakennetaan osana työpajoja ja se tulee yleisölle testipelattavaksi yhtenä päivänä 28.11.–4.12. välillä.

Työpajoihin osallistujat pääsevät rakentamaan oman mysteeripelin yhdessä työryhmän kanssa. Osallistumalla työpajoihin on mahdollista oppia pelien suunnittelua, käsikirjoittamista, lavastusta, pelimekaniikkaa ja riipivän jännittävien kokemusten luomista. Työpajoihin mukaan tullakseen ei tarvitse ennakkoon osata mitään, pelkkä kiinnostus mysteerejä ja pelejä kohtaan riittää! Syksyn 2022 peli sijoitetaan Kotkaniemeen, presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseoon. Pelipaikan historiaa ja miljöötä voidaan käyttää hyödyksi pelissä.

Avoimiin tapaamisiin osallistuminen ei sido mihinkään. Työpajoihin mukaan tulevat voivat osallistua pelin tekoon voi osallistua omalla toivomallaan panostuksella. Mukaan saavat tulla kaiken ikäiset!

Järjestelyjä varten toivomme tiedon ennakkoon, jos olet tulossa: heini.kahkonen@kotkaniemi.fi

30.8.22: Kotkaniemen kesäkausi päättyi

Kotkaniemen kesäkausi päättyi kuluneena viikonloppuna – lämmin kiitos asiakkaillemme, yhteistyökumppaneille, kesätyöntekijöille ja museomme vapaaehtoisille onnistuneesta kesästä 2022! Ilmoitamme kesäkauden kävijätilastot myöhemmin, kun saamme kaiken kävijätiedon kerättyä yhteen.

Vaikka kesän säännölliset aukiolot päättyivät tähän viikonloppuun, Kotkaniemessä tapahtuu vielä pitkin loppuvuotta:

– Kahvila Ellen on vielä tänään ja huomenna 30.8. ja 31.8. auki 11-16. Tiistaina ja keskiviikkona vierailevat ryhmät ja varaston tyhjennys pitää kahvilan väen paikalla, joten kahvila palvelee myös asiakkaita nämä päivät. Museo on suljettu.

– Tulevana viikonloppuna 3.9.-4.9. museo on auki klo 12-17, tuolloin kahvila on suljettu. Alueella tapahtuu viikonloppuna vilkkaasti, mm. Ylämaalla tapahtuva suunnistuksen SM-pitkä 2022 tuo lähialueelle paljon ihmisiä ja tämän vuoksi avaamme vielä museon. Jos et kesällä ehtinyt vierailla Kotkaniemessä, vielä siis ehdit!

– Otamme Kotkaniemen museolla ympäri vuoden ryhmävierailijoita ja kokoustajia vastaan ennakkovarauksella. Myös rantasaunaa voi varata lumettomana aikana.

– Joulun alla Kotkaniemessä järjestetään taas yleisöaukioloja ja opastuksia – lisätietoa näistä myöhemmin syksyllä!

19.8.22: Markkinoita ja Salpasoutuja vietetään huomenna 20.8.

Huomenna Kivijärvellä tapahtuu, kun Luumäellä soudetaan lauantaina 20.8. yksi tämän kesän kovatasoisimmista kirkkovenekisoista! Voiton soutajien Salpasoudut starttaavat klo 13 ja muistattehan, että loistava katsomopaikka näihin kisoihin löytyy meidän Kotkaniemen puutarharinteestä.

Sää näyttää tänä vuonna suosivan soutuja viime vuoden tapaan. Kotkaniemen rinteestä on kisan parhaimmat näkyvät Kivijärvelle ja soutukisoihin!

Samaan aikaan Kotkaniemessä tapahtuu muutenkin, puutarhassa on myyjiä, museo ja kahvila palvelevat normaalisti klo 11-17. Kartanonmäen tilan eläimiä ja poniratsastusta on klo 11-13.

HUOM! Muutos aiemmin ilmoittamamme ohjelmaan: Duo Seppo & Oiva ei ole paikalla sairastapauksen vuoksi. Sen sijaan saamme paikalle korvaavaa live-musiikkia, esiintymisaika edelleen ennen klo 13, tarkempi musiikin aikataulu tarkentuu tämän päivän aikana.

Päivän aikana on ilmainen bussikyyti Taavetista klo 11.30 alkaen (myös matkan varrelta pääsee kyytiin!). Suosittelemme lämpimästi hyödyntämään tätä mahdollisuutta!

17.8.22: Maalaismarkkinoita ja Salpasoutuja vietetään 20.8.

Ensi viikonloppuna tapahtuu – LA 20.8. Kotkaniemessä vietetään maalaismarkkinoita ja Kivijärvellä Salpasoutuja (lähtöpaikkana Hotelli Salpa). Nappaa tästä talteen ohjelmatärpit ja bussiaikataulu!

Voiton Soutajien Salpasoudut: kirkkoveneiden lähtö hotelli Salpasta klo 13.

 • Kotkaniemessä markkinat la 20.8. klo 11–17: puutarhassa myyjiä, museo ja kahvila palvelee päivän ajan normaalisti.
 • Klo 11-13: poniratsastusta ja muita maatilan eläimiä paikalla (Kartanonmäen tila), Duo Seppo&Oiva esiintyy kahvilan terassin lähellä.
 • Klo 13 alk. Salpasoutujen kisakatsomo selostajineen puutarhassa.
 • Toikkalan Martoilla vohvelinpaistoa sekä kivienmaalaus- ja paperimassasta valmistettavien korttien työpaja.
 • Luumäen kunta tarjoaa ilmaisen bussikuljetuksen:
  11.30 Taavetti – Salpa 12.00 – Kotkaniemi 12.15
  14.30 Salpa – Kotkaniemi / 15.00 Kotkaniemi – Salpa / 15.30 Salpa – Kotkaniemi
  16.30 Kotkaniemi-Salpa-Taavetti
  Reitti: Taavetin linja-auto pysäkki – Kivimäki – Satun Makiat – Itsenäisyydentie – Jurvala – Salpa – Kotkaniemi (mukaan pääsee myös matkan varrelta bussille heiluttamalla!)

12.8.22: Presidenttien puolisot kesäpäivä Kotkaniemessä la 13.8.

P. E. Svinhufvudin muistosäätiö järjestää lauantaina 13.8.2022 presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseossa Kotkaniemessä ”Presidenttien puolisot” -kesäpäivän. Seminaarin yleisöön pääsee paikan päälle katsomaan vain ennakkoilmoittautumalla, ja paikat tilaisuuteen ovat täyteen varattu. Tilaisuus on myös katsottavissa livelähetyksenä osoitteessa: https://youtu.be/kFAmCMZV_ZU. Ohjelma alkaa klo 13.30. Tallenna jää näkyviin myös tilaisuuden jälkeen.
Tilaisuuden teemoihin ennakkoon tutustuessa kannattaa ottaa talteen tämä podcast-vinkki: P. E. Svinhufvudin muistosäätiö on tehnyt yhteistyöjakson Menneisyyden jäljillä podcastin kanssa teemalla ”Presidenttien puolisot”. Jaksossa tohtorit Kati Katajisto ja Maritta Pohls pohtivat presidenttien puolisoiden roolia suomalaisessa yhteiskunnassa, puolisojen mahdollisuutta käyttää valtaa ja puolisoihin kohdistuvasta tutkimusta.
Podcast löytyy mm. Spotifysta ”Menneisyyden jäljillä”.

10.8.22: Kotkaniemessä vietetään maalaismarkkinoita la 20.8.

Lauantaina 20.8. Kivijärvellä tapahtuu – luumäkeläinen seura Voiton Soutajat järjestävät SalpasSoudut (lähtöpaikkana Hotelli Salpa) ja Kotkaniemen puutarhassa vietetään maalaismarkkinoita viime vuoden tapaan. Tervetuloa!

Markkinoilla luvassa:
– Salpasoutujen kisakatsomo klo 13 alkaen upeissa maisemissa Kotkaniemen puutarhassa, myös selostaja paikalla.
– Poniratsastusta ja muita maatilan eläimiä paikalla klo 11-13 (Kartanonmäen tila)
– Duo Seppo ja Oiva esiintyy klo 11-13
– kahvila ja museo auki normaalisti klo 11-17
– markkinat puutarhassa – myyjiä paikalla päivän ajan (myynnissä mm. paikallisia ruokatuotteita, käsitöitä ja Toikkalan Marttojen lettuja)
– yhdistyksiä esittelemässä toimintaansa, myös tekemistä ja pientä puuhaa kaiken ikäisille.
– Luumäen kunta tarjoaa ilmaisen bussikyydin paikalle: lähtö klo 11.30 Taavetista, paluu alk. 16.30. Tapahtumapäivän aikana bussi liikennöi Salpan ja Kotkaniemen välillä. Tarkemmat aikataulut tulevat sivuillemme pian!

10.8.22: NATO-päätös oli mukana monissa Kotkaniemen puheenvuoroissa

Ensimmäistä Kotkaniemi-foorumia vietettiin viime viikolla 4.8. – vielä kerran kiitos kaikille tapahtuman mahdollistaneille: puhujille, yleisölle paikan päällä ja etäyhteyden päässä, yhteistyökumppaneille, talkoolaisille, museon sekä kahvilan työntekijöille, järjestyksenvalvojille ja muille tapahtuman mahdollistaneille! Ensimmäinen Kotkaniemi-foorumi sai rahoitusta Etelä-Karjalan liitolta maakunnan omaehtoisen kehittämisen rahoituksesta (MOKRA) sekä Etelä-Karjalan SKR Etelä-Karjalan rahastosta. Tämän vuosittaiseksi jatkossa aiotun tapahtuman idea syntyi Luumäen kunnassa.

Historian ensimmäinen Kotkaniemi-foorumi kokosi 4.8. Luumäelle ison joukon historian ja politiikan asiantuntijoita, mediaa ja yleisöä. Päivän aikana paikalla oli tapahtuman maksimiyleisömäärä 250 ja tapahtuman striimiä on katsottu yli 2 500 kertaa.

Foorumin avauksessa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kertasi P.E. Svinhufudin monia rooleja Suomen itsenäisyyden synnyssä ja myöhemmin myös sen säilyttämisessä. Vanhasen mukaan Kotkaniemen isäntä oli vaikuttaja, joka osasi oikealla hetkellä tarttua itsenäisyyteen johtaviin toimiin. Laillisuusperiaate oli Svinhufvudin toiminnassa kantava periaate.

Toisen maailmansodan jälkeen maailmassa on solmittu lukuisia sopimuksia, joilla valtioita sidotaan kunnioittamaan tiettyjä arvoja ja yhteisiä sääntöjä. ”Sopimukset voi nähdä vastauksena sotien kokemuksiin: jatkuva raju kilpailu suurvaltojen välillä johti katastrofeihin. Piti löytää tapoja, joilla valtioiden välinen elämä säilyy säällisenä”. Vanhasen mukaan Venäjä haastaa nyt koko tätä ajattelutapaa. Venäjä rikkoo tällä hetkellä monia yhdessä sovittuja asioita.

Vanhanen totesi, että itsenäisyyteen liittyvää suvereniteettia voidaan luovuttaa harkitusti kansainvälisin sopimuksin. ”On tärkeää huomata, että näin on tehty maailmasotien jälkeen systemaattisesti. Sillä on tietty tarkoitus: kun kaikki ovat mukana neuvotteluissa, sopimuksin lupaudutaan ja ne ratifioidaan kansallisissa parlamenteissa. Siinä yhteydessä tapahtuu myös päätöksenteon siirtoa kansainväliselle toimijalle. Näin on syntynyt myös Euroopan Unioni tai NATO.”

”Maailmassa on tehty ennenkin sopimuksia, joita on rikottu. Nykyisin ajattelutapa on se, että sopimuksesta on pidettävä kiinni. Jokainen sopimuksen rikkomus nakertaa sopimuksen uskottavuutta. Erityisesti pienten maiden etu on se, että sopimuksista pidetään kiinni.”

Vanhasen mukaan Venäjä rikkoo tällä hetkellä suurta määrää sopimuksia, joita se on tehnyt. Hänen mielestään on selvää, että sodan kaltaisessa tilanteessa on hyvä sopia yhdessä, miten toimitaan. Parasta on toimia johdonmukaisesti yhdessä, uskottavalla tavalla. Vastaavanlaisia asioita ovat myös ilmastonmuutokseen vastaaminen, ihmisoikeuskysymykset ja terrorismin ehkäisy, Vanhanen luetteli.

Iltapäivän osuuden avasi puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivien. Hänen kertoi katsauksessaan tämän hetken tilanteesta Ukrainassa. Kivinen kävi läpi myös Suomen puolustusvoimain tilannetta meneillään olevan NATO-prosessin keskellä.

Kivisen mukaan Ukrainan sotatilanne näyttää siltä, että Venäjä ei ole tinkimässä tavoitteistaan. Tiedossa on, että sen suunnitelmissa on liittää osia Ukrainaa Venäjään. Venäjä on myös jatkanut iskuja Ukrainan siviilikohteisiin. Samalla sen eteneminen rintamalla idässä on ollut hidasta.

Rintamalla tappiot ovat suuria, ja joukkojen kuluminen vaikeuttaa Venäjän tilannetta, Kivinen sanoi. Viime viikkoina Ukraina on saanut voittoja, vaikka senkin tappiot ovat suuria. Juuri nyt kummallakaan ei ole kykyä sodan kulkua kääntävään hyökkäykseen. Talvi tulee vaikuttamaan paljon, kenraali arvioi.

Muuttunut tilanne Euroopassa vaikuttaa myös maailmanjärjestykseen, kenraali Kivinen arvioi.
Tiedossa on, että Venäjä ja Kiina ovat tiivistäneet yhteyttään. Kiinan vahvistuessa USA oli siirtänyt kiinnostuksen painopistettä Aasiaan. Krimin miehitys ja Ukrainan sota ovat nyt tuoneet Yhdysvallat takaisin Eurooppaan. Aika näyttää, miten Yhdysvaltojen kiinnostus jatkossa suuntautuu.

Kivinen kiitti kylmän sodan jälkeistä poliittista päätöksentekoa ja sotilasjohtoa siitä, että Suomi ei ajanut puolustusvoimiaan alas. Suomessa on varauduttu johdonmukaisesti turvallisuustilanteen heikkenemiseen, jollainen nyt on käsillä. Puolustusvoimissa tarvitaan sekä nopeaa teknistä toimintakykyä että kykyä vastata pitkäkestoiseen ja laaja-alaiseen kriisiin pitämällä yllä puolustuskykyä mm. asevelvollisuudella, reservillä ja hankinnoilla. Tästä syystä on tärkeää, että myös kertausharjoituksia lisätään.

Mikä NATO-jäsenyyden myötä sitten muuttuu Suomen puolustusvoimissa. Sotilasstrategisesta näkökulmasta Itämeri, meriyhteys ja arktinen lähialue muodostavat yhden kokonaisuuden. NATOsta muodostuu Pohjois-Eurooppaan tärkeä turvallisuusfoorumi. Se luo kaikille Pohjoismaille yhteiset puitteet pohjoisten alueiden puolustuksen suunnitteluun, Kivinen totesi.

Kotkaniemi -foorumin keskusteluihin heijastui edellisenä yönä Yhdysvaltain senaatissa käyty keskustelu NATOn jäsenyyttä hakeneista Suomesta ja Ruotsista. Myös Kotkaniemi-foorumin puhujaksi saapuneelta Mika Aaltolalta kysyttiin, miltä amerikkalaissenaattorin puhe suomalaisesta soturikansasta kuulosti.
Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mielestä ”Suomen strategiseen kulttuuriin sisältyy pelote: Tänne ei niin vain voi tulla. Tämä maa on mobilisoitavissa kokonaan. Suomalaisten suhteeseen maahansa liittyy myös ajatus Suomen tasa-arvoisuudesta: täällä tarvitaan kaikkia. Olemme korruptiovapaita ja toisiamme ymmärtäviä, konsensusta vaalivia, ja halukkaita keskustelemaan ystävän kanssa katsellen järvenselkää. Suomalainen onni on vakaata”, Aaltonen maalasi suomalaisten ajattelua kotimaasta, jota kannattaa puolustaa.

”Tämä näkyy ehkä niin, että USA:ssa on meistä käsitys stooalaisesta vakaasta kansakunnasta. Kun Timo Kivinen ei puhu paljon mutta sanoo paljon – kannattaa kuunnella. He näkevät, että meillä presidentti ei puhu tuntia sodan syttymisestä. Meillä riittää, kun hän sanoo: Maskit on riisuttu.”

Aaltola korosti, että Suomi pidetään nyt suojassa syvenevältä, näköalattomalta tilanteelta, mikä Venäjään liittyy. Ajoittain siellä tulee esiin tämä: naapurinkin kimppuun voidaan käydä. Putin tavoittelee kunniaa, ja se kyllä on tarttunut. Hän on sillä sitonut myös venäläisiä syyllisyyden piiriin. Nyt mietitään, miten laaja se piiri on. Väkivaltaa toteuttavat monet ihmiset. Tämä sodan syvenevä väkivalta asettaa meidät siihen tilanteeseen, että mietimme, ketä kaikkia syyllisyyden piiriin kuuluu, Aaltola pohti.

”Sota on arjen tuhoamista. Se on hyvin koskettavaa, synkkää ja ikävää.” Aaltola sanoo, että sota koskettaa, koska se on tunnepitoinen ilmiö. ”Sota voi näyttää loogiselta prosessilta, mutta se on tunnepitoinen prosessi. Venäjän kunniaa pyritään pönkittämään, jotta pelkäisimme Venäjän mahtia. Nyt sen mahdin tunne, siis pelote, on vähentynyt. Se kohtasi vastavoiman Ukrainassa.”

Suomalaisille näyttää siltä, että Venäjän toiminta onkin holtitonta, ei loogista. Tuo on varmasti se asia, joka sai suomalaiset muuttamaan mieltään NATO-prosessissa Aaltola arvioi.

”Sehän oli alhaalta ylöspäin prosessi. Mutta asiat hoidettiin mallikkaasti. Hatunnosto Matti Vanhaselle, joka sanoi keväällä, että prosessille tarvittiin aikaa eduskunnassa. Tuo prosessi oli legitiimi. Venäläisten puhe siitä, että USA olisi johtanut Suomea siihen, ei se niin mennyt.”

”Oma diagnoosini tilanteesta on se, että olemme keskellä murrosaikaa, Aaltola sanoo. ”On paljon synkkeneviä pilviä alueellisesti ja globaalisti. Meillä on ilmastokriisi ja valtioiden välinen luottamus on myös alentunut. Murrosaikana asiat tulevat yllättäen hallinnan pettäessä. Hyvä hallinto on siksi tavattoman tärkeää. ”

Aaltola näkee synkkiä pilviä Venäjän tulevassa kehityksessä. Suomen pitäminen turvassa vaatii paljon työtä, kun ympäristö muuttuu synkempään suuntaan. Mutta olen huomannut, että suomalaisista löytyy se muisti, mitä se vaatii. Muistomerkit meillä muistuttavat. Samoihin ansoihin ei kannata langeta uudestaan.”

Aaltolan keskeinen sanoma Kotkaniemessä tiivistyi lopulta pohdintaan siitä, että miten Venäjän uhan maaduttaminen Suomessa onnistuu?
”Näkisin niin, että on tärkeää pitää nämä seutukunnat itärajalla eheinä ja vireinä. Jos katsoo Naton itäistä rajaa, niin sillä tavalla siellä pääsääntöisesti on tehty. Esimerkkinä vaikka itäinen Viro.”
”Meillä ei ole varaa köyhdyttää sellaisia seutukuntia, jotka ovat strategisesti ja geopoliittisesti tärkeitä. Täällä (itärajalla) on saatava lisää vireää toimintaa. Tämä liittyy Venäjän riippuvuuden katkeamiseen. Siihen liittyy uutta energiaa, uutta innovaatiotaloutta. Sen lisäksi näihin alueisiin on pakko panostaa. On panostettava puolustuksellisesti, mutta tarvitaan myös teollisuutta ja ihmisiä. Tämä ei ole enää aluepolitiikkaa vaan geopolitiikkaa. Etelä-Karjala on myös tätä aluetta, joka ei pääse kunnolla nauttimaan EU-tuesta”, Aaltola huomautti.

Iltapäivällä Kotkaniemen foorumissa kuultiin paljon kokeneiden toimittajien paneelikeskustelu maailmantilanteesta ja työskentelystä murrosajan keskellä.

Luumäkeläislähtöinen YLE:n Mika Hentunen arvioi, että Yhdysvalloissa mannerlaatta on liikkumassa. Hän arvio on, että oikeisto on lopulta hylkäämässä Trumpin. Entinen ryvettynyt presidentti ei saa enää ääntään kuuluviin oikeistolaisessa mediassa. Merkkejä tästä on ilmassa. Samalla polarisoituminen jatkuu edelleen Yhdysvalloissa. Myös Bidenin aikana tilanne on mennyt pahemmaksi, Hentunen arvioi.

Paneeliin osaa ottanut Iltasanomien päätoimittaja Ulla Appelsin muistutti, että vapaa sana tukahdutettiin Venäjällä pikkuhiljaa. Se ei tapahtunut hetkessä vaan kesti vuosia Putinin noustua valtaan. Toimittajien toiminta Venäjällä on täysin sidottua jo nyt, mutta saattaa olla, että edessä on vielä synkempiä aikoja. Appelsiin kertoi kuulleensa arveluita siitä, että Venäjä tulee kieltämään ulkomaalaisten toimittajien toiminnan maassa.

Päätoimittaja kantaa huolta myös siitä, alkavatko ihmiset vähitellen turtua sodan kauhuun. ”Kaikki merkit viittaavat siihen, että sota ei tule loppumaan nopeasti. Silloin on tärkeää, että me emme käännä katsetta pois.”

Kaikki Kotkaniemi-foorumin esitykset ovat jälkikäteen katsottavissa osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=IYeeOU8xOSg&t=1205s

5.8.22: Presidenttien puolisot -seminaari 13.8.22

P. E. Svinhufvudin muistosäätiö järjestää lauantaina 13.8.2022 klo 13.30 Presidenttien puolisot -kesäpäivän Presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseossa Kotkaniemessä, Luumäellä. Ohjelmassa asiantuntijakeskustelua puolisoiden roolista.

Presidenttien puolisoiden rooli itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä:
– Ester Ståhlberg: dosentti Marjaliisa Hentilä
– Ellen Svinhufvud: tohtori Maritta Pohls,
– Kaisa Kallio: professori Kari Hokkanen

Presidenttien puolisoiden rooli sotien jälkeen:
– Alli Paasikivi: professori Aura Korppi-Tommola
– Sylvi Kekkonen: tohtori Kati Katajisto

Tilaisuuteen on vielä muutama paikka. Ilmoittautumiset info (at ) svinhufvudinmuistosaatio. fi
Tilaisuus streemataan ja linkki streemiin tulee sivuille:
svinhufvudinmuistosaatio.fi ja kotkaniemi.fi

5.8.22: Avoimet puutarhat Kotkaniemessä 7.8.22

Tapahtumien täyteisessä Kotkaniemen kesässä vietetään sunnuntaina 7.8. puutarhapäivää, kun museomme puutarha osallistuu jälleen valtakunnalliseen Avoimet puutarhat -teemapäivään.
Puutarhapäivänä 7.8. ohjelmassamme on Kotkaniemen luontopolulla koko perheen ötökkäpolku sekä hyötypuutarhassa kasvien tunnistuskilpailu – molemmat omatoimisesti kierrettävissä päivän ajan.
Klo 13 museopuutarhassa on ilmainen ”Pellolta pöytään” -teemainen opastus, jossa kerrotaan Kotkaniemen tilan elämästä varsinkin puutarhan ja hyötyviljelyn näkökulmasta Svinhufvudien aikaan.
Päivän järjestelyissä Kotkaniemen museon apuna ovat museon vapaaehtoisviljelijät ja -oppaat.
Kahvila ja museo ovat päivän aikana normaalisti auki klo 11-17. Tervetuloa!

3.8.22: Tervetuloa seuraamaan Kotkaniemi-foorumia etänä!

Huomenna Kotkaniemessä vietetään Kotkaniemi-foorumia klo 10-17! Tilaisuuden paikalle tulevien ilmoittautuneiden llista on nyt täynnä, mutta tilaisuudesta lähetetään live-striimi, jonka löydät osoitteessa: https://youtu.be/IYeeOU8xOSg
Striimin tallenne jää talteen myös jälkikäteen katsottavaksi!

Huomaattehan, että foorumin vuoksi huomisen ajan Kotkaniemeen paikalle saapumista rajoitetaan, ja tapahtuman yleisöpysäköinti järjestetään Hotelli Salpan parkkipaikalle. Suosittelemme museoon tutustumiset mieluummin ajoitettavan toiseen ajankohtaan, koska to 4.8. klo 9-17 välillä museomme parkkipaikalle ei pääse pysäköimään kuin erikoisluvalla.

Kotkaniemi-foorumi on uusi keskustelutilaisuus, jossa käydään korkean tason keskusteluja ajankohtaisista aiheista – demokratiasta ja Suomen suvereniteetista. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kotkaniemi-säätiö, Luumäen kunta sekä Etelä-Karjalan liitto.

29.7.22: Kotkaniemi-foorumia voi seurata myös striimattuna

Elokuun 4. järjestettävä ensimmäinen Kotkaniemi-foorumi lähestyy. Tilaisuuteen avattu ilmoittautuminen täyttyi kesäkuussa hetkessä, joten paikan päälle varatut yleisön paikat ovat jo täyttyneet. Koska tilaisuutta kohtaan on ollut runsaasti kiinnostusta, on foorumi päätetty striimata. Tilaisuudesta lähetetään livestriimi, jonka linkki avataan 4.8. aamulla tapahtuman osoitteessa kotkaniemi.fi/foorumi.

Kotkaniemi-foorumi, uusi valtakunnallinen poliittis-historiallinen keskustelutilaisuus, järjestetään ensimmäistä kertaa 4.8.2022 klo 10 – 17 Kotkaniemen puutarhassa. Kotkaniemi on presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisin kotitalo Luumäellä. Kotkaniemi-foorumin teemat kytkeytyvät Suomen kansakunnan merkittäviin koossapitäviin teemoihin – demokratiaan, oikeusvaltioon ja suvereniteettiin. Ensimmäisen foorumin aiheeksi on valittu ”Demokratian ja Suomen suvereniteetin turvaaminen nyt ja sata vuotta sitten”.

Ohjelmassa kuullaan muun muassa eduskunnan puhemies Matti Vanhasen sekä ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan puheenvuorot. Muita esiintyjiä ovat historioitsija Matti Lackman, dosentti Marko Paavilainen, Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, kansanedustaja ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin sekä Ylen ulkomaantoimittajat Marja Manninen ja Mika Hentunen. Tilaisuuden juontaja ja keskustelujen moderaattori on Kari Lumikero.

Kotkaniemi-foorumi on Luumäen kunnan aloitteesta ideoitu uusi tapahtuma, joka järjestetään jatkossa vuosittain. Foorumin järjestävät yhteistyössä Kotkaniemi-säätiö, Luumäen kunta ja Etelä-Karjalan liitto. Tapahtuma on tänä vuonna myös osa Luumäen kunnan 380-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Lisätiedot:
Risto Alaheikka, Luumäen kunnanjohtaja, puh. 0500 700249

11.7.22: Puutarhateemaisia tapahtumia Kotkaniemessä loppukesästä

Kaikille puutarha-aiheista ja Kotkaniemen kodin elämästä kiinnostuneille tässä pari tapahtumavinkkiä Kotkaniemestä heinä-elokuun vaihteessa:

Su 7.8.22 Kotkaniemi on jälleen mukana valtakunnallisessa Avoimet puutarhat -teemapäivässä! Päivän aikana museo ja kahvila palvelevat normaaliin tapaan klo 11-17. Puutarha-teemapäivänä 7.8. ohjelmassamme on Kotkaniemen luontopolulla koko perheen ötökkäpolku sekä kasvien tunnistuskilpailu puutarhassa – molemmat omatoimisesti kierrettävissä päivän ajan. Klo 13 puutarhassa on ilmainen ”Pellolta pöytään” -teemainen opastus, jossa kerrotaan Kotkaniemen tilan elämästä varsinkin puutarhan ja hyötyviljelyn näkökulmasta Svinhufvudien aikaan.

Ti 26.7.22 tervetuloa viettämään Martan päivää Kotkaniemeen, presidentti P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin pitkäaikaisimpaan kotiin! Martan päivänä Kotkaniemessä on tarjolla marttailu-teemaopastukset yleisölle ilmaiseksi (museolle sisälle sisäänpääsymaksu). Opastukset vetävät Kotkaniemen vapaaehtoisoppaat, paikalliset Martat. Arvioitu opaskierroksen kesto on noin 30 min, kierretään puutarhaa ja vieraillaan asuinrakennuksessa.
Kierrokset alkavat puutarhasta klo 12.30 ja klo 13.30

Näidenkin tapahtumien järjestelyissä Kotkaniemen museon apuna ovat museon vapaaehtoisviljelijät ja -oppaat.

5.7.22: Kotkaniemen sauna varattavissa tarjoushintaan heinäkuun ajan

Tervetuloa saunomaan Kotkaniemeen!

Kotkaniemessä, Kivijärven rannalla sijaitsevan rantasaunan on rakentanut 1980-luvulla presidentti P. E. Svinhufvudin pojanpoika Jorma Svinhufvud. Sauna lämpenee sähkökiukaalla ja Kotkaniemi-säätiö on kunnostanut sen vuosien 2019–2021 aikana. Saunaan mahtuu kerrallaan saunomaan max. n. 10 hlö porukka ja saunalta on hyvät uintimahdollisuudet Kivijärvelle.

Heinäkuun 2022 ajan Kotkaniemessä on käynnissä tarjouskampanja – saunan vuokraus 10e/hlö omaan käyttöön max. 4h saunavuorolle, veloitus min. 4 hlö ryhmän mukaan (= 40e). Tarjous voimassa 31.7.22 asti.

Saunomisen yhteyteen voi myös varata mm. opastusta museolta tai tarjoiluja kahvilalta. Varaukset ja tiedustelut: info (at ) kotkaniemi .fi, puh. 040 522 7553

23.6.2022: Juhannus Kotkaniemessä

Kotkaniemen kahvila ja museo ovat juhannuksena auki seuraavasti: suljettu pe 24.6., avoinna normaalisti la-su klo 11-17. Tervetuloa!

Juhannuspäivänä la 25.6. ohjelmassa on haitarimusiikkia pihalla klo 12-14 välillä, yleisöopastukset museon pääsymaksun hinnalla klo 11 ja klo 14.

23.6.2022: Kotkaniemi-foorumin ilmoittautuminen täynnä

Viime viikolla ilmoitimme Kotkaniemen puutarhassa 4.8. pidettävän uuden poliittishistoriallisen keskustelutilaisuuden, Kotkaniemi-foorumin, yleisöpaikoille ilmoittautumisen avautumisesta. Tilaisuudessa on kutsuvieraiden lisäksi rajatusti paikkoja yleisölle. Suosio foorumia kohtaan on ollut niin suurta, että yleisöilmoittautumiseen avatut paikat tulivat hetkessä täyteen, minkä vuoksi ilmoittautumislomake sivuillamme on nyt suljettu. Jos tilaisuus kiinnostaa, voitte ilmoittautua varasijalle laittamalla viestiä info( at) kotkaniemi.fi

Paikkoja vapautuu heinäkuun aikana mahdollisesti lisää ja ilmoitamme niistä varasijalla oleville.

Tilaisuudesta järjestetään myös livestriimilähetys. Kotkaniemi-foorumin ajantasaiset tiedot saat sivujamme seuraamalla!

16.6.2022: Kotkaniemi-foorumin ilmoittautuminen on avattu

Elokuun alussa järjestettävän ensimmäisen Kotkaniemi-foorumin ohjelma on täydentynyt ja ilmoittautuminen tapahtumaan on avattu. Kutsuvieraiden lisäksi tilaisuuteen mahtuu myös muuta yleisöä. Paikkoja on kuitenkin rajoitetusti, minkä vuoksi ilmoittautuminen on suositeltavaa. Tilaisuuteen voi ilmoittautua osoitteen www.kotkaniemi.fi/foorumi kautta.

Kotkaniemi-foorumi on keskustelutilaisuus, joka järjestetään Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla Luumäellä torstaina 4.8.2022 klo 10–17. Ensimmäisen foorumin aiheeksi on valittu ”Demokratian ja Suomen suvereniteetin turvaaminen nyt ja sata vuotta sitten”.

Ohjelmassa kuullaan muun muassa eduskunnan puhemies Matti Vanhasen sekä ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan puheenvuorot. Muita esiintyjiä ovat historioitsija Matti Lackman, dosentti Marko Paavilainen, Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, kansanedustaja ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin sekä Ylen ulkomaantoimittajat Marja Manninen ja Mika Hentunen. Tilaisuuden juontaja ja keskustelujen moderaattori on Kari Lumikero.

Keskustelutilaisuus toteutetaan Kotkaniemen puutarhassa. Tilaisuus on avoin, mutta osallistujamäärää on rajoitettu, minkä vuoksi Kotkaniemi-foorumi lähetetään myös striimattuna.

Luumäellä sijaitseva Kotkaniemi-museo oli presidentti P. E. Svinhufvudin koti. Museotoiminnasta vastaa nykyisin Kotkaniemi-säätiö. Talon pihapiireineen omistaa valtio. Paikan henkeä kunnioittaen seminaarin teemat tulevat vuosittain kytkeytymään Suomen kansakunnan merkittäviin koossapitäviin teemoihin – demokratiaan, oikeusvaltioon ja kansanvaltaan. Ensimmäisen foorumin teemaan liittyen museossa on myös nähtävänä näyttely ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta”.

Kotkaniemi-foorumi on Luumäen kunnan aloitteesta ideoitu uusi tapahtuma, joka järjestetään jatkossa vuosittain. Foorumin järjestävät yhteistyössä Kotkaniemi-säätiö, Luumäen kunta ja Etelä-Karjalan liitto. Tapahtuma on tänä vuonna myös osa Luumäen kunnan 380-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kotkaniemen-foorumin ohjelman löydät täältä linkistä.

Lisätiedot:
Risto Alaheikka, Luumäen kunnanjohtaja, puh. 0500 700249
ja Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen, puh. 0400 661 318,

 

 

10.6.2022: Kotkaniemen käsityöpäivän 11.6. ohjelma

Kotkaniemen käsityöpäivää vietetään huomenna la 11.6. klo 11-15!

Mukana ohjelmaa koko perheelle – nappaa tästä talteen päivän tarkempi ohjelma:
▪️Materiaalien vaihtotori – tuo turhat käsityömateriaalit kiertoon (langat, jämäkankaat ja muut tarvikkeet) ja ota mukaasi jotain uutta!
▪️ 11.6. vietetään maailmanlaajuista KIP eli knit in public -päivää ja toivotamme kaikki neulojat lämpimästi tervetulleiksi neulomaan Kotkaniemeen kahvilalle ja puutarhaan!
▪️Marja Metsävuoren pisteellä kukkopillin maalausta
▪️Taito Etelä-Suomen Luumäen keskus, Toikkalan Martat, Mallun Martat ja Lappeen Marttayhdistys ovat paikalla myymässä tuotteita, sekä järjestävät monenlaista kokeiltavaa ja nähtävää, kuten: kivenmaalaus, neulahuovutus, kehrääminen, puupoltto, makrame, lankojen kasvivärjäys, nypläys.
▪️ Kierrätystä kyliin -hanke esittelee mahdollisuuksia kierrätysmateriaalien monipuolisesta käytöstä.
▪️Paikalla myös räsymattojen myyjä, koruntekijä Terhi Rounela sekä Toimintakeskus Luumäki.
▪️Kotkaniemen oma Oksa Style käsityömyymälä renkituvassa palvelee myös lauantaina, järjestäen monipuolisesti ostettavaa ja nähtävää!
▪️Museolla on ohjelmassa pääsylipun hinnalla klo 12 ja klo 14 opastuksia käsityöteemalla Ellen Svinhufvudin käsitöiden maailmaan.

Kotkaniemessä, Svinhufvudien kotimuseolla, puutarhassa tapahtuva tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Museo ja Kahvila Ellen – Kotkaniemi palvelevat päivän ajan normaalisti klo 11-17.

Lämpimästi tervetuloa!

16.5.2022: Kotkaniemen käsityöpäivää vietetään 11.6.

Käsityöharrastajat ja kaikki käsillä tekemisestä kiinnostuneet – nyt kannattaa laittaa jo kalenteriin ylös lauantai 11.6., sillä silloin vietetään Kotkaniemen käsityöpäivää! Teeman mukaista ohjelmaa on tuolloin tarjolla Kotkaniemen puutarhassa ja museolla klo 11-15 välillä. Kahvila ja museo ovat päivän aikana auki normaalisti klo 11-17.

Päivän aikana ilmaista ohjelmaa puutarhassamme:
– työnäytöksiä (kehräystä, lankojen kasvivärjäystä, nypläystä, puupolttoa, makrameeta)
– työpajoja (huovutusta, betonitöiden maalausta, kankaanpainantaa, kukkopillien maalausta)
– käsityömateriaalien vaihtotori (tuo omat ylijäämälangat ja muut materiaalit kiertoon ja nappaa mukaan jotain uutta!)
– käsitöitä myynnissä ja esillä

Lisäksi museolla pääsylipun hinnalla opastuskierros Ellen Svinhufvudin käsitöihin.

Tekemistä ja näkemistä on kaiken ikäisille! Tarkemmin aikataulusta ilmoittelemme myöhemmin – tervetuloa!

Tapahtuman järjestelyissä mukana Kotkaniemen museon kanssa Toikkalan Martat, Mallun Martat ja Taito Etelä-Suomi ry:n Luumäen taitokeskus.

13.5.2022: ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta” -museonäyttely avautuu 21.5.2022

Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseossa, avautuu uusi vaihtuva näyttely 21.5.2022

Luumäellä sijaitsevassa Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseossa, avautuu 21.5. uusi vaihtuva museonäyttely ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta”.

Säännöllisesti kesäaikaan avoinna olevassa museossa vuosien 2022–2023 aikana avoinna oleva museonäyttely paneutuu kansanvallan kriittisiin vaiheisiin 1930-luvulla, jolloin oikeusvaltion uhaksi muodostui oikeistoradikaali Lapuan liike. Laittomuuksiin tukeutuneen liikkeen kohtaloksi koitui Suomen hallituksen kaatamiseen tähdännyt Mäntsälän kapina 90 vuotta sitten. Takaisin politiikkaan palanneen P. E. Svinhufvudin rooli pääministerinä ja presidenttinä oli merkittävä Lapuan liikkeen hillitsemisessä ja kapinan kukistamisessa.

Presidentti Svinhufvud otti Mäntsälän kapinan aikana johdon käsiinsä, ja piti radiossa kapinallisille suunnatun puheen. P. E. Svinhufvudin kapinan kukistanut radiopuhe on jäänyt historiaan yhtenä suurista puheista – vedoten omaan arvovaltaansa Svinhufvud sai kapinalliset luopumaan aikeistaan. Vallanvaihto epäonnistui ja kansanvalta säilyi Suomessa toisin kuin suuressa osassa muuta Eurooppaa.

Mäntsälän kapinan yhteydessä julkaistiin myös Ilta-Sanomien ensimmäinen numero ja osana museonäyttelyä myös Kotkaniemen museolla on jaossa yhdessä Päivälehden museon kanssa toteutettu Mäntsälä 1932 -erikoislehti. Lehti koostuu useista asiantuntijakirjoituksista, jotka käsittelevät kapinan kotimaista ja eurooppalaista kontekstia sekä avainhenkilöitä. Lehden mukana toimitetaan näköispainos ensimmäisestä julkaistusta Ilta-Sanomista.

Näyttelyn kutsuvierasavajaisia vietetään pe 20.5. iltapäivällä ja yleisöavajaisia la 21.5. klo 11–17. Yleisöavajaisten ohjelmassa on:
– Avajaissanat klo 12
– Pohjois-Kymen Sotilaspoikakillan kuoron ja orkesterin esitykset klo 12 ja klo 14
– museonäyttelysuunnittelijan Annastiina Löppösen teemaopastukset klo 11.30 ja 13.30 museon sisäänpääsylipun hinnalla

Kotkaniemen museon ylläpidosta ja näyttelyistä vastaa Kotkaniemi-säätiö. Kotkaniemen rakennuksen pihapiireineen omistaa ja ylläpidosta vastaa valtio – Senaatti-kiinteistöt vuokralaisenaan Museovirasto. Museonäyttely on saanut rahoitusta P. E. Svinhufvudin Muistosäätiöltä, Jenny ja Antti Wihurin rahastolta sekä Maanpuolustuksen kannatussäätiöltä.

Lisätiedot: museonhoitaja Heini Kähkönen, puh. 040 522 7553

10.5.2022: Kotkaniemen kesän 2022 museodraamat

Näytelmäryhmä Ukonhattujen kesän 2022 esitys ”Kotkaniemen rauhasta kapinaa taltuttamaan” saa ensi-iltansa 4.6.22. Kotkaniemen museon tämän kesän draama paneutuu tapahtumiin, kun Svinhufvudien leppoisa maalaiselämä muuttuu ja entinen valtionpäämies vedetään takaisin politiikkaan. Maan hallitus oli voimaton uhkaavan kapinaliikkeen edessä, ja ainoaksi keinoksi nähtiin pyytää Svinhufvud apuun. Svinhufvudille se merkitsi valtiollisen uran käynnistymistä uudelleen, ensin pääministerinä ja sitten presidenttinä. Mäntsälän kapina v. 1932 oli hänen presidenttikautensa kovin paikka. Sen hän kukisti arvovallallaan, radiopuheella ilman aseita. Svinhufvudista kansanvallan pelastajana kertoo myös museon uusi näyttely: Miten kansanvalta säilyi Suomessa? — Mäntsälän kapinasta 90 vuotta.
Draaman ovat käsikirjoittaneet Hilkka Suoanttila ja Seija Suurinkeroinen, ohjaus ja sovitus: Sami Sivonen.
ESITYSPÄIVÄT 2022:
La 4.6. klo 12
La 18.6. klo 12
Su 19.6. klo 12
Su 3.7. klo 12
La 16.7. klo 12
Su 17.7. klo 12
La 23.7. klo 12
Su 24.7. klo 12
Liput: 18 €
Näytöksiin on rajattu määrä paikkoja, varaathan paikkasi ennakkoon!
Lippujen varaus ja myynti: info (at) kotkaniemi tai puh. 040 522 7553

29.4.2022: Tule mukaan myymään tuotteitasi Maalaismarkkinoille 20.8.22!

Luumäellä tapahtuu la 20.8.22 – tuolloin Voiton Soutajat järjestävät Salpa soudut -tapahtuman Kivijärvellä ja Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla, järjestetään päivällä maalaismarkkinat. Järjestimme vastaavanlaisen tapahtuman menestyksekkäästi myös vuonna 2021, tuolloinkin Soutujen paras katsomopaikka oli Kotkaniemen puutarhassa.

Tapahtumaan tulee myyjäisten ja soutujen lisäksi muuta oheisohjelmaa, joista ilmoittelemme elokuun puolella. Tapahtuman ajankohta on la 20.8. klo 11–17 välillä.

Oletko paikallinen kädentaitaja, elintarvikevalmistaja tai muu paikallinen osaaja? Jos haluat mukaan myymään tai esittelemään paikallisia tuotteitasi/palvelujasi markkinatapahtumaamme, laita viestiä: heini. kahkonen (at ) kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553

Markkinat järjestään museomme pihapiirissä ja puutarhassa. Myyntipaikat maksavat 30 e / paikka (ei sisällä alv eikä sitä hintaan lisätä), sisältäen mahdollisuuden käyttää sähköä ja lainata esimerkiksi pöytiämme, katokset pitää myyjien itse.
Tietoa saa välittää eteenpäin!

22.4.2022: Uusi valtakunnallinen tapahtuma, Kotkaniemi-foorumi, järjestetään ensimmäisen kerran 4.8.2022

Kotkaniemi-foorumi-keskustelutilaisuus järjestetään Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla Luumäellä to 4.8.2022 klo 10–17 välillä. Otsikolla ”Demokratian ja Suomen suvereniteetin turvaaminen nyt ja sata vuotta sitten” -kulkevaan tapahtumaan osallistuvat mm. eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, historioitsija Matti Lackman, dosentti Marko Paavilainen, Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, kansanedustaja ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin sekä Ylen ulkomaantoimittajat Marja Manninen ja Mika Hentunen. Tilaisuuden juontaa toimittaja Kari Lumikero. Ohjelma täydentyy loppukevään aikana vielä mm. puolustusvoimien puheenvuoron osalta.

”Kotkaniemi-foorumi” on uusi Luumäen kunnan aloitteesta ideoitu tapahtuma, josta kehitetään uutta kärkitapahtumaa Etelä-Karjalaan. Foorumin areenana toimii itseoikeutetusti yksi maakunnan ykkösnähtävyyksistä, Kotkaniemi-museo. Foorumin järjestävät yhteistyössä Kotkaniemi-säätiö, Luumäen kunta ja Etelä-Karjalan liitto. Tapahtuma on tänä vuonna myös osa Luumäen kunnan 380-juhlavuoden ohjelmaa. Jatkossa tapahtuma on tarkoitus järjestää säännöllisesti vuosittain.

Kotkaniemi on presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisin koti, jossa museotoiminnasta nykyisin vastaa Kotkaniemi-säätiö. Talon pihapiireineen omistaa valtio. Paikan henkeä kunnioittaen seminaarin teemat tulevat vuosittain kytkeytymään Suomen kansakunnan merkittäviin koossapitäviin teemoihin – demokratiaan, oikeusvaltioon ja kansanvaltaan, onhan tapahtumapaikka Suomen itsenäisyyden ja oikeusvaltion puolustajan pitkäaikaisin koti.

Seminaari toteutetaan Kotkaniemen puutarhassa katetuissa ulkotiloissa ja se lähetetään myös livelähetyksenä striimattuna. Tilaisuus on avoin, mutta osallistujamäärä on rajoitettu. Lisätietoja lähempänä ajankohtaa.

Tapahtumakonseptin luomiseen saadaan rahoitusta Etelä-Karjalan liiton maakunnan omaehtoisesta kehittämisrahasta (MOKRA). Kotkaniemi-säätiön saama rahoitus Kotkaniemi-foorumi-hankkeelle on suuruudeltaan 38 400 euroa.

24.3.2022: Kotkaniemen museon kesän aukiolot ja tapahtumat

Kevät etenee kovaa vauhtia ja samalla lähestyy myös Kotkaniemen museon kesäkausi!

Kotkaniemen museo ja kahvila ovat kesällä 2022 avoinna seuraavin aukioloin:
21.5.22 – 28.8.22
TI-SU klo 11-17 
Maanantaisin suljettu. Poikkeuksena aukioloihin suljettu pe 24.6.

Kesän aikana Kotkaniemen museolla ja puutarhassa tapahtuu monipuolisesti, tässä kesän tapahtumakalenterimme:

 •  LA 21.5. – kesäkauden ja uuden ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta” -museonäyttelyn yleisöavajaiset.
 •  LA 11.6. Kotkaniemen käsityöpäivä
  Mukana Kotkaniemen museon kanssa järjestelyissä Mallun Martat, Toikkalan Martat, Taito Etelä-Suomi.
 • LA 25.6. Juhannuspäivä Kotkaniemessä
 • TO 7.7. Oikeusvaltion pelastaminen -seminaari.
  Järjestäjinä P. E. Svinhufvudin Muistosäätiö ja Suomalainen lakimiesyhdistys ry.
 • TI 26.7. Martan päivän ohjelmaa
 • TO 4.8. Kotkaniemi-foorumi
  Valtakunnallinen seminaari teemalla ”Demokratian ja Suomen suvereniteetin turvaaminen nyt ja 100 vuotta sitten”. Kotkaniemen museon kanssa järjestelyissä mukana Luumäen kunta ja Etelä-Karjalan liitto.
 • SU 7.8. Avoimet puutarhat -teemapäivä
 • LA 13.8. Presidenttien puolisot -seminaari
  Järjestäjänä P. E. Svinhufvudin Muistosäätiö
 • LA 20.8. Kivijärvellä Salpasoudut ja Kotkaniemessä maalaismarkkinat
  Lisätietoja kaikkien tapahtumien tarkemmasta ohjelmasta tulee kevään ja kesän aikana!

Lämpimästi tervetuloa viihtymään kesällä Kotkaniemen historiallisen kauniiseen ympäristöön!

Ilmoitamme myöhemmin tietoa kesän yleisöopastusten aikataulusta, ennakkoon vierailuja opastuksineen ja tarjoiluineen voi eri kokoisille ryhmille tilata info ( at) kotkaniemi.fi

Tarjoilut ja kahvilan avoinna pidon kesällä 2022 Kotkaniemessä hoitaa Hotelli Salpa , joka myös tarjoaa majoitus- ja ravintolapalveluita parin kilometrin päässä Kotkaniemestä.

23.3.2022: Kesätöihin Kotkaniemeen, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolle?

Me Kotkaniemen museolla haimme alkuvuodesta kesätyöntekijöitä museolle. Nyt avaamme vielä haun yhteen kesätyöpestiin. Jos olet asiakaspalvelutöissä viihtyvä ja historiasta kiinnostunut tekijä, hae meille kesäksi töihin Luumäelle, kauniisiin Kivijärven maisemiin!

Haemme nyt yhtä kesäopasta 6–8 viikon työsuhteeseen . Työ on kvtes:n mukaan palkattua, tuntiperusteista työtä, tunteja on 15–30 h /vko. Töitä on museon aukioloaikoina, myös viikonloppuisin. Töiden teon ajankohta on kesä-elokuun välillä, joten työ soveltuu hyvin opiskelijoille ja koululaisille. Huomaathan, että Kotkaniemi sijaitsee paikassa, jonne julkisilla kulkeminen on haastavaa, joten joko oma auto tai muu kulkuväline on hyvä olla.

Edellytämme kesätyöntekijöiltämme asiakaspalveluhenkeä, rohkeutta esiintyä, kiinnostusta historiaan, oma-aloitteisuutta ja kykyä työskennellä itsenäisesti. Työt sisältävät monipuolisesti työtehtäviä kotimuseossa: siivoamista ulkona ja sisällä, kassatyöskentelyä, opastamista sekä lipunmyynnin ja museokaupan hoitoa.

Kotkaniemi on presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisin koti, jossa museotoiminnasta on vuodesta 2018 alkaen vastannut Kotkaniemi-säätiö. Kotkaniemen omistaa valtio, Senaatti-kiinteistöt vuokralaisenaan Museovirasto. Luumäellä, n. 20 min matkan päässä Lappeenrannasta sijaitseva museo on säännöllisesti avoinna kesäaikaan.

Jos kiinnostuit, jätä hakemuksesi 6.4. mennessä: info(at)kotkaniemi.fi

Lisätiedot: Heini Kähkönen, heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553

16.3.2022: Pellolta pöytään

Kevään edetessä on hyvä alkaa suunnata ajatuksia jo puutarhaan! Jos haluat olla mukana seuraamassa Kotkaniemen museopuutarhan upeiden hyötypuutarhapalstojen kasvua kesällä 2022, tervetuloa mukaan ”Pellolta pöytään” -projektiin – mukaan mahtuu vielä! Seuraavaksi hyötyviljelystä kiinnostunut porukkamme tapaa Luumäellä Kotkaniemessä ke 23.3. klo 17.30.

”Pellolta pöytään” -tapaamisten järjestelyissä mukana ovat Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo, Toikkalan Martat sekä Länsi-Saimaan 4H. Tapaamisiin mukaan tulevat pääsevät oppimaan Marttojen puutarhaniksejä ja kuulemaan viljelyperinteistä, samalla voit osallistua puutarhassamme sijaitsevan yhteispalstan kasvun seuraamiseen ja loppukesästä nauttia palstan antimia.

Ensimmäisen kerran hyötyviljelystä kiinnostunut porukkamme tapasi helmikuussa ja mukaan mahtuu vielä lisääkin osallistujia. Mukaan tulo ei sido mihinkään palstaviljelyn suhteen – voit osallistua matalalla kynnyksellä omien aikataulujen mukaan. Yhteisiä kokoontumisia on kevään ja kesän aikana 4-6, lisäksi voit osallistua palstan hoitoon toiveittesi mukaan. Toiminta on suunnattu varsinkin paikallisille perheille sekä lapsille/nuorille, mutta osallistumiselle ei ole ikärajoja tai tarkempia vaatimuksia.

Osallistuminen on ilmaista, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan tapaamisten järjestelyjä varten, joten jos olet kiinnostunut, laita ennakkoon viestiä: Heini Kähkönen / Kotkaniemen museo: heini.kahkonen( at )kotkaniemi. fi

Projekti on osa Kotiseutuliiton Mestarit ja Kisällit -hanketta.

23.2.2022: Hotelli Salpa Kotkaniemen museon kahvilayrittäjäksi

Kotkaniemen, presidentti P. E. Svinhufvudin, kotimuseon kahvilatiloissa uutena yrittäjänä kesällä 2022 aloittaa Hotelli Salpa. Luumäellä Kotkaniemen naapurissa sijaitsevan Hotelli Salpan siirtyminen yhteistyökumppanista myös kahvilatoimijaksi Kotkaniemen tiloihin on jatkumoa museon ja hotellin monta vuotta hyvin sujuneelle yhteistyölle, tiivistäen sitä lisää. Sopimus loppuvuodelle 2022 Kotkaniemi-säätiön ja Hotelli Salpan kesken allekirjoitettiin Luumäellä 22.2.22.

Kotkaniemen, presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisimman kotitalon, museon aukioloista ja näyttelyistä vastaa Kotkaniemi-säätiö. Kotkaniemen pihapiiristä ja talosta vastaa sekä omistaa valtio – Senaatti-kiinteistöt vuokralaisenaan Museovirasto. Kotkaniemi avautui uudelleen valtion toteuttaman peruskorjauksen jälkeen kesällä 2018. Kahvila toimii talon tiloissa omalla erillisellä sisäänkäynnillään, palvellen museon aukioloina ja tilauksesta ryhmille sekä yksityistilaisuuksissa muutoinkin. Kahvilaa, kuten kaikkia muitakin toimintoja Kotkaniemessä, kehitetään paikan henkeä ja Svinhufvudin perintöä kunnioittaen.

Säännöllisesti kesäaikaan auki olevan Kotkaniemen museon kesäkausi 2022 avautuu yleisölle la 21.5., jolloin museolla myös aukeaa uusi vaihtuva näyttely ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta”. Tarkemmat kesän aukiolot ja tapahtumat julkaistaan myöhemmin.

Lisätiedot:
Heini Kähkönen, museonhoitaja, Kotkaniemi-säätiö:
heini.kahkonen(at )kotkaniemi.fi, puh. 040 5227553

Lev Pervykh, toimitusjohtaja, Hotelli Salpa:
lev.pervykh(at )hotellisalpa.fi, puh. 040 0169757

 

Kuvassa Kotkaniemessä 22.2.22 Vesa Kourula (Hotelli Salpa), Matti Hirvikallio (Kotkaniemi-säätiö), Lev Pervykh (Hotelli Salpa)

22.2.2022: Kotkaniemen kesätyöhausta

Kotkaniemi-säätiöllä oli alkuvuoden aikana käynnissä kesätyöhaku, joka päättyi 21.2. Haastattelut yhden uuden koko kesän työpaikkaan käydään maaliskuun alussa, haastatteluihin valituille ilmoitetaan pian.

Toisen paikan hakuaikaa on jatkettu, eli tähän toiseen pestiin ehdit vielä hakea! Alla lisätietoa.

Kotkaniemi-säätiö kesäopasta kesäksi 2022 1–2 kuukauden mittaiseen työsuhteeseen.

Kotkaniemi on toiminut mittavan, valtion toteuttaman, peruskorjauksen jälkeen Kotkaniemi-säätiön hallinnoimana museona vuodesta 2018 alkaen. Kotimuseo on säännöllisesti auki yleisölle kesäkaudella touko-syyskuun välillä.

Työtehtäviin kuuluu mm. yleisöopastuksia, museon asiakaspalvelua, museokaupan ja lipunmyynnin hoitoa, kassatyöskentelyä sekä siivoamista sisällä ja ulkona. Oppaat osallistuvat monipuolisesti museon tehtäviin.
Työt edellyttävät oma-aloitteisuutta, kykyä työskennellä itsenäisesti, joustavuutta, hyvää asiakaspalvelu- ja esiintymistaitoa. Kokemus asiakaspalvelutyöstä, historia-alan osaaminen sekä kielitaito katsotaan hakijoille eduksi. Huomaathan, että sijainnin vuoksi liikkumiseen on hyvä olla oma auto tai jokin muu kulkuneuvo.
Työtä tehdään museon aukioloina, työvuoroja on myös viikonloppuisin.

Haemme nyt vielä työntekijää seuraavaan työsuhteeseen:
– 1–2 kk museo-opas: sesonkiapulainen heinäkuulle painottuen. Työvuoroja on varsinkin museon kiireisimpinä aikoina eli viikonloppuisin. Tehtävä soveltuu varsinkin esim. lukiolaisille aiheesta kiinnostuneille. Työaika on 10–30 h /vko.

Palkkaus: kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus

Tarjoamme monipuolisen kesätyön hyvässä porukassa, mitä kauneimmalla paikalla luonnon keskellä, Kivijärven rannalla!

Mikäli kiinnostuit, lähetä meille kirjallinen hakemus ja CV ma 8.3.2022 iltaan mennessä sähköpostitse osoitteeseen: info(at)kotkaniemi.fi
Lisätietoja tehtävistä:
Heini Kähkönen / heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi
puh. 040 522 7553

31.1.2022: Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo Luumäellä etsii kahta kesätyöntekijää kesäksi 2022

Kotkaniemi-säätiö hakee kahta kesäopasta: yhtä 3–4 kuukauden mittaiseen työsuhteeseen ja yhtä 1–2 kuukauden mittaiseen työsuhteeseen.

Kotkaniemi on toiminut mittavan peruskorjauksen jälkeen Kotkaniemi-säätiön hallinnoimana museona vuodesta 2018 alkaen. Kotkaniemestä löytyy Svinhufvudien kotimuseon lisäksi kahvila ja kokoustiloja sekä 1920–30-luvun asuun restauroitu puutarha piharakennuksineen. Museo koostuu kotimuseohuoneista sekä yhdestä vaihtuvan näyttelyn huoneesta. Kotkaniemi sijaitsee Luumäellä, n. 20 km Lappeenrannasta.

Kotimuseo on säännöllisesti auki yleisölle kesäkaudella touko-syyskuun välillä. Varsinainen sesonki, jolle opasta nyt haemme, on 21.5.–28.8. välillä.

Työtehtäviin kuuluu mm. yleisöopastuksia, museon asiakaspalvelua, museokaupan ja lipunmyynnin hoitoa, kassatyöskentelyä sekä siivoamista sisällä ja ulkona. Oppaat osallistuvat monipuolisesti museon tehtäviin.

Työt edellyttävät oma-aloitteisuutta, kykyä työskennellä itsenäisesti, joustavuutta, hyvää asiakaspalvelu- ja esiintymistaitoa. Museolla työskentely edellyttää perehtymistä aihealueeseen ja historiaan. Kokemus asiakaspalvelutyöstä, historia-alan osaaminen sekä kielitaito katsotaan hakijoille eduksi. Huomaathan, että sijainnin vuoksi liikkumiseen on hyvä olla oma auto tai jokin muu kulkuneuvo.

Työaika on 10–35 h/vko. Työtä tehdään museon aukioloina, työvuoroja on myös viikonloppuisin.

Haemme työntekijää kahteen erilaiseen työsuhteeseen:
– 3–4 kk museo-opas: koko kesän työ, soveltuen varsinkin esim. historia-alan opiskelijoille.
– 1–2 kk museo-opas: sesonkiapulainen heinäkuulle painottuen. Työvuoroja on varsinkin museon kiireisimpinä aikoina eli viikonloppuisin. Tehtävä soveltuu varsinkin esim. lukiolaisille aiheesta kiinnostuneille.

Palkkaus: kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus

Tarjoamme monipuolisen kesätyön hyvässä porukassa, mitä kauneimmalla paikalla luonnon keskellä, Kivijärven rannalla!

Mikäli kiinnostuit, lähetä meille kirjallinen hakemus ja CV ma 21.2. mennessä sähköpostitse osoitteeseen: info(at)kotkaniemi.fi

Lisätietoja tehtävistä:
Heini Kähkönen / heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553

13.1.2022: Tule mukaan Pellolta pöytään -projektiin oppimaan puutarhanhoidosta

Kotkaniemen upeat puutarhapalstat herättävät kesäisin museovieraiden keskuudessa paljon ihasteluja. Palstojen hyvästä kunnosta saammekin kiittää niitä hoitavia paikallisia vapaaehtoisia, erityisesti Marttoja!

Nyt tänä vuonna tarjoamme mahdollisuuden olla mukana palstoilla pistämässä kädet multaan ja oppimassa palstaviljelyä. Kotkaniemen museo, Toikkalan Martat ja Länsi-Saimaan 4H järjestävät kevään 2022 aikana yhteisen ”Pellolta pöytään” – projektin, jossa pääset mukaan oppimaan Marttojen puutarhaniksejä ja kuulemaan viljelyperinteistä. Projektissa mukana olijat voivat osallistua yhteispalstan kasvun seuraamiseen ja loppukesästä nauttia palstan antimia sadonkorjuujuhlassa.

Kokoonnumme ensimmäisen kerran Kotkaniemessä ke 16.2. klo 17.30. Mukaan tulo ei sido mihinkään palstaviljelyn suhteen, vaan mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä omien aikataulujen mukaan. Kokoontumisia on kevään ja kesän aikana 3-6. Toiminta on suunnattu varsinkin paikallisille perheille, mutta osallistumiselle ei ole ikärajoja tai tarkempia vaatimuksia. Osallistuminen on ilmaista, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan: https://lansisaimaan.4h.fi/

Projekti on osa Kotiseutuliiton Mestarit ja Kisällit -hanketta.

22.12.2021: Museolla lomaillaan 23.12.-3.1.

Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo, toivottaa asiakkailleen, yhteistyökumppaneilleen ja tukijoilleen hyvää joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta 2022!

Kulunutta vuotta on edelleen värittänyt koronapandemian mukanaan tuoneet haasteet, mutta vankan yhteistyökumppaniemme tuen olemme saaneet tänäkin vuonna useita onnistumisia. Kotkaniemi on läpi vuosikymmenten selvinnyt monenlaisista koettelemuksista, ja historiaperspektiivi mielessä me museollakin suuntaamme tulevaan valoisin mielin!

Museon kävijämäärä nousi hieman vuoden 2020 notkahduksen jälkeen, olleen koko vuoden 2021 aikana 5 600 (vuonna 2020 4 200). Erilaisten kehittämishankkeiden ja -projektien avulla saimme monimuotoisia uudistuksia museokokonaisuutemme – näistä esimerkkeinä yläkerrassa esiteltiin valokuvakokoelman luettelointityön tuloksia, venelaituri avautui Kivijärven veneilijöille, rantasaunan kunnostus valmistui ja luontopolku saatiin kunnostettua museomme pihapiiriin. Ensi vuonna edessä on näyttelyuudistus, kun museon toukokuussa 2022 avautuva vaihtuva näyttely keskittyy Mäntsälän kapinan 90-vuotisvuoteen.

Me museolla lomailemme 23.12.21 – 3.1.22. Tällä välillä tulleisiin yhteydenottoihin ja museon verkkokaupan tilauksiin vastaamme tammikuun puolella. Rauhallista joulua!

16.12.2021: Museolla koronapassi käytössä

Kotkaniemen museo ja kahvila Ellen ovat viimeistä kertaa tänä vuonna auki tulevana lauantaina, la 18.12. klo 11.00-15.00. Tervetuloa nauttimaan joulutunnelmasta ja tutustumaan 160-vuotta sitten syntyneen Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön, presidentti P. E. Svinhufvudin, kotitaloon. Museolla opastamme jouluisissa tunnelmissa tasatunnein pääsylipun hinnalla.

Huom! Huomioimme ajantasaiset terveysturvallisuusohjeet – tiloissamme on vahva maskisuositus ja museolla käytössä koronapassi. Tarkistamme tästä viikosta alkaen koronapassin ja henkilöllisyystodistuksen kaikilta yli 16-vuotiailta museolle tulijoilta.

25.11.2021: Joulunaika Kotkaniemessä

Kotkaniemen museo ja kahvila Ellen ovat loppuvuoden 2021 aikana avoinna jouluisessa asussaan yleisölle joulukuussa seuraavin aukioloajoin:
– la 4.12. klo 11-15
– su 5.12. klo 14-18
– la 11.12. klo 11-15
– su 12.12. klo 11–15
– la 18.12. klo 11–15

Päivien aikana ohjelmaa seuraavasti:
– Joka aukiolopäivä tasatunnein pääsylipun hinnalla jouluinen lyhyt opastus museolla.
– 4.12. ja 5.12. myyjäiset museon ulkorakennuksissa ja yläkerrassa – myynnissä paikallisia kädentaitoja.
– 5.12. museon yläkerrassa mahdollisuus osallistua perinteisen himmelin tekoon aukioloaikoina.
– 5.12. klo 18 pihalla yhteislaulua ja glögitarjoilu
– Itsenäisyyspäivän aaton aukioloissa olemme huomioineet luumäkeläisen perinteen käydä sytyttämässä alkuillasta 5.12. kynttilät presidentti P. E. Svinhufvudin haudalle. Käyntiin haudalla voi nyt yhdistää myös vierailun Kotkaniemessä.

Joulukuun aika on Kotkaniemelle merkityksellinen myös sen suhteen, että joulukuussa tulee kuluneeksi tasan 160 vuotta presidentti P. E. Svinhufvudin syntymästä.

Ajantasaiset tiedot aukioloista ja tapahtumista löytyvät täältä kotisivuiltamme, pidätämme oikeudet muutoksiin.

Tervetuloa nauttimaan joulutunnelmasta Kotkaniemeen, presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisimpaan kotiin Luumäelle!

23.11.2021: Kotkaniemi-säätiö hakee vuokralaista Kotkaniemen kahvilayrittäjäksi

Luumäellä sijaitseva presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo, etsii tiloihinsa vuokralaista vastaamaan kahvila- ja ravintolatoiminnoista ”Kahvila Ellenin” tiloihin huhtikuusta 2022 alkaen.

Kotkaniemi sijaitsee Luumäellä, noin 20 kilometrin päässä Lappeenrannasta. Museo ja kahvila ovat säännöllisesti auki kesäkaudella, syyskuusta huhtikuuhun tilauksesta ja erikoistilaisuuksien yhteydessä. Kahvila on avoinna museon ollessa auki. Museo esittelee Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisinta kotia Kivijärven äärellä luonnon helmassa. Kotkaniemessä on päärakennuksesta kotimuseon lisäksi kahvila ja kokoustiloja, sekä 1930-luvun asuun restauroitu puutarha piharakennuksineen. Museotoiminnasta Kotkaniemessä vastaa Kotkaniemi-säätiö, talosta ja puutarhasta Senaatti-kiinteistöt vuokralaisenaan Museovirasto.

Kilpailutamme parhaillaan museon kahvilan yritystoimintaa, uusi sopimuskausi alkaa huhtikuussa 2022. Kahvila on avoinna vähintään museon ollessa auki (säännöllisesti kesäaikaan, erikseen sovittaessa muulloinkin). Hae mukaamme kehittämään rouva Ellen Svinhufvudin keittiön tiloissa sijaitsevasta kulttuuriympäristöstä sen arvon mukainen kahvila ja vierailukohde.

Jos uskot olevasi hakemamme Ellenin jalanjäljissä kulkeva kahvila/ravintolayrittäjä, ota yhteyttä!

Tarjoukset on jätettävä 12.1.2022 mennessä:
info(at)kotkaniemi.fi

Tarkemman hakuilmoituksen löydät täältä: KLIK!

Lisätiedot:
heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553
www.kotkaniemi.fi

20.10.2021: Kotkaniemen loppuvuoden aukioloajat

Kotkaniemen museo ja kahvila ovat loppuvuoden aikana avoinna jouluisessa asussaan yleisölle seuraavin aukioloin:

 • la 4.12. klo 11-15
 • su 5.12. klo 14-18
 • la 11.12. klo 11-15
 • su 12.12. klo 11-15
 • la 18.12. klo 11-15

Itsenäisyyspäivän aaton aukioloissa olemme huomioineet luumäkeläisen perinteen käydä sytyttämässä alkuillasta 5.12. kynttilät presidentti P. E. Svinhufvudin haudalle. Käyntiin haudalla voi yhdistää myös vierailun Kotkaniemessä.

4.12. ja 5.12. ohjelmassa on myös myyjäiset, joihin otamme vielä myyjiä mukaan! Jos olet paikallisten tuotteiden valmistaja, ota yhteyttä ja kerromme lisää: heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi
Myyjäiset järjestetään museon yläkerrassa ja ulkorakennuksissa.

Päivien muusta ohjelmasta tiedotamme lisää syksyn edetessä!

18.10.2021: Perinteistä peleiksi -hankkeen ensimmäinen testipeli ”Suvorovin arvoitus” 28.10. ja 29.10.

Tervetuloa sukeltamaan historiaan – historiallinen pakohuonepeli avoinna Taavetissa syyslomaviikolla torstaina ja perjantaina!

Mitä tapahtui 1790-luvulla Taavetissa? Suvorovin arvoitus -pakohuonepeli johdattelee mysteerien ja tehtävien kautta venäläisen sotapäällikön, kenraali Suvorovin aikakaudelle Luumäellä. Pelin ovat tehneet paikalliset nuoret. Peli on ilmainen testipeli, keräämme samalla pelaajilta palautetta pelin toimivuudesta.

Peliin voivat osallistua ryhmät kooltaan 2-6 hlöä ja osallistuminen vaatii ennakkovaraamisen.

Varaa paikkasi täältä: KLIK! tai numerosta: 040 522 7553

Peli sijaitsee Taavetin linnoituksen kupeessa olevassa Punaisessa tuvassa, osoitteessa Linnalantie 29, Taavetti. Huomaathan, että pelejä järjestetään kahden päivän aikana rajattu määrä, joten peliin pääset mukaan vain nopeimmat – varaathan siis paikkasi nopeasti!

Peli on tehty osana ”Perinteistä peleiksi” -hanketta (rahoitus: Leader Länsi-Saimaa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto), jota yhteistyössä toteuttavat Kotkaniemi-säätiö, Länsi-Saimaan 4H ry. ja Kulttuuritila Nuijamies ry.

Lisätiedot hankkeesta ja pelistä:
https://perinteista-peleiksi.webnode.fi/

16.9.2021: Tervetuloa mukaan Kotkaniemen museon hankkeiden tapaamisiin!

Tekemisvinkkejä syksyyn Kotkaniemen museon hankkeista!

Oletko kiinnostunut historiasta ja ihmisten kanssa toimiminen? Tervetuloa mukaan Kotkaniemen museon vapaaehtoisppaisiin! Kaikille avoin tapaaminen to 23.9. klo 16 Kotkaniemessä – tule kuulemaan paikan päälle aiheesta lisää. Tilaisuuden järjestää Kotkaniemi kohillaan -hanke.

Haluatko olla mukana tekemässä pelejä ja oppimaan mm. videoiden tekoa? Perinteistä peleiksi -hankkeessa uppoudutaan paikallishistorian tarinoihin pelien muodossa. Seuraava kaikille avoin työpaja järjestetään Kulttuuritila Nuijamiehessä Lappeenrannassa su 3.10. klo 14. Toiminta on pääasiassa suunnattu nuorille, mutta kaiken ikäiset aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan pelaamaan ja pelejä rakentamaan!

Perinteistä peleiksi- ja Kotkaniemi kohillaan -hankkeita rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto / Leader Länsi-Saimaa ry

20.8.21: Kotkaniemessä vietetään maalaismarkkinoita lauantaina 28.8.

Kotkaniemessä vietetään kesäkauden päättäjäisiä markkinatunnelmissa la 28.8. klo 10–15, tervetuloa! Luumäen yrittäjät tarjoavat kaikille museon asiakkaille päivän aikana ilmaisen sisäänpääsyn Kotkaniemeen, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolle. Ilmaisen museovierailun lisäksi tapahtumapäivänä on mahdollista seurata Kotkaniemen puutarhasta käsin Kivijärvellä tapahtuvia Salpa Soutuja, osallistua opastuksille pihalla ja ostaa paikallisia tuotteita.

Järjestämme tapahtuman turvallisuusseikat huomioiden, rajaamme sisätiloissa olijoiden määrää, kiinnitämme huomiota siisteyteen, suosittelemme vahvasti maskin käyttöä ja turvavälit huomioidaan.

Markkinoiden aikana puutarhassamme on esillä ja myynnissä paikallisia tuotteita, ja päivän aikana ohjelmassa:
klo 10–13 välillä talutusratsastusta (Kartanomäen tila)
klo 11–13 Duo Seppo ja Oiva – viihdemusiikkia
klo 12 Luumäen kunnanjohtajan tervehdys
klo 11–13 välillä Lappeenrannan puutarhaseuran kukkakimppukilpailu – tuo mukanasi oma luonnonkukkakimppu ja osallistu kilpailuun
klo 13–15 Voiton Soutajien järjestämiä Salpa Soutuja Kivijärvellä voi myös seurata Kotkaniemen puutarhasta käsin, paikalla kuuluttaja.

Tasatunnein pihalla ilmaisia museo-opastuksia.

Lisäksi: Maa- ja kotitalousnaiset paistavat lettuja, Lappeenrannan puutarhaseuran puutarha-aiheinen vaihtotori, käsityönäytöksiä, Kotkaniemen hyötypuutarhapalstojen kasvitunnistuskilpailu ja arvonta.

Tulethan paikalle vain täysin terveenä – lämpimästi tervetuloa!

Kotkaniemi / Itsenäisyydetie 799a / 54530 Luumäki

13.8.21: Kotkaniemen elokuun aukioloajat

Kotkaniemen kesäkausi päättyy sunnuntaihin 28.8. Elokuun loppuajan olemme avoinna seuraavasti:
16.8.-29.8. välillä suljettu ma-ke, to-pe klo 11-17, la-su klo 10-15. Kahvila Ellen avautuu ja sulkeutuu aina puoli tuntia ennen museota.

Kesän yleisöaukiolomme päättyvät elokuun loppuun, mutta muistattehan että olemme ympäri vuoden avoinna ennakkotilauksesta ryhmille ja yksityistilaisuuksiin! Voitte varata tilojamme – kahvilalta, kokoushuoneita ja rantasaunalta aina ennakkovarauksesta tarjoiluineen ja opastuksineen. Kysy lisää: puh. 040 522 7553

10.8.21: Kotkaniemen maalaismarkkinat la 28.8.

Tervetuloa viettämään Kotkaniemen kesäkauden päättäjäisiä ja nauttimaan markkinatunnelmasta Kotkaniemeen elokuun lopussa!

Luumäellä tapahtuu la 28.8. – Voiton Soutajat järjestävät Salpa soudut -tapahtuman Kivijärvellä ja samana päivänä Hotelli Salpalla vietetään illalla venetsialaisia. Tuolloin me Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla, järjestämme päivällä maalaismarkkinat. Paikalle on tulossa monipuolisesti paikallisten tuotteiden myyjiä.

Tapahtumaan tulee myyjäisten lisäksi muuta oheisohjelmaa koko perheelle, kuten:
– Puutarhassa opastuksia tasatunnein, klo 11, 12, 13 ja 14
– Poniratsastusta (Kartanonmäen tila)
– Mahdollisuus seurata rannassa Salpa soutujen kirkkovenesoutua 13-14 välillä
– Lappeenrannan puutarhaseuran puutarha-aiheinen vaihtotori
– Maa- ja kotitalousnaiset paistavat lettuja
– Kotkaniemen rantasauna lämpiää

Päivitämme lisätietoja ohjelmasta elokuun aikana!

Huomaathan, että myyntipaikkoja markkinoille voi yhä varata: jos olet paikallinen kädentaitaja, elintarvikevalmistaja tai muu luova osaaja ja haluat mukaan myymään tai esittelemään paikallisia tuotteitasi/palvelujasi markkinatapahtumaamme, laita viestiä: heini.kahkonen(at) kotkaniemi.fi
Markkinat järjestään museomme pihapiirissä ja puutarhassa. Myyntipaikat ovat ilmaisia, sillä ehdolla että myyjä järjestää oman katoksen, pöydän jne. paikalleen. Tietoa saa välittää eteenpäin!

Pidätämme oikeudet muutoksiin tapahtumajärjestelyissä, seuraamme aina ajantaisia viranomaisohjeistuksia.

27.7.2021: Draamallisia opaskierroksia järjestetään vielä kolmena viikonloppuna

Näytelmäryhmä Ukonhattujen suositut draamakierrokset jatkuvat taas puutarhassamme tulevana viikonloppuna! Tervetuloa kokemaan tämä ainutlaatuinen aikamatka 1920-luvun Kotkaniemeen.
Draamallinen opaskierros kiertää Kotkaniemen puutarhan, johdatellen Svinhufvudien elämään kotitilallaan 1920-luvun kesäpäivänä. Kierroksen päätteeksi vierailla on mahdollisuus tutustua mm. aikakauden käsitöihin ja nauttia musiikista.
Kierroksille mahtuu mukaan rajattu määrä osallistujia, joten varmistathan paikkasi varaamalla lipun etukäteen (info(at)kotkaniemi.fi / puh. 040 522 7553).
Pääsylippu 15e / hlö sisältää myös sisäänpääsyn museolle.
Loppukesän esitysten aikataulu:
🔹La 31.7.
🔹Su 1.8.
🔹La 14.8.
🔹Su 15.8. (näytös täynnä)
🔹La 21.8.
🔹Su 22.8.
Kierrokset lähtevät klo 12.

15.7.2021 Puutarhakonsertti Kotkaniemen pihalla tiistaina 3.8. klo 15

Sopraano Senja Syrjälä ja pianisti Joel Papinoja tulevat esiintymään puutarhakonserttiin 3.8. klo. 15:00. Tarinoita Satakielestä on Etelä-Karjalan maakuntarahaston mahdollistaman konserttikiertueen toinen osa, joka esitetään myös 2.8. Lappeenrannassa Lappeen Marian kirkossa ja 3.8. Lemin Vanhassa pappilassa.

Senja Syrjälä kuvailee konserttiaan seuraavasti: ”Tarinoita Satakielestä vie kuulijan aikamatkalle vuodesta 1835 kohti nykypäivää. Matkalla jännitämme miten käy Momolon Venetsiassa järjestettävässä regatassa sekä kuulemme saksankielisiä tarinoita Satakielestä eri säveltäjiltä. Selvitämme myös suomalaisen piirakan alkujuuria ja sukellamme upeiden suomalaisen kansanlaulujen pyörteisiin Ralf Gothónin sovitusten saattelemana.”
Konsertti on ilmainen, paikkaa ei tarvitse varata ennakkoon. Konsertista voi nauttia myös eväiden kera, sillä kahvila Ellenistä on ennakkoon varattavissa piknik-korit. Tervetuloa!

5.7.2021: Tuuliajolla -katusirkuskiertue Kotkaniemessä su 18.7.

Tuuliajolla -katusirkuskiertue rantautuu Kotkaniemen puutarhaan su 18.7. klo 13! Esitys vie katsojat päätähuimaavalle purjehdusseikkailulle, josta voidaan nauttia jalat visusti maan kamaralla.

Esitys on ilmainen ja suunnattu kaikenikäisille. Kesto n. 20min, säävaraus. Tervetuloa!

18.6.2021: Kotkaniemessä vietetään koko perheen perinnepäivää 3.7.

Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo, kutsuu pihapiiriinsä viihtymään koko perheen perinnepäivätapahtumaan lauantaina 3.7. klo 10–15!

Tule viihtymään Luumäelle Kivijärven rannalle, ainutlaatuiseen historialliseen miljööseen, johon presidenttiparikin aikanaan ihastui! Kotkaniemi kutsuu luokseen viihtymään ja viettämään aikaa, siksi olemme koonneet koko perheelle tekemistä pihapiiriimme 3.7. Tänä kesänä Kotkaniemeen pääsee kätevästi Kivijärveltä käsin vesitse uuden venelaiturin ansiosta.

Päivän järjestelyissä Kotkaniemen museon kanssa apuna toimivat mm. Luumäen kunta, CreativeKaiku, kahvila Ellen, Näytelmäryhmä Ukonhatut, Mallun Martat, Taitokeskus Luumäki.

Päivän aikana ohjelmassa seuraavaa:

 • Kotkaniemen museon uusi laserammuntapiste Ukko-Pekan ampumaradalla lanseerataan käyttöön ja on ilmaiseksi yleisön kokeiltavissa.
 • Kotkaniemen rantasaunan kunnostus on valmistunut ja sauna lämpiää tapahtumapäivän ajan – liput näille yleisövuoroille ostettavissa paikan päältä museolta, ei ennakkovarauksia. Naisten vuoro 10–12, miesten vuoro 12–15.
 • Kotkaniemen aittaan on valmistunut lasten leikkipiste, jonka luona on klo 10–14 välisen ajan ohjelmassa perinnepelejä ja muuta puuhaa koko perheelle.
 • Klo 10.30 lapsille suunnattu museon lyhyt opastus pihalla, opastus on ilmainen.
 • Kädentaitojen työnäytöksiä pihapiirissä: parsimista, Luumäen lapasen neulomista, neulekintaan tekoa ja muita perinteisiä tekniikoita esittelyssä.
 • Kahvila Ellen on auki herkkuineen klo 9.30–14.30 välillä ja kotimuseo on avoinna klo 10–15.
 • ”Pellosta pöytään” -teemalliset opaskierrokset johdattelevat Ellen Svinhufvudin keittiöpuutarhan saloihin lähtien hyötypuutarhaviljelmistä päätyen herkullisiin resepteihin. Kierrokset lähtevät klo 11 ja klo 12, liput kierroksella 10e / hlö ja voit varata paikkasi opastuksille ennakkoon: info(at)kotkaniemi.fi
 • Kotkaniemen uusittu luontopolku on avautunut ja tutustuttavissa.

Pihan ohjelma on kaikille avointa ja ilmaista, museolle sisälle normaalit sisäänpääsymaksut.  Lämpimästi tervetuloa!

11.6.2021: Hae mukaan Kotkaniemen asiakasraatiin

Me Kotkaniemen museolla toimimme aina arvokas paikan historia edellä, mutta haluamme myös kuulla asiakkaitamme toimintaa kehittäessä. Siispä haluamme muodostaa oman asiakasraadin ja nyt kutsumme kaikkia aiheesta kiinnostuneita hakemaan mukaan tähän toimintaan!

Mistä on kyse? Kotkaniemi on presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisin kotitalo ja Suomen itsenäistymisen historian merkkikohde, sekä idyllinen viihtymispaikka Kivijärven rannalla. Mietimme jatkuvasti kuinka kehittää toimintaamme eteenpäin, kutsuen niin paikalliset kuin matkailijat luoksemme viihtymään.

Siksi kutsumme nyt eri ikäisiä ihmisiä asiakasraatiimme. Raadin jäsenet toimivat kesän ja syksyn 2021 aikana palvelujemme ja tuotteidemme testaajina sekä arvokkaan palautteen antajina. Pääset mukaan Kotkaniemen museolle, opastuksille ja tapahtumiin ilmaisena testiasiakkaana. Saat ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan museotyön kulisseihin sekä kertomaan ehdotuksia Kotkaniemen kehittämisestä eteenpäin. Kiitoksena ajankäytöstä saat museokaupan tuotepaketin ja ilmaisia sisäänpääsyjä opastuksille. Testauksia toteutetaan heinä-joulukuun aikana ja toteutustavat ja ajankohdat muokataan sen mukaan, keitä asiakasraatiin tulee mukaan.

Raatiin valitaan 10–25 ihmistä vuodeksi 2021. Raatilaisten tekemät testaukset ja osallistuminen museon toimintaan tehdään pääosin yksittäin / pareittain, eli tehtäviä annetaan ennakkoon kunkin aikatauluihin sopien.

Jos kiinnostuit, laita viestiä 30.6.2021 mennessä ja kerro vapaamuotoisesti kuka olet ja miksi haluat mukaan Kotkaniemen asiakasraatiin: heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi

Lisätiedot: heini.kahkonen(at)kotkaniemi.fi / puh. 040 522 755