Ajankohtaista

27.1.23: Kotkaniemen kesätyöhaku on avattu

Tule kesätöihin Luumäelle Kotkaniemeen, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseoon!

Kotkaniemi-säätiö hakee yhteensä 3–4 kesäopasta 2–3 kk työsuhteisiin kesäksi 2023. Kauniissa Kivijärven maisemissa Luumäellä sijaitse Kotkaniemi on kesällä 2023 avoinna 27.5.–27.8. välillä, tiistaista sunnuntaihin klo 11–17.

Työ sisältää monipuolisesti asiakaspalvelua, opastamista museolla, siivoamista, museokaupan hoitoa ja muita avustavia tehtäviä museolla. Emme edellytä aiempaa kokemusta museoalalta tai kassatyöskentelystä, perehdytämme kyllä monipuolisiin museomme työtehtäviin. Asiakaspalvekuhenkisyyttä ja kiinnostusta historiaa kohtaan töissä tarvitaan, sillä museolla opastaminen on oleellinen osa työnkuvaa.

Tästä linkistä löydät tarkemmat tiedot kesätöistä meillä!

Lisätietoa saat myös ottamalla yhteyttä: Heini Kähkönen / museonjohtaja / puh. 040 522 7553, heini.kahkonen (at ) kotkaniemi.fi .

Hakemukset on jätettävä 21.2. mennessä: info(at ) kotkaniemi.fi tai yllälinkatun Duunitorin linkin kautta.

16.1.23: Hotelli Salpa jatkaa Kotkaniemen kahvilayrittäjänä

Kotkaniemen museon ja Hotelli Salpan yhteistyö jatkuu: Hotelli Salpa jatkaa Kotkaniemen Kahvila Ellenin avoinna pitoa myös vuoden 2023 ajan.

Kahvila Ellen – Kotkaniemi ja Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo, ovat avoinna kesällä 2023 seuraavin aukioloin:
27.5.-27.8. ti-su klo 11-17

Muistattehan myös, että meiltä voi ympäri vuoden tilata tiloja sekä tarjoiluja erilaisiin yksityistilaisuuksiin ja ryhmävierailuihin. Ja varsinkin kesällä Kotkaniemessä tulee taas tapahtumaan aktiivisesti – kesän tapahtuma-aikataulusta ilmoittelemme pitkin kevättä!

9.1.23: ”Ellenin varautusmisvinkit” -luento 12.1. peruttu sairastapauksen vuoksi

Äkillinen muutos ”Kotkaniemi ennen ja nyt” -luentosarjan aikataulussa: aiemmin ilmoittamamme ”Ellenin varautumisvinkit” -luentotilaisuus perutaan kokonaan to 12.1. illalta sairastapauksen vuoksi.

Tämä tilaisuus siirtyy myöhemmälle keväälle, mahdollisuus kuulla varautumisvinkkejä Ellen Svinhufvudin hengessä tietokirjailija Maritta Pohlsin luennolla tulee siis vielä uudelleen tarjolle. Ilmoitamme päivitetyn luentoaikataulun lähipäivinä.

Muutoin ilmaisten yleisöluentojen aikataulu pysyy samana kuin aiemmin ilmoitimme, tervetuloa siis aloittamaan muistelu Kotkaniemen tiimoilta kuva-arkistoiltaan Seurantalo Joukolaan Luumäelle to 26.1. klo 17!

4.1.23: ”Kotkaniemi ennen ja nyt” -yleisöluentosarja kutsuu mukaan kuulemaan keskusteluja Luumäen ja lähialueen historiasta

Keväällä 2023 Kotkaniemi-säätiö järjestää Luumäellä luentosarjan, jossa pääsee tutustumaan Kotkaniemen, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseon, sekä sen päähenkilöiden sekä lähialueen historiaan eri kanteilta. Kaikissa tilaisuuksissa kerromme myös lyhyen katsauksen Kotkaniemen ajankohtaisiin asioihin. Luentosarja käynnistää Kotkaniemi-säätiön 10-vuotisjuhlavuoden – Kotkaniemi-säätiö perustettiin vuonna 2013 tavoitteenaan Kotkaniemen museon pelastaminen ja ylläpito.

Ilmaisiin yleisöluentoihin sisältyy maksuton kahvitarjoilu, ja niitä varten toivomme ennakkoilmoittautumisen luennoille. Toivomme osallistujien tulevan paitsi kuulemaan kiinnostavia historian kertomuksia, myös jakavan halutessaan tilaisuuksissa omia muistojaan – erityisesti kuva-arkistoillassa sekä Kotkaniemen muisteluillassa.

”Kotkaniemi ennen ja nyt” -luennot:

– To 12.1.23, klo 17–19. Tietokirjailija, FT Maritta Pohls: ”Ellenin varautumisvinkit”.
Mukana myös Marttojen kotitalousasiantuntija Päivi Jukkaran ”72h varautuminen kotona” -luento.
Paikka: Hotelli Salpa, Itsenäisyydentie 609C, Luumäki
– To 26.1.23, klo 17–19. Kotkaniemen museon projektityöntekijä, FM Annastiina Löppönen: ”Kotkaniemi kuvissa – kuva-arkistoilta”
Paikka: Seurantalo Joukola, Torikatu 1, Luumäki
– To 9.2.23, klo 16–17. Dosentti (Helsingin yliopisto) Marko Paavilainen: ”Omasta sotaväestä sortovuosiin – Etelä-Karjalan varuskuntahistoriaa autonomian ajalta”
Paikka: Hotelli Salpa Hotelli Salpa, Itsenäisyydentie 609C, Luumäki
– To 23.2.23, klo 17–19. Kotkaniemen muisteluilta – tule mukaan kuuntelemaan tarinoita ja samalla on mahdollista jakaa omia muistojasi Kotkaniemen historiasta. Illan alustajina Kotkaniemen vanha emäntä Sirkka Svinhufvud sekä Kotkaniemi-säätiön entinen pj. Hilkka Suoanttila
Paikka: Kotkaniemi-museo, Itsenäisyydentie 799a, 54530 Luumäki
– To 9.3.23, klo 16–17. Professori, historiantutkija Martti Häikiö: ”P. E. Svinhufvudin monta roolia lakimiehenä”
Paikka: Hotelli Salpa Hotelli Salpa, Itsenäisyydentie 609C, Luumäki

Luennot ovat kaikille avoimia ja ilmaisia, mutta järjestelyjä ja kahvitarjoiluja varten toivomme ennakkoilmoittautumisen: info (at ) kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553

Luennot mahdollistaa Karjalan kulttuurirahasto.

Lämpimästi tervetuloa!

 

23.11.2022: Jouluinen tarina -museodraamat esitetään joulukuussa – liput varattavissa

Näytelmäryhmä Ukonhatut esittävät kahden vuoden tauon jälkeen jouluisan museodraaman Kotkaniemessä joulukuussa 2022.
Jouluinen tarina
Käsikirjoitus: Seija Suurinkeroinen
Ohjaus Sami Sivonen
Esityspäivät: la 3.12. , su 4.12. , ma 5.12. , la 10.12. ja su 11.12. klo 16.00.
Pääsylippu: 20 € (Museokortilla 14 €), lippu sis. esityksen, glögin ja joulutortun ja sisäänpääsyn museoon.
Lapset alle 12v. ilmaiseksi, 13-17 v. lippu 14 €.
Suosittelemme varaamaan liput ajoissa esityksiin, sillä näytöksiin otetaan rajallinen määrä katsojia.
Lippujen varaus ja myynti: info (at ) kotkaniemi. fi tai puh. 040 522 7553
Esitys toteutuu Kotkaniemen kahvilan ja museon tiloissa paikan ollessa suljettu muulta yleisöltä. Esitys on kokonaan sisätiloissa ja esteetön. Näytös soveltuu koko perheelle!
Jouluinen tarina sijoittuu 1930-luvulle. Mitä palvelusväen joulukiireisiin tuolloin kuului, miten joulukuusi oli koristeltu? Millainen oli Ellenin ja Ukko-Pekan mieluisin joulu? Mm. näihin asioihin saamme vastauksia Näytelmäryhmä Ukonhattujen tämän vuoden Jouluinen Tarina –nimisessä draamassa Kotkaniemessä.
Kahvila Ellen on avoinna ennen esitystä klo 16 asti, joten kannattaa tulla ajoissa paikalle jo ennen esitystä nauttimaan kahveista ja paikan päällä tehdyistä herkuista! Esityksen jälkeen jää aikaa myös tutustua museonäyttelyyn.
Kotkaniemi / Itsenäisyydentie 799a / 54530 Luumäki
Tervetuloa Kotkaniemen jouluntunnelmaan!
Päivitetty 25.11.22

15.11.2022: Kotkaniemi ennen ja nyt luennot järjestetään alkuvuodesta 2023 Luumäellä

Vuonna 2023 tulee kuluneeksi 10 vuotta Kotkaniemen museon pelastamiseen ja ylläpitoon perustetun Kotkaniemi-säätiön toiminnan alkamisesta. Lisätietoja aiheesta tiedotamme myöhemmin, mutta jo tammikuussa juhlavuosi käynnistyy ilmaisten yleisöluentojen sarjalla Luumäellä.

Luennoilla pääsemme tutustumaan Kotkaniemen sekä sen päähenkilöiden sekä lähialueen historiaan monelta eri kantilta. Kaikissa tilaisuuksissa kerromme myös lyhyen katsauksen Kotkaniemen ajankohtaisiin asioihin ja tuleviin tapahtumiin. Toivomme osallistujien jakavan tilaisuuksissa myös omia muistojaan – erityisesti valokuva-arkistoillassa sekä Kotkaniemen muisteluillassa.

”Kotkaniemi ennen ja nyt” -luennot:
To 12.1.23, klo 17-19. Tietokirjailija, FT Maritta Pohls: ”Ellenin varautumisvinkit”.
Mukana myös Marttojen kotitalousasiantuntija Päivi Jukkaran ”72h varautuminen kotona” -luento.
Paikka: Hotelli Salpa, Itsenäisyydentie 609C, Luumäki

To 26.1.23, klo 17-19. Kotkaniemen museon projektityöntekijä, FM Annastiina Löppönen: ”Kotkaniemi kuvissa – kuva-arkistoilta”
Paikka: Joukola, Torikatu 1, Taavetti

To 9.2.23, klo 16-17. Dosentti (Helsingin yliopisto) Marko Paavilainen: ”Omasta sotaväestä sortovuosiin – Etelä-Karjalan varuskuntahistoriaa autonomian ajalta”
Paikka: Hotelli Salpa, Itsenäisyydentie 609C, Luumäki

To 23.2.23, klo 17-19. Kotkaniemen muisteluilta – tule mukaan kuuntelemaan tarinoita ja samalla on mahdollista jakaa omia muistojasi Kotkaniemen historiasta. Illan alustajina Kotkaniemen vanha emäntä Sirkka Svinhufvud sekä Kotkaniemi-säätiön entinen pj. Hilkka Suoanttila
Paikka: Kotkaniemi, Itsenäisyydentie 799a, Luumäki

To 9.3.23, klo 16-17. Professori, historiantutkija Martti Häikiö: ”P. E. Svinhufvudin monta roolia lakimiehenä”
Paikka: Hotelli Salpa, Itsenäisyydentie 609C, Luumäki

Luennot ovat kaikille avoimia ja ilmaisia, mutta järjestelyjä ja kahvitarjoiluja varten toivomme ennakkoilmoittautumisen:
info (at ) kotkaniemi.fi, puh. 040 522 7553

Luennot mahdollistaa Karjalan kulttuurirahasto.

Tervetuloa!

 

8.11.2022: Joulunaika Kotkaniemessä 2022

Tervetuloa tutustumaan miten joulua vietettiin Svinhufvudien aikana Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön kotitalossa! Joulunaikaa Kotkaniemessä, Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla, vietetään joulukuussa 2022 viitenä päivänä. Aukioloaikoina Kotkaniemen museo ja kahvila Ellen ovat avoinna jouluisessa asussaan.

Jouluiset museo-opastukset museolla joka aukiolopäivä klo 12 & klo 14 sisäänpääsyn hinnalla.

Pääsylippu museolle: 8 e / 6 e / Museokortti. Alle 18 v. ilmaiseksi. Kahvilalle ilmainen sisäänpääsy.

Päivien aikana ohjelmassa:
– Näytelmäryhmä Ukonhattujen ”Jouluinen tarina” -esitykset museolla klo 16 kaikkina viitenä aukiolopäivänä. Paikat ennakkovarauksella – lisätiedot näytelmästä ja lippujen varauksesta päivitetään tänne Kotkaniemen sivuille myöhemmin!
– ”Presidentti P. E. Svinhufvud” vierailee museolla 5.12. iltapäivällä.
– Kahvilalla myynnissä jouluisia herkkuja.
– Kotkaniemen käsityöpuodin OksaStylen tuotteita myynnissä.
– Jouluiset koko perheen käsityöpajat museon yläkerrassa:
La 3.12. & la 10.12. klo 13-15 työpajoissa koristellaan jouluisia tulitikkuaskeja ja lasisia tuikkukippoja. Voit ottaa mukaasi tulitikkuaskin tai lasisen tuikkukipon tai saat ne paikan päältä pienellä tarvikemaksulla.
Su 4.12. & su 11.12. klo 14-16 himmelityöpaja, materiaalit paikan päällä.

Lämpimästi tervetuloa!

13.10.2022: Kotkaniemen joulunajan aukioloajat

Kotkaniemen museo ja kahvila ovat parhaillaan suljettu muutoin näin kesäsesongin ulkopuolella, paitsi ryhmille ja yksityistilaisuuksiin olemme avoinna ennakkovarauksella. Olemme kuitenkin taas avoinna muutamana päivänä joulukuun alussa, itsenäisyyspäivän ja joulun tunnelmissa.
Nappaa tästä jo talteen Kotkaniemen museon joulunajan aukioloajat, päivien ohjelmasta ilmoitamme lisää myöhemmin!
 • LA 3.12., SU 4.12. & MA 5.12. klo 11-16
 • LA 10.12. & SU 11.12. klo 11-16

6.9.22: Perinteistä peleiksi -hankkeessa rakennetaan mysteeripeliä Kotkaniemeen syksyllä 2022

Perinteistä peleiksi -hanke on aiemmin toteuttanut kaksi pakopeliä Luumäellä Taavetin linnoituksella, ja tänä syksynä ratkomme mysteereitä Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla. Nyt haussa on aiheesta kiinnostuneita peliä rakentamaan ja osallistumaan syksyn ilmaisiin työpajoihin. Toiminta on suunnattu varsinkin nuorille, mutta työpajoihin voivat osallistua kaiken ikäiset. Perinteistä peleiksi -hanketta toteuttavat yhdessä Kotkaniemi-säätiö, Länsi-Saimaan 4H ry. ja Kulttuuritila Nuijamies. Rahoitusta hanke saa Leader Länsi-Saimaalta.

– Hanke järjestää kaikille avoimet ideointitapaamiset ke 14.9. klo 16 sekä to 22.9. klo 17, Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla (Itsenäisyydentie 799a, 54530 Luumäki).
– Jatkossa syksyn aikana järjestetään ilmaiset työpajat keskiviikkoisin 28.9.–23.11. klo 16–18
– Peli rakennetaan osana työpajoja ja se tulee yleisölle testipelattavaksi yhtenä päivänä 28.11.–4.12. välillä.

Työpajoihin osallistujat pääsevät rakentamaan oman mysteeripelin yhdessä työryhmän kanssa. Osallistumalla työpajoihin on mahdollista oppia pelien suunnittelua, käsikirjoittamista, lavastusta, pelimekaniikkaa ja riipivän jännittävien kokemusten luomista. Työpajoihin mukaan tullakseen ei tarvitse ennakkoon osata mitään, pelkkä kiinnostus mysteerejä ja pelejä kohtaan riittää! Syksyn 2022 peli sijoitetaan Kotkaniemeen, presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseoon. Pelipaikan historiaa ja miljöötä voidaan käyttää hyödyksi pelissä.

Avoimiin tapaamisiin osallistuminen ei sido mihinkään. Työpajoihin mukaan tulevat voivat osallistua pelin tekoon voi osallistua omalla toivomallaan panostuksella. Mukaan saavat tulla kaiken ikäiset!

Järjestelyjä varten toivomme tiedon ennakkoon, jos olet tulossa: heini.kahkonen@kotkaniemi.fi

30.8.22: Kotkaniemen kesäkausi päättyi

Kotkaniemen kesäkausi päättyi kuluneena viikonloppuna – lämmin kiitos asiakkaillemme, yhteistyökumppaneille, kesätyöntekijöille ja museomme vapaaehtoisille onnistuneesta kesästä 2022! Ilmoitamme kesäkauden kävijätilastot myöhemmin, kun saamme kaiken kävijätiedon kerättyä yhteen.

Vaikka kesän säännölliset aukiolot päättyivät tähän viikonloppuun, Kotkaniemessä tapahtuu vielä pitkin loppuvuotta:

– Kahvila Ellen on vielä tänään ja huomenna 30.8. ja 31.8. auki 11-16. Tiistaina ja keskiviikkona vierailevat ryhmät ja varaston tyhjennys pitää kahvilan väen paikalla, joten kahvila palvelee myös asiakkaita nämä päivät. Museo on suljettu.

– Tulevana viikonloppuna 3.9.-4.9. museo on auki klo 12-17, tuolloin kahvila on suljettu. Alueella tapahtuu viikonloppuna vilkkaasti, mm. Ylämaalla tapahtuva suunnistuksen SM-pitkä 2022 tuo lähialueelle paljon ihmisiä ja tämän vuoksi avaamme vielä museon. Jos et kesällä ehtinyt vierailla Kotkaniemessä, vielä siis ehdit!

– Otamme Kotkaniemen museolla ympäri vuoden ryhmävierailijoita ja kokoustajia vastaan ennakkovarauksella. Myös rantasaunaa voi varata lumettomana aikana.

– Joulun alla Kotkaniemessä järjestetään taas yleisöaukioloja ja opastuksia – lisätietoa näistä myöhemmin syksyllä!

19.8.22: Markkinoita ja Salpasoutuja vietetään huomenna 20.8.

Huomenna Kivijärvellä tapahtuu, kun Luumäellä soudetaan lauantaina 20.8. yksi tämän kesän kovatasoisimmista kirkkovenekisoista! Voiton soutajien Salpasoudut starttaavat klo 13 ja muistattehan, että loistava katsomopaikka näihin kisoihin löytyy meidän Kotkaniemen puutarharinteestä.

Sää näyttää tänä vuonna suosivan soutuja viime vuoden tapaan. Kotkaniemen rinteestä on kisan parhaimmat näkyvät Kivijärvelle ja soutukisoihin!

Samaan aikaan Kotkaniemessä tapahtuu muutenkin, puutarhassa on myyjiä, museo ja kahvila palvelevat normaalisti klo 11-17. Kartanonmäen tilan eläimiä ja poniratsastusta on klo 11-13.

HUOM! Muutos aiemmin ilmoittamamme ohjelmaan: Duo Seppo & Oiva ei ole paikalla sairastapauksen vuoksi. Sen sijaan saamme paikalle korvaavaa live-musiikkia, esiintymisaika edelleen ennen klo 13, tarkempi musiikin aikataulu tarkentuu tämän päivän aikana.

Päivän aikana on ilmainen bussikyyti Taavetista klo 11.30 alkaen (myös matkan varrelta pääsee kyytiin!). Suosittelemme lämpimästi hyödyntämään tätä mahdollisuutta!

17.8.22: Maalaismarkkinoita ja Salpasoutuja vietetään 20.8.

Ensi viikonloppuna tapahtuu – LA 20.8. Kotkaniemessä vietetään maalaismarkkinoita ja Kivijärvellä Salpasoutuja (lähtöpaikkana Hotelli Salpa). Nappaa tästä talteen ohjelmatärpit ja bussiaikataulu!

Voiton Soutajien Salpasoudut: kirkkoveneiden lähtö hotelli Salpasta klo 13.

 • Kotkaniemessä markkinat la 20.8. klo 11–17: puutarhassa myyjiä, museo ja kahvila palvelee päivän ajan normaalisti.
 • Klo 11-13: poniratsastusta ja muita maatilan eläimiä paikalla (Kartanonmäen tila), Duo Seppo&Oiva esiintyy kahvilan terassin lähellä.
 • Klo 13 alk. Salpasoutujen kisakatsomo selostajineen puutarhassa.
 • Toikkalan Martoilla vohvelinpaistoa sekä kivienmaalaus- ja paperimassasta valmistettavien korttien työpaja.
 • Luumäen kunta tarjoaa ilmaisen bussikuljetuksen:
  11.30 Taavetti – Salpa 12.00 – Kotkaniemi 12.15
  14.30 Salpa – Kotkaniemi / 15.00 Kotkaniemi – Salpa / 15.30 Salpa – Kotkaniemi
  16.30 Kotkaniemi-Salpa-Taavetti
  Reitti: Taavetin linja-auto pysäkki – Kivimäki – Satun Makiat – Itsenäisyydentie – Jurvala – Salpa – Kotkaniemi (mukaan pääsee myös matkan varrelta bussille heiluttamalla!)

12.8.22: Presidenttien puolisot kesäpäivä Kotkaniemessä la 13.8.

P. E. Svinhufvudin muistosäätiö järjestää lauantaina 13.8.2022 presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseossa Kotkaniemessä ”Presidenttien puolisot” -kesäpäivän. Seminaarin yleisöön pääsee paikan päälle katsomaan vain ennakkoilmoittautumalla, ja paikat tilaisuuteen ovat täyteen varattu. Tilaisuus on myös katsottavissa livelähetyksenä osoitteessa: https://youtu.be/kFAmCMZV_ZU. Ohjelma alkaa klo 13.30. Tallenna jää näkyviin myös tilaisuuden jälkeen.
Tilaisuuden teemoihin ennakkoon tutustuessa kannattaa ottaa talteen tämä podcast-vinkki: P. E. Svinhufvudin muistosäätiö on tehnyt yhteistyöjakson Menneisyyden jäljillä podcastin kanssa teemalla ”Presidenttien puolisot”. Jaksossa tohtorit Kati Katajisto ja Maritta Pohls pohtivat presidenttien puolisoiden roolia suomalaisessa yhteiskunnassa, puolisojen mahdollisuutta käyttää valtaa ja puolisoihin kohdistuvasta tutkimusta.
Podcast löytyy mm. Spotifysta ”Menneisyyden jäljillä”.

10.8.22: Kotkaniemessä vietetään maalaismarkkinoita la 20.8.

Lauantaina 20.8. Kivijärvellä tapahtuu – luumäkeläinen seura Voiton Soutajat järjestävät SalpasSoudut (lähtöpaikkana Hotelli Salpa) ja Kotkaniemen puutarhassa vietetään maalaismarkkinoita viime vuoden tapaan. Tervetuloa!

Markkinoilla luvassa:
– Salpasoutujen kisakatsomo klo 13 alkaen upeissa maisemissa Kotkaniemen puutarhassa, myös selostaja paikalla.
– Poniratsastusta ja muita maatilan eläimiä paikalla klo 11-13 (Kartanonmäen tila)
– Duo Seppo ja Oiva esiintyy klo 11-13
– kahvila ja museo auki normaalisti klo 11-17
– markkinat puutarhassa – myyjiä paikalla päivän ajan (myynnissä mm. paikallisia ruokatuotteita, käsitöitä ja Toikkalan Marttojen lettuja)
– yhdistyksiä esittelemässä toimintaansa, myös tekemistä ja pientä puuhaa kaiken ikäisille.
– Luumäen kunta tarjoaa ilmaisen bussikyydin paikalle: lähtö klo 11.30 Taavetista, paluu alk. 16.30. Tapahtumapäivän aikana bussi liikennöi Salpan ja Kotkaniemen välillä. Tarkemmat aikataulut tulevat sivuillemme pian!

10.8.22: NATO-päätös oli mukana monissa Kotkaniemen puheenvuoroissa

Ensimmäistä Kotkaniemi-foorumia vietettiin viime viikolla 4.8. – vielä kerran kiitos kaikille tapahtuman mahdollistaneille: puhujille, yleisölle paikan päällä ja etäyhteyden päässä, yhteistyökumppaneille, talkoolaisille, museon sekä kahvilan työntekijöille, järjestyksenvalvojille ja muille tapahtuman mahdollistaneille! Ensimmäinen Kotkaniemi-foorumi sai rahoitusta Etelä-Karjalan liitolta maakunnan omaehtoisen kehittämisen rahoituksesta (MOKRA) sekä Etelä-Karjalan SKR Etelä-Karjalan rahastosta. Tämän vuosittaiseksi jatkossa aiotun tapahtuman idea syntyi Luumäen kunnassa.

Historian ensimmäinen Kotkaniemi-foorumi kokosi 4.8. Luumäelle ison joukon historian ja politiikan asiantuntijoita, mediaa ja yleisöä. Päivän aikana paikalla oli tapahtuman maksimiyleisömäärä 250 ja tapahtuman striimiä on katsottu yli 2 500 kertaa.

Foorumin avauksessa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kertasi P.E. Svinhufudin monia rooleja Suomen itsenäisyyden synnyssä ja myöhemmin myös sen säilyttämisessä. Vanhasen mukaan Kotkaniemen isäntä oli vaikuttaja, joka osasi oikealla hetkellä tarttua itsenäisyyteen johtaviin toimiin. Laillisuusperiaate oli Svinhufvudin toiminnassa kantava periaate.

Toisen maailmansodan jälkeen maailmassa on solmittu lukuisia sopimuksia, joilla valtioita sidotaan kunnioittamaan tiettyjä arvoja ja yhteisiä sääntöjä. ”Sopimukset voi nähdä vastauksena sotien kokemuksiin: jatkuva raju kilpailu suurvaltojen välillä johti katastrofeihin. Piti löytää tapoja, joilla valtioiden välinen elämä säilyy säällisenä”. Vanhasen mukaan Venäjä haastaa nyt koko tätä ajattelutapaa. Venäjä rikkoo tällä hetkellä monia yhdessä sovittuja asioita.

Vanhanen totesi, että itsenäisyyteen liittyvää suvereniteettia voidaan luovuttaa harkitusti kansainvälisin sopimuksin. ”On tärkeää huomata, että näin on tehty maailmasotien jälkeen systemaattisesti. Sillä on tietty tarkoitus: kun kaikki ovat mukana neuvotteluissa, sopimuksin lupaudutaan ja ne ratifioidaan kansallisissa parlamenteissa. Siinä yhteydessä tapahtuu myös päätöksenteon siirtoa kansainväliselle toimijalle. Näin on syntynyt myös Euroopan Unioni tai NATO.”

”Maailmassa on tehty ennenkin sopimuksia, joita on rikottu. Nykyisin ajattelutapa on se, että sopimuksesta on pidettävä kiinni. Jokainen sopimuksen rikkomus nakertaa sopimuksen uskottavuutta. Erityisesti pienten maiden etu on se, että sopimuksista pidetään kiinni.”

Vanhasen mukaan Venäjä rikkoo tällä hetkellä suurta määrää sopimuksia, joita se on tehnyt. Hänen mielestään on selvää, että sodan kaltaisessa tilanteessa on hyvä sopia yhdessä, miten toimitaan. Parasta on toimia johdonmukaisesti yhdessä, uskottavalla tavalla. Vastaavanlaisia asioita ovat myös ilmastonmuutokseen vastaaminen, ihmisoikeuskysymykset ja terrorismin ehkäisy, Vanhanen luetteli.

Iltapäivän osuuden avasi puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivien. Hänen kertoi katsauksessaan tämän hetken tilanteesta Ukrainassa. Kivinen kävi läpi myös Suomen puolustusvoimain tilannetta meneillään olevan NATO-prosessin keskellä.

Kivisen mukaan Ukrainan sotatilanne näyttää siltä, että Venäjä ei ole tinkimässä tavoitteistaan. Tiedossa on, että sen suunnitelmissa on liittää osia Ukrainaa Venäjään. Venäjä on myös jatkanut iskuja Ukrainan siviilikohteisiin. Samalla sen eteneminen rintamalla idässä on ollut hidasta.

Rintamalla tappiot ovat suuria, ja joukkojen kuluminen vaikeuttaa Venäjän tilannetta, Kivinen sanoi. Viime viikkoina Ukraina on saanut voittoja, vaikka senkin tappiot ovat suuria. Juuri nyt kummallakaan ei ole kykyä sodan kulkua kääntävään hyökkäykseen. Talvi tulee vaikuttamaan paljon, kenraali arvioi.

Muuttunut tilanne Euroopassa vaikuttaa myös maailmanjärjestykseen, kenraali Kivinen arvioi.
Tiedossa on, että Venäjä ja Kiina ovat tiivistäneet yhteyttään. Kiinan vahvistuessa USA oli siirtänyt kiinnostuksen painopistettä Aasiaan. Krimin miehitys ja Ukrainan sota ovat nyt tuoneet Yhdysvallat takaisin Eurooppaan. Aika näyttää, miten Yhdysvaltojen kiinnostus jatkossa suuntautuu.

Kivinen kiitti kylmän sodan jälkeistä poliittista päätöksentekoa ja sotilasjohtoa siitä, että Suomi ei ajanut puolustusvoimiaan alas. Suomessa on varauduttu johdonmukaisesti turvallisuustilanteen heikkenemiseen, jollainen nyt on käsillä. Puolustusvoimissa tarvitaan sekä nopeaa teknistä toimintakykyä että kykyä vastata pitkäkestoiseen ja laaja-alaiseen kriisiin pitämällä yllä puolustuskykyä mm. asevelvollisuudella, reservillä ja hankinnoilla. Tästä syystä on tärkeää, että myös kertausharjoituksia lisätään.

Mikä NATO-jäsenyyden myötä sitten muuttuu Suomen puolustusvoimissa. Sotilasstrategisesta näkökulmasta Itämeri, meriyhteys ja arktinen lähialue muodostavat yhden kokonaisuuden. NATOsta muodostuu Pohjois-Eurooppaan tärkeä turvallisuusfoorumi. Se luo kaikille Pohjoismaille yhteiset puitteet pohjoisten alueiden puolustuksen suunnitteluun, Kivinen totesi.

Kotkaniemi -foorumin keskusteluihin heijastui edellisenä yönä Yhdysvaltain senaatissa käyty keskustelu NATOn jäsenyyttä hakeneista Suomesta ja Ruotsista. Myös Kotkaniemi-foorumin puhujaksi saapuneelta Mika Aaltolalta kysyttiin, miltä amerikkalaissenaattorin puhe suomalaisesta soturikansasta kuulosti.
Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mielestä ”Suomen strategiseen kulttuuriin sisältyy pelote: Tänne ei niin vain voi tulla. Tämä maa on mobilisoitavissa kokonaan. Suomalaisten suhteeseen maahansa liittyy myös ajatus Suomen tasa-arvoisuudesta: täällä tarvitaan kaikkia. Olemme korruptiovapaita ja toisiamme ymmärtäviä, konsensusta vaalivia, ja halukkaita keskustelemaan ystävän kanssa katsellen järvenselkää. Suomalainen onni on vakaata”, Aaltonen maalasi suomalaisten ajattelua kotimaasta, jota kannattaa puolustaa.

”Tämä näkyy ehkä niin, että USA:ssa on meistä käsitys stooalaisesta vakaasta kansakunnasta. Kun Timo Kivinen ei puhu paljon mutta sanoo paljon – kannattaa kuunnella. He näkevät, että meillä presidentti ei puhu tuntia sodan syttymisestä. Meillä riittää, kun hän sanoo: Maskit on riisuttu.”

Aaltola korosti, että Suomi pidetään nyt suojassa syvenevältä, näköalattomalta tilanteelta, mikä Venäjään liittyy. Ajoittain siellä tulee esiin tämä: naapurinkin kimppuun voidaan käydä. Putin tavoittelee kunniaa, ja se kyllä on tarttunut. Hän on sillä sitonut myös venäläisiä syyllisyyden piiriin. Nyt mietitään, miten laaja se piiri on. Väkivaltaa toteuttavat monet ihmiset. Tämä sodan syvenevä väkivalta asettaa meidät siihen tilanteeseen, että mietimme, ketä kaikkia syyllisyyden piiriin kuuluu, Aaltola pohti.

”Sota on arjen tuhoamista. Se on hyvin koskettavaa, synkkää ja ikävää.” Aaltola sanoo, että sota koskettaa, koska se on tunnepitoinen ilmiö. ”Sota voi näyttää loogiselta prosessilta, mutta se on tunnepitoinen prosessi. Venäjän kunniaa pyritään pönkittämään, jotta pelkäisimme Venäjän mahtia. Nyt sen mahdin tunne, siis pelote, on vähentynyt. Se kohtasi vastavoiman Ukrainassa.”

Suomalaisille näyttää siltä, että Venäjän toiminta onkin holtitonta, ei loogista. Tuo on varmasti se asia, joka sai suomalaiset muuttamaan mieltään NATO-prosessissa Aaltola arvioi.

”Sehän oli alhaalta ylöspäin prosessi. Mutta asiat hoidettiin mallikkaasti. Hatunnosto Matti Vanhaselle, joka sanoi keväällä, että prosessille tarvittiin aikaa eduskunnassa. Tuo prosessi oli legitiimi. Venäläisten puhe siitä, että USA olisi johtanut Suomea siihen, ei se niin mennyt.”

”Oma diagnoosini tilanteesta on se, että olemme keskellä murrosaikaa, Aaltola sanoo. ”On paljon synkkeneviä pilviä alueellisesti ja globaalisti. Meillä on ilmastokriisi ja valtioiden välinen luottamus on myös alentunut. Murrosaikana asiat tulevat yllättäen hallinnan pettäessä. Hyvä hallinto on siksi tavattoman tärkeää. ”

Aaltola näkee synkkiä pilviä Venäjän tulevassa kehityksessä. Suomen pitäminen turvassa vaatii paljon työtä, kun ympäristö muuttuu synkempään suuntaan. Mutta olen huomannut, että suomalaisista löytyy se muisti, mitä se vaatii. Muistomerkit meillä muistuttavat. Samoihin ansoihin ei kannata langeta uudestaan.”

Aaltolan keskeinen sanoma Kotkaniemessä tiivistyi lopulta pohdintaan siitä, että miten Venäjän uhan maaduttaminen Suomessa onnistuu?
”Näkisin niin, että on tärkeää pitää nämä seutukunnat itärajalla eheinä ja vireinä. Jos katsoo Naton itäistä rajaa, niin sillä tavalla siellä pääsääntöisesti on tehty. Esimerkkinä vaikka itäinen Viro.”
”Meillä ei ole varaa köyhdyttää sellaisia seutukuntia, jotka ovat strategisesti ja geopoliittisesti tärkeitä. Täällä (itärajalla) on saatava lisää vireää toimintaa. Tämä liittyy Venäjän riippuvuuden katkeamiseen. Siihen liittyy uutta energiaa, uutta innovaatiotaloutta. Sen lisäksi näihin alueisiin on pakko panostaa. On panostettava puolustuksellisesti, mutta tarvitaan myös teollisuutta ja ihmisiä. Tämä ei ole enää aluepolitiikkaa vaan geopolitiikkaa. Etelä-Karjala on myös tätä aluetta, joka ei pääse kunnolla nauttimaan EU-tuesta”, Aaltola huomautti.

Iltapäivällä Kotkaniemen foorumissa kuultiin paljon kokeneiden toimittajien paneelikeskustelu maailmantilanteesta ja työskentelystä murrosajan keskellä.

Luumäkeläislähtöinen YLE:n Mika Hentunen arvioi, että Yhdysvalloissa mannerlaatta on liikkumassa. Hän arvio on, että oikeisto on lopulta hylkäämässä Trumpin. Entinen ryvettynyt presidentti ei saa enää ääntään kuuluviin oikeistolaisessa mediassa. Merkkejä tästä on ilmassa. Samalla polarisoituminen jatkuu edelleen Yhdysvalloissa. Myös Bidenin aikana tilanne on mennyt pahemmaksi, Hentunen arvioi.

Paneeliin osaa ottanut Iltasanomien päätoimittaja Ulla Appelsin muistutti, että vapaa sana tukahdutettiin Venäjällä pikkuhiljaa. Se ei tapahtunut hetkessä vaan kesti vuosia Putinin noustua valtaan. Toimittajien toiminta Venäjällä on täysin sidottua jo nyt, mutta saattaa olla, että edessä on vielä synkempiä aikoja. Appelsiin kertoi kuulleensa arveluita siitä, että Venäjä tulee kieltämään ulkomaalaisten toimittajien toiminnan maassa.

Päätoimittaja kantaa huolta myös siitä, alkavatko ihmiset vähitellen turtua sodan kauhuun. ”Kaikki merkit viittaavat siihen, että sota ei tule loppumaan nopeasti. Silloin on tärkeää, että me emme käännä katsetta pois.”

Kaikki Kotkaniemi-foorumin esitykset ovat jälkikäteen katsottavissa osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=IYeeOU8xOSg&t=1205s

5.8.22: Presidenttien puolisot -seminaari 13.8.22

P. E. Svinhufvudin muistosäätiö järjestää lauantaina 13.8.2022 klo 13.30 Presidenttien puolisot -kesäpäivän Presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseossa Kotkaniemessä, Luumäellä. Ohjelmassa asiantuntijakeskustelua puolisoiden roolista.

Presidenttien puolisoiden rooli itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä:
– Ester Ståhlberg: dosentti Marjaliisa Hentilä
– Ellen Svinhufvud: tohtori Maritta Pohls,
– Kaisa Kallio: professori Kari Hokkanen

Presidenttien puolisoiden rooli sotien jälkeen:
– Alli Paasikivi: professori Aura Korppi-Tommola
– Sylvi Kekkonen: tohtori Kati Katajisto

Tilaisuuteen on vielä muutama paikka. Ilmoittautumiset info (at ) svinhufvudinmuistosaatio. fi
Tilaisuus streemataan ja linkki streemiin tulee sivuille:
svinhufvudinmuistosaatio.fi ja kotkaniemi.fi

5.8.22: Avoimet puutarhat Kotkaniemessä 7.8.22

Tapahtumien täyteisessä Kotkaniemen kesässä vietetään sunnuntaina 7.8. puutarhapäivää, kun museomme puutarha osallistuu jälleen valtakunnalliseen Avoimet puutarhat -teemapäivään.
Puutarhapäivänä 7.8. ohjelmassamme on Kotkaniemen luontopolulla koko perheen ötökkäpolku sekä hyötypuutarhassa kasvien tunnistuskilpailu – molemmat omatoimisesti kierrettävissä päivän ajan.
Klo 13 museopuutarhassa on ilmainen ”Pellolta pöytään” -teemainen opastus, jossa kerrotaan Kotkaniemen tilan elämästä varsinkin puutarhan ja hyötyviljelyn näkökulmasta Svinhufvudien aikaan.
Päivän järjestelyissä Kotkaniemen museon apuna ovat museon vapaaehtoisviljelijät ja -oppaat.
Kahvila ja museo ovat päivän aikana normaalisti auki klo 11-17. Tervetuloa!

3.8.22: Tervetuloa seuraamaan Kotkaniemi-foorumia etänä!

Huomenna Kotkaniemessä vietetään Kotkaniemi-foorumia klo 10-17! Tilaisuuden paikalle tulevien ilmoittautuneiden llista on nyt täynnä, mutta tilaisuudesta lähetetään live-striimi, jonka löydät osoitteessa: https://youtu.be/IYeeOU8xOSg
Striimin tallenne jää talteen myös jälkikäteen katsottavaksi!

Huomaattehan, että foorumin vuoksi huomisen ajan Kotkaniemeen paikalle saapumista rajoitetaan, ja tapahtuman yleisöpysäköinti järjestetään Hotelli Salpan parkkipaikalle. Suosittelemme museoon tutustumiset mieluummin ajoitettavan toiseen ajankohtaan, koska to 4.8. klo 9-17 välillä museomme parkkipaikalle ei pääse pysäköimään kuin erikoisluvalla.

Kotkaniemi-foorumi on uusi keskustelutilaisuus, jossa käydään korkean tason keskusteluja ajankohtaisista aiheista – demokratiasta ja Suomen suvereniteetista. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kotkaniemi-säätiö, Luumäen kunta sekä Etelä-Karjalan liitto.

29.7.22: Kotkaniemi-foorumia voi seurata myös striimattuna

Elokuun 4. järjestettävä ensimmäinen Kotkaniemi-foorumi lähestyy. Tilaisuuteen avattu ilmoittautuminen täyttyi kesäkuussa hetkessä, joten paikan päälle varatut yleisön paikat ovat jo täyttyneet. Koska tilaisuutta kohtaan on ollut runsaasti kiinnostusta, on foorumi päätetty striimata. Tilaisuudesta lähetetään livestriimi, jonka linkki avataan 4.8. aamulla tapahtuman osoitteessa kotkaniemi.fi/foorumi.

Kotkaniemi-foorumi, uusi valtakunnallinen poliittis-historiallinen keskustelutilaisuus, järjestetään ensimmäistä kertaa 4.8.2022 klo 10 – 17 Kotkaniemen puutarhassa. Kotkaniemi on presidentti P. E. Svinhufvudin pitkäaikaisin kotitalo Luumäellä. Kotkaniemi-foorumin teemat kytkeytyvät Suomen kansakunnan merkittäviin koossapitäviin teemoihin – demokratiaan, oikeusvaltioon ja suvereniteettiin. Ensimmäisen foorumin aiheeksi on valittu ”Demokratian ja Suomen suvereniteetin turvaaminen nyt ja sata vuotta sitten”.

Ohjelmassa kuullaan muun muassa eduskunnan puhemies Matti Vanhasen sekä ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan puheenvuorot. Muita esiintyjiä ovat historioitsija Matti Lackman, dosentti Marko Paavilainen, Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, kansanedustaja ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin sekä Ylen ulkomaantoimittajat Marja Manninen ja Mika Hentunen. Tilaisuuden juontaja ja keskustelujen moderaattori on Kari Lumikero.

Kotkaniemi-foorumi on Luumäen kunnan aloitteesta ideoitu uusi tapahtuma, joka järjestetään jatkossa vuosittain. Foorumin järjestävät yhteistyössä Kotkaniemi-säätiö, Luumäen kunta ja Etelä-Karjalan liitto. Tapahtuma on tänä vuonna myös osa Luumäen kunnan 380-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Lisätiedot:
Risto Alaheikka, Luumäen kunnanjohtaja, puh. 0500 700249

11.7.22: Puutarhateemaisia tapahtumia Kotkaniemessä loppukesästä

Kaikille puutarha-aiheista ja Kotkaniemen kodin elämästä kiinnostuneille tässä pari tapahtumavinkkiä Kotkaniemestä heinä-elokuun vaihteessa:

Su 7.8.22 Kotkaniemi on jälleen mukana valtakunnallisessa Avoimet puutarhat -teemapäivässä! Päivän aikana museo ja kahvila palvelevat normaaliin tapaan klo 11-17. Puutarha-teemapäivänä 7.8. ohjelmassamme on Kotkaniemen luontopolulla koko perheen ötökkäpolku sekä kasvien tunnistuskilpailu puutarhassa – molemmat omatoimisesti kierrettävissä päivän ajan. Klo 13 puutarhassa on ilmainen ”Pellolta pöytään” -teemainen opastus, jossa kerrotaan Kotkaniemen tilan elämästä varsinkin puutarhan ja hyötyviljelyn näkökulmasta Svinhufvudien aikaan.

Ti 26.7.22 tervetuloa viettämään Martan päivää Kotkaniemeen, presidentti P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin pitkäaikaisimpaan kotiin! Martan päivänä Kotkaniemessä on tarjolla marttailu-teemaopastukset yleisölle ilmaiseksi (museolle sisälle sisäänpääsymaksu). Opastukset vetävät Kotkaniemen vapaaehtoisoppaat, paikalliset Martat. Arvioitu opaskierroksen kesto on noin 30 min, kierretään puutarhaa ja vieraillaan asuinrakennuksessa.
Kierrokset alkavat puutarhasta klo 12.30 ja klo 13.30

Näidenkin tapahtumien järjestelyissä Kotkaniemen museon apuna ovat museon vapaaehtoisviljelijät ja -oppaat.

5.7.22: Kotkaniemen sauna varattavissa tarjoushintaan heinäkuun ajan

Tervetuloa saunomaan Kotkaniemeen!

Kotkaniemessä, Kivijärven rannalla sijaitsevan rantasaunan on rakentanut 1980-luvulla presidentti P. E. Svinhufvudin pojanpoika Jorma Svinhufvud. Sauna lämpenee sähkökiukaalla ja Kotkaniemi-säätiö on kunnostanut sen vuosien 2019–2021 aikana. Saunaan mahtuu kerrallaan saunomaan max. n. 10 hlö porukka ja saunalta on hyvät uintimahdollisuudet Kivijärvelle.

Heinäkuun 2022 ajan Kotkaniemessä on käynnissä tarjouskampanja – saunan vuokraus 10e/hlö omaan käyttöön max. 4h saunavuorolle, veloitus min. 4 hlö ryhmän mukaan (= 40e). Tarjous voimassa 31.7.22 asti.

Saunomisen yhteyteen voi myös varata mm. opastusta museolta tai tarjoiluja kahvilalta. Varaukset ja tiedustelut: info (at ) kotkaniemi .fi, puh. 040 522 7553

23.6.2022: Juhannus Kotkaniemessä

Kotkaniemen kahvila ja museo ovat juhannuksena auki seuraavasti: suljettu pe 24.6., avoinna normaalisti la-su klo 11-17. Tervetuloa!

Juhannuspäivänä la 25.6. ohjelmassa on haitarimusiikkia pihalla klo 12-14 välillä, yleisöopastukset museon pääsymaksun hinnalla klo 11 ja klo 14.

23.6.2022: Kotkaniemi-foorumin ilmoittautuminen täynnä

Viime viikolla ilmoitimme Kotkaniemen puutarhassa 4.8. pidettävän uuden poliittishistoriallisen keskustelutilaisuuden, Kotkaniemi-foorumin, yleisöpaikoille ilmoittautumisen avautumisesta. Tilaisuudessa on kutsuvieraiden lisäksi rajatusti paikkoja yleisölle. Suosio foorumia kohtaan on ollut niin suurta, että yleisöilmoittautumiseen avatut paikat tulivat hetkessä täyteen, minkä vuoksi ilmoittautumislomake sivuillamme on nyt suljettu. Jos tilaisuus kiinnostaa, voitte ilmoittautua varasijalle laittamalla viestiä info( at) kotkaniemi.fi

Paikkoja vapautuu heinäkuun aikana mahdollisesti lisää ja ilmoitamme niistä varasijalla oleville.

Tilaisuudesta järjestetään myös livestriimilähetys. Kotkaniemi-foorumin ajantasaiset tiedot saat sivujamme seuraamalla!

16.6.2022: Kotkaniemi-foorumin ilmoittautuminen on avattu

Elokuun alussa järjestettävän ensimmäisen Kotkaniemi-foorumin ohjelma on täydentynyt ja ilmoittautuminen tapahtumaan on avattu. Kutsuvieraiden lisäksi tilaisuuteen mahtuu myös muuta yleisöä. Paikkoja on kuitenkin rajoitetusti, minkä vuoksi ilmoittautuminen on suositeltavaa. Tilaisuuteen voi ilmoittautua osoitteen www.kotkaniemi.fi/foorumi kautta.

Kotkaniemi-foorumi on keskustelutilaisuus, joka järjestetään Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla Luumäellä torstaina 4.8.2022 klo 10–17. Ensimmäisen foorumin aiheeksi on valittu ”Demokratian ja Suomen suvereniteetin turvaaminen nyt ja sata vuotta sitten”.

Ohjelmassa kuullaan muun muassa eduskunnan puhemies Matti Vanhasen sekä ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan puheenvuorot. Muita esiintyjiä ovat historioitsija Matti Lackman, dosentti Marko Paavilainen, Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, kansanedustaja ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin sekä Ylen ulkomaantoimittajat Marja Manninen ja Mika Hentunen. Tilaisuuden juontaja ja keskustelujen moderaattori on Kari Lumikero.

Keskustelutilaisuus toteutetaan Kotkaniemen puutarhassa. Tilaisuus on avoin, mutta osallistujamäärää on rajoitettu, minkä vuoksi Kotkaniemi-foorumi lähetetään myös striimattuna.

Luumäellä sijaitseva Kotkaniemi-museo oli presidentti P. E. Svinhufvudin koti. Museotoiminnasta vastaa nykyisin Kotkaniemi-säätiö. Talon pihapiireineen omistaa valtio. Paikan henkeä kunnioittaen seminaarin teemat tulevat vuosittain kytkeytymään Suomen kansakunnan merkittäviin koossapitäviin teemoihin – demokratiaan, oikeusvaltioon ja kansanvaltaan. Ensimmäisen foorumin teemaan liittyen museossa on myös nähtävänä näyttely ”Miten kansanvalta säilyi Suomessa? – Mäntsälän kapinasta 90 vuotta”.

Kotkaniemi-foorumi on Luumäen kunnan aloitteesta ideoitu uusi tapahtuma, joka järjestetään jatkossa vuosittain. Foorumin järjestävät yhteistyössä Kotkaniemi-säätiö, Luumäen kunta ja Etelä-Karjalan liitto. Tapahtuma on tänä vuonna myös osa Luumäen kunnan 380-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kotkaniemen-foorumin ohjelman löydät täältä linkistä.

Lisätiedot:
Risto Alaheikka, Luumäen kunnanjohtaja, puh. 0500 700249
ja Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen, puh. 0400 661 318,