Museo

Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin koti, on toistaiseksi suljettu, eikä museoon ole tällä hetkellä mahdollista tehdä vierailuja.

Kotkaniemen rakennukset ja pihapiiri peruskorjattiin kesän 2016 ja syksyn 2017 välillä 1930-luvun asuun.

Kotkaniemi avautuu uudelleen 19.5.2018.

Museon sisäänpääsymaksut:

5 €  ja 3€ opiskelijat, eläkeläiset ja lapset 7-16 v. (alle 7 v. ilmaiseksi)

Kotkaniemen kotimuseota ylläpitää ja näyttelytoiminnasta vastaa Kotkaniemi-säätiö.

Opastuspalvelut

Kotkaniemen museohenkilökunta on käytössäsi aina museon aukioloaikoina. Kesällä 2018 opastuksia lähtee säännöllisesti päivittäin. Nämä opastukset ovat yksittäisille matkailijoille tarjolla sisältyen sisäänpääsylipun hintaan, lisätietoja aikataulusta tulossa.

Ryhmävierailuissa toivomme, että varaatte opastuksen ennakkoon. Ryhmävierailut onnistuvat tilauksesta aukioloaikoina sekä aukioloaikojen ulkopuolella.

Opaskierrokselle mahtuu maksimissaan 25 henkilöä kerrallaan. Esim. 50 hengen ryhmästä puolet käy opaskierroksella ja puolet voivat samalla nauttia kahveja. Kahvittelun ja opaskierroksen lisäksi ryhmien kannattaa varata aikaa pihapiiriin tutustumiseen: voitte kierrellä puutarhassa tai halutessanne käydä pienen kävelylenkin niemennokassa. Kahvila Ellenin tarjoilut ja palvelun tuottaa luumäkeläinen leipomo Satun Makiat.

KOTIMUSEON HINNASTO RYHMILLE KESÄLLÄ 2018

Sisäänpääsy aukioloaikoina ryhmävieraille (min. 15 hlö ryhmä) 3 € / hlö (norm. 5 € / hlö)
Sisäänpääsy aukioloaikojen ulkopuolella ryhmävieraille (min. 15 hlö ryhmä) 5 € / hlö

Aukioloaikoina oma opastus ryhmälle: 
50 € / max. 25 hlö ryhmä 
100 € / max. 50 hlö ryhmä 
150 € / max. 75 hlö ryhmä 

Aukioloaikojen ulkopuolella oma opastus ryhmälle:
100 € / max. 25 hlö ryhmä
150 € / max. 50 hlö ryhmä
200 € / max. 75 hlö ryhmä

Opastus kestää noin 45 min. Aukioloaikojen ulkopuolella vierailut vain opastuksen kanssa.
Hinnat sisältävät alv. 10 % / 24 %

Näyttelyt

Kotkaniemi on henkilöhistoriallinen kotimuseo, joka esittelee P. E. ja Ellen Svinhufvudin elämää sekä Kotkaniemen tilan arkea Luumäellä. Pehrin ja Ellenin ajalle palautetut kotimuseohuoneet on sisustettu alkuperäisin kalustein ja esinein. Lisäksi museossa on vaihtuvien näyttelyiden huone, jossa esitellään syventävää tietoa eri aihepiireistä.

Perusnäyttely

Kotkaniemen perusnäyttely sisältää kuusi kotimuseohuonetta, jotka on palautettu P. E. ja Ellen Svinhufvudin aikaiseen 1920–1930-luvun asuunsa. Lisäksi yläkertaan on sisustettu yksi museohuone, joka esittelee Kotkaniemen täyshoitola-aikaa. Museossa saat aistia Kotkaniemen tilan tunnelmaa ja menneen maailman elämänmenoa. Pehrin työhuoneessa välittyy aavistus siitä, kuinka isäntä on siellä paneutunut työhönsä tai iltapuhteinaan vapaa-ajan harrastuksiinsa. Suuri sali henkii omaa arvoaan edustustilana, jossa on seurusteltu talon vieraiden kanssa, ja ruokasalissa voi lähes kuulla vilkkaan keskustelun päivän aiheiden parissa. Entä minne asettuivat rouva Ellen ja taloudenhoitajatar Alma Kottelin rentoutumaan käsitöidensä parissa, kun päivän työt oli hoidettu?

Vaihtuva näyttely

Kotimuseohuoneiden lisäksi museo sisältää vaihtuvien näyttelyiden tilan, jossa esitellään eri aihepiirejä. Ensimmäinen näyttely avaa Suomen itsenäistymisvaiheiden käännekohtia P. E. Svinhufvudin ja keskeisten rakennusten näkökulmasta. Sen on käsikirjoittanut professori Martti Häikiö. Svinhufvudin kautta avataan oikeustaistelun, eduskuntauudistuksen, Siperian karkotuksen ja erityisesti itsenäistymisvuosien 1917–1918 tapahtumia, jolloin Svinhufvud johti itsenäisyyssenaattia ja toimi itsenäisen Suomen ensimmäisenä valtionpäämiehenä. Perhettä unohtamatta!

Tutustu virtuaalikierroksella Kotkaniemeen ennen peruskorjausta

> Kierros nopeille yhteyksille.

> Kierros hitaille yhteyksille.